50-åringen överklagar fängelsedomen

Jörgen Wåger Nyheter

Åklagaren Ludmila Pronko har överklagat domen gällande 50-åringen som körde ihjäl Elsa.

Föraren själv har också överklagat domen.

Han vill ha ett mildare straff.

Det var i slutet av november som den 50-årige Orsabon körde på 14-åriga Elsa, som var på tillfälligt besök i Orsa. Olyckan skedde efter Moravägen, vid avfarten upp mot Skeer. Flickan fick så pass allvarliga skador att hon avled.

Den 24 januari, nästan på dagen två månader efter olyckan som släckte en ung flickas liv, kom domen mot Orsabon: 2,5 års fängelse.

Mannen dömdes för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död samt för smitning och olovlig körning.  Åklagaren Pronko yrkade på tre års fängelse, men Mora tingsrätt sänkte straffet för denna återfallsförbrytare till 2,5 år.

Sedan tidigare är mannen, som blev av med sitt körkort i början av 2000-talet, dömd för en rad olika trafikbrott. Bland annat rattfylleri, olovlig körning och smitning från olycksplats.

Det var alltså inte första gången som han smet från en trafikolycka efter att ha kört på flickan den där tragiska novemberkvällen.

Bara två månader innan 14-åriga Elsa kördes ihjäl av mannen dömdes han för misshandel. Han slapp fängelse för att han planerade att ”ordna upp sitt liv”. I stället fick han skyddstillsyn som påföljd.

Hade samhället tagit tag i hårdare mot den här mannen och gett honom ett fängelsestraff, kanske vi sluppit den här tragiska händelsen. I stället fick han möjligheten att åter göra vägarna osäkra. Det slutade med ett tragiskt dödsfall den 23 november 2018.

För det dömdes han alltså till 2,5 års fängelse. Ett allt för lindrigt straff, enligt många, och det förs en livlig debatt om att straffen för sådana här brott bör skärpas.

Men 50-åringen själv anser att han bör släppas fri. Orsabon har hela tiden hävdat att det var en olycka. Han menar att 2,5 års fängelse är ett för hårt straff och har därför överklagat domen.

Åklagaren Ludmila Pronko har också överklagat, då hon från början yrkade på tre års fängelse.

Återstår att se om det blir en ändring av straffet, men det skulle förvåna många, och skapa ännu mer ilska, om straffet för dödskörningen skulle bli lindrigare.

Det enda man vet är att Elsas anhöriga får ett livslångt lidande och saknande av en dotter och syster.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin