Älskade Zimba hemma igen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I närmare åtta långa veckor slets familjen Karlsson mellan hopp och förtvivlan.

Deras älskade Zimba var spårlöst försvunnen.

Men i tisdags natt återförenades den 6-årige katten med sin flock.

– Han har varit på djursjukhus, men Zimba får sannolikt komma hem under söndagen, berättar en överlycklig Åsa Karlsson.

Åsa (född Nilsson) är bördig från Orsa, men tillsammans med maken Tomas (bördig från Mora) bor familjen i Karlstad sedan många år. Sonen Mattias (en av tre söner samt att paret har en dotter) har de tre senaste åren studerat på hockeygymnasiet i Mora och det var under hans studentfest den 14 juni som Zimba försvann.

– Han var inne i ett rum och där var en liten glugg öppen till ett fönster och där lyckades vår stora katt ta sig igenom och ut.

– Vi tror att det här hände vid 22-tiden och vi upptäckte först vid 23-tiden att han var borta, så Zimba fick ungefär en timmes försprång innan vi visste att han var borta.

Och katten var verkligen borta. Det letades hela helgen, men inget napp. Familjen bor som sagt i Karlstad och innan hemfärd satte man upp lappar med en efterlysning om någon sett Zimba.

– Det är så många som engagerat sig och flera som hört av sig och trott sig sett Zimba. Vi har åkt upp till Orsa fyra gånger när någon hört av sig och trott sig ha sett vår katt.

Katten som försvann är väldigt speciell och av rasen Maine Coon, som är den största kattrasen när det gäller ett av våra vanligaste husdjur. En vuxen hankatt av rasen Maine Coon kan väga upp till elva kilo.

– Zimba är en stor katt. Han vägde åtta kilo, men nu har han magrat ur efter alla veckor som han varit borta och väger nu runt fem kilo, berättar Åsa.

Familjen har levt på hoppet under den här tiden, men ett hopp som blivit mindre och mindre allt eftersom tiden gått.

– Jag hade faktiskt gett upp, säger Åsa med lite darr på rösten.

– Vi är så tacksam över alla som engagerat sig.  Och direkt nån hört av sig och sagt att de trott sig sett vår katt, så har vi slängt oss i bilen och åkt upp till Orsa.

När det konstaterats att det inte var Zimba, så kommer förstås besvikelsen och sorgen över familjen, som saknat sin katt.

– Familjen har inte varit komplett utan Zimba, konstaterar Åsa.

– Men man orkar inte hålla på att fara mellan Karlstad och Orsa som vi gjort, så när vi fick samtalet i tisdags ville vi vara helt säker.

Att det den här gången verkligen var rätt, beror helt och hållet på slumpen.

– Ja, det var en ren slump. Åke Såsser var ute och gick med sin hund Milton. De gick av en händelse en helt annan väg än de normalt går. Milton fick styra, berättade Åke för mig.

Det här stället var Zimbas hem en tid. Riktigt hur länge kan ingen svara på, men totalt var den stora katten (ca 8 kg) borta närmare åtta veckor. Foto. LENA KARLSSON

Milton styrde sin husse mot hembygdsgården och där fick Åke se en lapp med en bild på försvunna Zimba. Han kände igen katten och hade sett den på en gård som han brukar passera ofta. En gård som ligger nära gamla OK, där Såsser har sin verksamhet.

– Åke ringde till oss och berättade att han trodde sig sett Zimba flera gånger på den här gården. Men vi vågade inte riktigt tro på att det var rätt katt och ville ha bevis.

Lena Karlsson är en sann djurvän och som älskar katter. Hon har själv en katt som också är försvunnen, så hon kände starkt för den här familjen som saknade sin Zimba.

– Lena har hjälpt och stöttat oss jättemycket under den här tiden. Hon var snäll och åkte till den här gården där Åke hade sett Zimba.

Det var i tisdags kväll. Lena gick runt och kikade, men kunde först inte se någon katt. Men när hon skulle sätta ut mat för att sedan åka därifrån, fick hon syn på Zimba.

Zimba hade hittat i ett skyddat ställe i ett garage på gården. Lena lyckades fota katten och skickade bilden till Åsa.

– Jag såg direkt att det var Zimba, han hade till och med halsbandet på sig.

Åsa och Tomas satte sig direkt i bilen och åkte från hemmet i Karlstad upp till Orsa. Det här var vid 22-tiden i tisdags.

– Det här var femte gången vi åkte upp sedan Zimba försvann och nu var vi säker på att det var rätt, säger en tacksam Åsa.

Det tar ju som bekant några timmar att åka de cirka 25 milen från Karlstad till Orsa. Under tiden var Lena snäll och stannade kvar för att se så att inte Zimba försvann från sin tillfälliga bostad.

Åsas brorson med flickvän, Daniel Södersten och Mirelle Strandberg, hade dessförinnan varit till Lena för att överlämna Zimbas speciella bur som han åkte i när familjen reste med katten.

