900 skrev på för matupproret

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Inga-Lill Nyström startade matupproret för pensionärernas rätt till varm mat varje dag.

Under torsdagen lämnade hon in 900 namnunderskrifter till kommunhuset.

– Jag trodde inte att vi skulle komma upp i så många, säger Inga-Lill.

Orsasajten har tidigare uppmärksammat beslutet att kommunen inte längre ska ansvara för maten till de äldre som fortfarande bor hemma.

Tidigare har maten lagats i Lillåhems kök (och gör så fortfarande en tid), men numera kommer det kall mat därifrån och inte varje dag. Från och med 1 maj kommer all matdistribution i kommunens regi att upphöra.

Det här beslutet är något som upprört många, inte minst Inga-Lill Nyström, som själv bor i Mora, men vars mor bor inom Orsa kommun. Mamman är i 90-årsåldern, hon ser knappt något och ”bor ute i skogen”, som Inga-Lill beskriver det hela.

Hon har försökt få in sin mor på ett boende, men det kan inte kommunen erbjuda.

– Hon lär väl bli helt blind först, då måste de ta fram ett boende, har Inga-Lill tidigare sagt.

Att få varm mat varje dag som hemtjänstpersonalen kommer med har uppskattats av hennes mor och Inga-Lill tycker förstås att det känns tryggt att personal varje dag tittar till ”mamman i skogen”.

Men numera kommer inte hemtjänstpersonalen varje dag och när de kommer har de kall mat med sig för två, tre dagar framåt.

Och maten i kommunens regi kommer att upphöra helt senast den 30 april.

Inga-Lill Nyström och hennes make var som sig bör först att skriva på protestlistan. Totalt blev det cirka 900 namnunderskrifter. Foto. PRIVAT

Det är som sagt många som upprörs över det här och därför drog Inga-Lill Nyström igång matupproret; ”Rör inte våra pensionärers mat”.

Hon har lagt ut namnlistor i Orsa på Coop Konsum, Returbutiken, biblioteket, Circle K, Restaurang Akropolis och Skattunge Handel.

– Man har även kunnat skriva på matupproret på nätet, berättar Inga-Lill.

Under torsdagen lämnade hon till kommunhuset listor med cirka 900 namn som protesterar mot indragningen av kommunens matdistribution gällande de äldre som bor hemma.

– Först hade jag hoppats på att komma upp i 1000 namn, men som det såg ut förra veckan så tänkte jag att det går aldrig att få ihop så många.

– Nu fick vi ändå ihop runt 900 namnunderskrifter, så det blev ändå över förväntan till slut.

När Inga-Lill skulle överlämna alla listor dök kommunalrådet Mikael Thalin upp lite överraskande.

– Jag sa till honom att nu är jag här med namnlistorna.

Och vad fick du för kommentar då?

– ”Det där lär ordna sig och att det kommer att bli bra”, något i den stilen, fick jag till svar.

Kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen har gemensamt tagit beslutet att upphöra med matdistributionen till pensionärerna och hoppas att någon privat aktör ser till så att de äldre får mat.

Inga-Lill och många anhöriga med henne vill att kommunen ska fortsätta som tidigare. Hon har kämpat och lagt ner mycket tid för att få till den här namninsamlingen, som alltså gav 900 namnunderskrifter.

Återstår att se om det ger resultat.

– Vi får se vad det blir, men det här har i alla fall fått mycket uppmärksamhet och det är bra, konstaterar Inga-Lill Nyström.

Till sist kan vi nämna att Nyström skickat ett antal frågor till gemensamma nämnden för social myndighetsutövning för Mora, Orsa och Älvdalen.

– Jag har blivit lovad svar nästa vecka.

Fortsättning lär följa.

Bilden längst upp. Inga-Lill Nyström med alla namnunderskrifter som under torsdagen lämnades in till kommunhuset i Orsa. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360