Åklagaren yrkar på tre års fängelse

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under torsdagen hölls rättegången mot den man i 50-årsåldern som stod åtalad för att ha kört ihjäl 14-åriga Elsa.

Tre års fängelse yrkade åklagaren Ludmila Pronko på.

Försvaret däremot menade att klienten skulle försättas på fri fot.

Som motiveringen till att 50-åringen skulle släppas fri, är att olyckan inte ska föregåtts av någon ”tokkörning”. Det skriver SVT Nyheter Dalarna.

Åklagaren var av en helt annan åsikt och Orsabon blev också kvar i häktet.

– Vi anser oss ha bevisning som styrker åtalet. Det är bland annat hans körsätt, bilens skick och alkoholintaget, kommenterade Ludmila Pronko till Radio Dalarna under torsdagseftermiddagen.

När det gäller alkoholintag, har den åtalade erkänt att han druckit två öl av drygt 7 % styrka, men det ska ha skett tidigare under olycksdagen.

Det var fredagen den 23 november som 14-åriga Elsa kom i vägen för 50-åringens bil, som enligt vittnen ska kört en bra bit över lagliga 60 kilometer i timmen efter Moravägen. Det är personer som precis innan olyckan själva blivit omkörda av 50-åringen, som vittnat om det här.

En försvårande omständighet är att han inte stannade för att hjälpa flickan efter att ha kört på henne.

Han var så chockad, har 50-åringen själv förklarat i förhör.

– 50-åringen var i dåligt psykiskt skick vid händelsen och därför inte orkade ge sig tillkänna direkt. Däremot så fanns han i närheten och förstod att flickan fick hjälp, sa advokat Hans Östberg under rättegångsförhandlingen, skriver SVT Nyheter Dalarna.

I rättegången sa Orsabon att han ”kan ha kört i 100 kilometer i timmen i kollisionsögonblicket”, skriver SVT Nyheter Dalarna.

Samma kväll som olyckan inträffade ska han dock ha sagt till bekanta att han kört så fort som 120 kilometer i timmen, alltså den dubbla tillåtna hastigheten.

Han ska också ha pratat med sin dotter under olyckskvällen och berättat om ”mörka tankar”. Hon fick dock honom att tänka om. När han sedan greps i Falun, på en krog, två dagar efter händelsen, ska han ha berättat för polisen att han funderade på att hoppa i älven, men kom sedan fram till att det var bättre att han tog sitt straff.

Orsabon står åtalad misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, smitning från olycksplats och olovlig körning. Han erkänner bara olovlig körning.

Han medgav tidigt att det var han som kört bilen, men har hela tiden hävdat att det hela var en olycka. Under rättegången ska 50-åringen berättat hur han försökte undvika att köra på 14-åringen, att han försökte väja. Sorgligt nog lyckades  inte det.

50-åringen förekommer i 24 avsnitt i straffregistret, som är relevanta för målet. Bland annat misshandel, övergrepp i rättsak, upprepade fall av rattfylleri, skadegörelse, upprepade fall olovlig körning och frivården uppger att han använt mycket droger, främst amfetamin.

Han har suttit i fängelse kortare tider för de här brotten.

”Den åtalade är ångerfull och väldigt ledsen för det som har hänt. Han är i tårar när han säger att den här händelsen gjort att han kommit till insikt om att han måste byta livsstil”, skriver SVT Nyheter Dalarna.

Även fredagen var avsatt för den här rättegången, men som nu klarades av under torsdagen.

Mora tingsrätt kommer att meddela domen om en vecka, torsdagen 24 januari.

Bilden. Under torsdagen hölls rättegången mot den 50-årige Orsabo som den 23 november körde ihjäl 14-årig Elsa från Malungsfors. Arkivfoto: ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360