När Tomas och Åsa var på plats tog det ett tag innan en skärrad Zimba vågade sig fram.

– Det var en himla tur att han inte kunde sticka iväg. Jag märkte att han kände igen min röst och efter en stund kom Zimba fram och började äta ur Tomas (maken) hand.

Om vi går lite tillbaka i tiden kan vi berätta att familjen verkligen gjorde allt för att få tillbaka sin älskade Zimba. Åsa tog kontakt med såväl sierska som en djurkommunikatör. Med facit i hand, hade båda rätt när de sa att Zimba fanns inte långt ifrån där han rymde.

– Båda två sa att Zimba håller sig undan och att han mår bra. Sierskan sa att Zimba skulle finnas 1,4 kilometer söder om Orsa och djurkommunikatören sa en kilometer. Och det stämmer, där vi fann honom är det ungefär så långt ifrån som han försvann.

– Djurkommunikatören sa dessutom att det fanns ett rött hus på gården, att det var högt gräs och att det fanns ett knotigt fruktträd på gården. Även det visade sig stämma, konstaterar Åsa.

Det här kan vara något att ta till sig för de vars katter försvinner.

Men trots den hjälpen var det en slump som gjorde att Åke Såsser, som hade observerat katten, fick se efterlysningen och därefter tog kontakt med familjen Karlsson.

Åsa återkommer gång på gång hur tacksam hon och övriga familjen är för allt engagemang kring Zimbas försvinnande. En familj lånade till och med ut sin stuga på gården när Karlssons var i trakterna efter Lisselhedsvägen för att leta efter den bortsprungna katten.

– De skulle själva åka bort, men lät oss bo där ändå, säger Åsa tacksamt.

En av Tomas och Åsas tre söner, Fredrik, med en dagsfärsk (lördag) bild med Zimba. Foto. ÅSA KARLSSON

– Vi vill rikta ett stort tack till alla människor som hört av sig för att hjälpa till. Vi har fått stor hjälp av organisationen Andra chansen Mora Orsa. Där fick vi lära oss att katter söker upp ett ställe där de känner sig trygg och stannar där. Det är precis så Zimba har gjort.

– Stort tack även till Lena Karlsson och Daniel med flickvännen Mirelle. De har varit till stor hjälp här i Orsa, då vi själva inte haft möjligheten att kunna leta så mycket med tanke på att vi bor i Karlstad.

Det finns historier om katter som har varit försvunnen betydligt längre än de nästan åtta veckor som det blev för Zimba. Orsasajten skrev för övrigt om Gurra i november 2018, som efter 20 månaders frånvaro återförenades med Maria Liljedal och hennes familj.

Katter sägs ha nio liv, men Zimba var troligen inne på sitt sista, för han var rejält medtagen när Åsa och Tomas tisdag natt återförenades med sin kära katt.

– När han försvann var det ostadigare väder och han har säkert kunnat få i sig vatten, men den senaste tiden har det varit varmt och torrt, så de sista veckorna har nog varit svåra för honom.

– Han var ju också helt ovan att vara själv. Hemma i Karlstad gick han aldrig av gården och Zimba är mer som en hund.

Zimba hittades sent tisdag kväll och samma natt körde Tomas och Åsa hem till Karlstad. Det hann bli onsdag morgon innan man kom hem och senare under dagen undersöktes Zimba av veterinär och prover togs.

– De kan inte säga vart det bär iväg än. Han är rejält undernärt och kan inte äta själv. Men oavsett utgång, så är det här bättre, han har fått komma hem till sin familj, sa Åsa i torsdags.

Zimba har de senaste dagarna varit på djursjukhus i Karlstad. Det är fortfarande för tidigt att säga att Zimba kommer klara det här, men familjen är hoppfull och den 6,5 år gamla Maine Coon-katten verkar sakta, men säkert repa sig.

– Så sent som i morse (lördag) ringde en person som trodde sig sett Zimba. Det var så härligt att kunna säga att vi inte behöver leta efter honom längre och att Zimba är hemma i Värmland.

– Det känns också himla bra att han sannolikt får komma hem i morgon (söndag), men det kommer att bli en fortsatt uppföljning hos veterinär då sånt här brukar ta tid.

Med mycket kärlek från familjen, hoppas förstås Karlsson på att Zimba ska piggna på sig ytterligare på hemmaplan.

– Det märks på honom att han saknar närhet och kärlek. Så skönt att han nu får vila ut och få massor av kärlek här hemma, avrundar Åsa det som så här långt ser ut att bli en riktig solskenshistoria.

Bilden längst upp. Åsa och Tomas Karlsson med familjens kära Zimba, som har återförenats med sin flock efter närmare åtta veckor på rymmen. Foto. PRIVAT

Zimba vilar och njuter efter att ha återförenats med sin flock, det efter nästan åtta veckors vildmarksliv. Foto. ÅSA KARLSSON

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsagrisen

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin