Andra chansen ger katterna hopp om livet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Andra Chansen Mora Orsa är ideell förening som arbetar med att hjälpa hemlösa djur, oftast katter.

När temperaturen sjunker och vintern närmar sig försämras överlevnadsmöjligheterna för såväl bortsprungna som förvildade katter. Nu ber föreningen om hjälp.

– Det är ett stort problem med hemlösa katter i Mora och Orsa och det vi framför allt efterlyser är fler jourhem, vädjar Mia Bergström i Andra Chansen.

Hon ingår i den grupp som verkligen värnar om djurens bästa och just nu är det hungriga och frusna katter som Andra chansen riktar in sig på.

Får de uppgifter om att en katt uppehållit sig på ett och samma ställe under en längre tid och att den verkar sakna omvårdnad, fångas den in för kontroll.

– Vi får samtal hela tiden, även från andra delar av Dalarna, berättar Mia.

Andra Chansen ser verkligen till att katter får just en andra chans. Katter som annars skulle dött av undernäring och köld eller dödats av rovdjur. Men bristen på jourhem är stor.

– Ja, vi behöver verkligen fler som kan hjälpa oss att ta hand om katterna, om än tillfälligt. Bara de får vara inne en tid och bli socialiserade och trygga, så hittar vi ett ”för alltid-hem” till dem. Det händer även att kärleken blir så stor att de blir kvar i jourhemmet för alltid.

Vem kan säga nej till de här små liven…

När Andra Chansen försöker fånga katter använder de sig av speciella kattfällor av olika sorter. Dels sådana som stängs när man drar i ett snöre. De används när flera katter kan komma i en följd, till exempel en katthona med ungar. Det är då ingen risk att någon katt skadas.
De använder även sådana som stängs automatiskt när katten är inne i fällan. Fällan är så lång att kattens svans inte riskerar att fastna. Fällorna är godkända av Jordbruksverket och används av kommuner och polis.

Det är riktiga eldsjälar som kämpar i Andra Chansen. De sätter inte bara ut fällan en kväll och tittar till den nästa morgon, som lagen kräver. Nej, de här eldsjälarna kan sitta och vakta i flera nätter i förhoppning om att katten ska gå in i fällan.

– Jag minns en kall Lucianatt när vi satt helt tysta och väntade. Till slut kröp det in en katt i fällan. Vi drog i snöret och luckan slog igen, berättar Mia.

– Nyligen tog vi hand om två katter som varit vid hotellet en tid. Den ena katten döptes till Paris Hilton, efter en känd skådespelare med det namnet.

Willow var hemlös i cirka 7 år, men har nu fått ett hem i Orsa och mår bra. Det tack vare hjälpen från Andra chansen.

Mia berättar flera historier om hur de fått tag i hemlösa katter. Nyligen hittade de hela 17 stycken katter in en lägenhet i Orsa. Samtliga katter behövde tas om hand.

– Nu har vi hämtat små kattungar endast 2-3 veckor gamla. De är födda ute, men deras mamma är inte där. I veckan ska vi fortsätta att fånga in fler ungar. Det är så kallt ute nu så dom fryser ihjäl, ensamma utan mamman. Lyckligtvis har vi hittat jourhem till dem som blivit hämtade, informerade Mia i början av veckan.

Andra Chansen får hjälp från olika håll och kattälskare skänker varje månad pengar till detta behjärtansvärda ändamål. Men det räcker ändå inte, behovet av jourhem och ”för alltid-hem” är hela tiden stort.

– Vi är en liten grupp som jobbar. Det finns en uppgift för alla från smått till stort. Vi har flera volontärer som har hand om jourhemmen, fältgruppen och mycket mer, poängterar Mia.

På Andra Chansens Facebooksida kan man följa hur de tar hand om djuren, allt från svårfångade förvildade katter till alldeles nyfödda små ungar. Behovet av jourhem är som sagt mycket stort och de som tar på sig det ansvaret behöver inte stå för några omkostnader.
– Vi står för allt: veterinärvård, mat, kattsand, klösträd, leksaker och allt annat som katterna kan behöva.

Andra Chansen har kontaktat Orsa kommun för att undersöka om det möjligen finns en lokal som kan passa som katthem.

– Det behöver vi nu. Det blir fler och fler katter och vi behöver även volontärer som kan hjälpa till på olika uppdrag, vädjar Mia.

Hon har också en uppmaning till de som funderar på att skaffa katt.

– Köp en ”misse” från Andra chansen Mora Orsa och ge ett fint liv till en hemlös utsatt katt. Vi har fina katter hos oss som gärna vill komma till ett ”för alltid-hem”och de som kommer från oss är som sagt kastrerade och klara vid leverans.

Om någon vill ställa upp och hjälpa föreningen, kan man anmäla sig på Andra chansens Facebooksida. Gäller även om man erbjuder ett jourhem.

Bilderna kommer från Andra chansens Facebooksida.

Den här katten har ett nytt hem uppbokat och får en ny chans i livet.

Så här kan det se ut när Andra chansen sitter och väntar på att en katt ska krypa in i fällan.

Så här kan det se ut på tassarna på de stackars katter som Andra chansen ger en ny chans till ett drägligt liv.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin