Amnesti för sprängmedel med start den här veckan

Jörgen Wåger Nyheter

Stulen cykel, viltolycka och amnesti när det gäller sprängmedel.

Det var lite ”gott och blandat” som polisen hade att berätta när Orsasajten ringde under måndagen.

Undertecknad ringde till polisen senast fredag eftermiddag för att få en rapport om händelser och anmälningar inom Orsa kommun.

Fullt upp med annat bidrog sedan till att Orsasajten väntade till måndagen med att ringa polisen samt inte minst det faktum att Stefan Dangardt var tillbaka som presstalesperson efter en veckas semester.

Det är Dangardt som ger mest och bäst information när media ringer, men inte ens han hade mycket att ”bjuda på” när det gäller helgens blåljus.

I fredags blev en MTB-cykel av märket Scott Voltage stulen vid Frelins Gränd. Den var värd 6 000 kronor, enligt ägaren som hade cykeln låst, men som ändå fick den stulen.

Sedan har det under helgen inträffat en rådjursolycka efter Stackmoravägen. Rådjuret dog på plats medan det endast blev småskador på bilen. Inga personskador.

Sedan ville Dangardt informera om den amnesti som inträder i dag, måndag den 15 oktober. Amnestin gäller för handgranater, sprängmedel och annat explosivt som folk har liggandes hemma i något uthus eller liknande.

– Folk brukar kunna upptäcka handgranater och andra sprängföremål när de till exempel rensar efter dödsbon. En i Orsa har anmält att han har hittat patroner och granater. Oftast är det ofarligt, men vi tar det säkra före det osäkra. Vi filmar det som finns och så skickar vi filmen till det nationella bombskyddet. Bedömer de att det är farligt, så skickas en speciell bombgrupp att hämta det, annars skickar vi ut vårt eget folk, berättade Stefan Dangardt.

Hittar man någon form av sprängmedel ska man göra som personen i Viborg gjorde, ringa 114 14.

– Vi har fått in tio i dag som anmält att de har sprängmedel. Då gäller det från hela regionen, där Dalarna, Värmland och Örebro län ingår, men de tio är betydligt fler än normalt, informerade Dangardt för Orsasajten vid 14-tiden.

Amnestin för illegala explosiva varor gäller med start i dag, den 15 oktober, till och med den 11 januari 2019.

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin