2,5 års fängelse för mannen som körde ihjäl Elsa

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Tre års fängelse yrkade åklagaren på när det gäller mannen som körde ihjäl 14-åriga Elsa.

Domen för Orsabon blev två år och sex månaders fängelse.

– Vi anser att mannen kört med för hög hastighet, han har genat i kurvor och kommit över på motsatt sida. Han har kört vårdslöst med en bil som hade dåligt bromssystem och som var avställd, han har visat dåligt omdöme, motiverade lagman Lars Tomth domen för Radio Dalarna.

– Det här gör att han döms för grov vårdslöshet i trafik och han har medvetet gjort ett risktagande och döms för grovt vållande till annans död, fortsatte Tomth.

Dessutom döms mannen, som är i 50-årsåldern, av Mora tingsrätt för smitning och olovlig körning.

Förutom fängelse ska Orsabon betala 60 000 kronor i skadestånd vardera till Elsas anhöriga; mor, far och syster.

Den dömde medger bara olovlig körning. Han erkänner att att han körde på Elsa, men har hela tiden hävdat att det var en olyckshändelse.

– Jag hade yrkat på tre år efter att ha tittat på en dom från högsta domstolen i ett fall med liknande omständigheter. Nu blev straffet lägre, men jag har ännu inte tagit ställning till om jag ska överklaga domen, sa åklagaren Ludmila Pronko till Radio Dalarna i en kommentar.

Det var den 23 november, en fredag, som Elsa lämnade hemmet i Malungsfors för att besöka vänner i Orsa. Hon klev av en buss efter Moravägen, alldeles vid avfarten upp mot Skeer. Det var när Elsa skulle gå över vägen som 50-åringen i hög fart körde på 14-åringen, som så tragiskt avled av de skador hon ådrog sig.

50-åringen stannade inte ens för att se hur det hade gått med flickan som han körde på. I stället höll han sig undan i två dygn och greps på en krog i Falun söndagen den 25 november.

Han anhölls och häktades ett par dagar senare och har sedan dess suttit häktad. Rättegången i Mora hölls förra torsdagen (17/1) och en vecka senare, nästan på dagen två månader efter den så tragiska händelsen som släckte en ung flickas liv, kom domen.

En dom som lyder på 2,5 års fängelse, där 50-åringen om han sköter sig kan bli fri efter att ha avtjänat två tredjedelar av fängelsetiden.

Elsas anhöriga kommer däremot aldrig att bli fri från den smärta som hennes död innebär; avsaknaden av en dotter och en syster.

En liten reflektion när det gäller domen på 2,5 år.

Vi kan jämföra med det så omtalade högskolefusket och domarna där. De tre huvudåtalade männen, 26, 23 och 21 år gamla, döms till fängelse i mellan tre år och sex månader och sex år. Det för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Det skrev Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande när den domen kom förra veckan.

Vi kan också nämna att maximistraffet för grovt jaktbrott är fyra års fängelse.

Det värderas alltså värre att fuska med högskoleprov och om man döms till maximistraffet för grovt jaktbrott jämfört med att agera vårdslöst och köra ihjäl en ung tjej.

– Det här kommer att leda till debatt om straffskalor, menade en polis som Orsasajten pratat med.

Bilden. Under torsdagen kom domen mot den man i 50-årsåldern som i slutet av november körde ihjäl 14-åriga Elsa. Han döms till 2,5 års fängelse. Arkivfoto: ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360