Amnestin fortsätter – lämna in explosiva varor

Jörgen Wåger Nyheter

Det var inte mycket som polisen hade att berätta när det gäller ”händelser” då Orsasajten gjorde sin koll tisdag eftermiddag.

Anmälan av farligt gods, var det enda som presstalespersonen hade att ”bjuda på”.

– Det enda jag kan se är att en person på Nygatan anmält att denne hittat löst krut i en påse, berättade Stefan Dangardt vid 15-tiden.

Det har varit en hel del rådjursolyckor den senaste tiden, men den här gången fanns inte någon viltolycka att rapportera och det är väl tur det, om det är så att det inte inträffat någon.

Ibland släpar anmälningarna efter, som presstalesperson Dangardt brukar poängtera, men det som han såg under tisdag eftermiddag gällande det senaste dygnet inom Orsa kommun, var endast en anmälan om löst krut.

Som vi skrivit om tidigare är det för närvarande amnesti för explosiva varor och hittar man en granat, eller vad det kan vara, hemma av en slump, så ska man ta kontakt med polisen.

– Vi har fått in mycket i vår region (Dalarna, Värmland, Örebro län) och här i Dalarna har vi fått in långt över hälften av alla explosiva varor som lämnats in, berättade Dangardt.

En detalj som Dangart brukar poängtera är att hittar man explosiva varor, ska man absolut inte åka in till någon polisstation med det utan man ringer polisen.

– Då skickar vi ut en patrull som tar en bild och skickar till Nationella bombskyddet. De bedömer sedan om det är ofarligt, vilket det var när det gäller krutet i Orsa och då kunde patrullen ta det med sig. Skulle de bedöma det som farligt, så skickas en bombgrupp ut att ta hand om den explosiva varan.

Att inneha explosiva varor kan vara straffbart, men inte så länge amnestin gäller.

– Oftast går det till så att någon hittar en explosiv vara, i ett uthus eller i en bod, eller då man tömmer ett dödsbo.

Amnestin för illegala explosiva varor började den 15 oktober och gäller till och med den 11 januari 2019.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360