Ändring av maten skapar oro

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa kommuns matdistribution till pensionärer kommer att upphöra i år.

Redan den här veckan har en nedtrappning av distributionen börjat.

– Varför kan man inte låta det vara som det är, undrar Pär Nyman.

Pärs mamma Marianne har tidigare fått mat levererad till sitt hem sju dagar i veckan av hemtjänsten, mat som är tillagad i köket på Lillåhem.

Från med i går, onsdag, infördes en första ändring av matleveranserna till att komma tre dagar i veckan, i stället för sju, som det var i Mariannes fall. Dessutom är det numera bara kall mat som hemtjänsten kommer med.

Det är bara ett första steg och senast till den 30 april ska matleveransen ha upphört helt.

Det här beslutet upprör Pär, som kämpar för att hans mor Marianne ska fortsätta få mat direkt från Lillåhems kök.

– Det fina köket på Lillåhem uppskattas mycket. Nu kommer den fina maten, som distribueras till pensionärerna, att upphöra. Alla pensionärerna får hädanefter köpa sin mat från affärer och restauranger istället, vilket är ett stort misstag, tycker jag.

Det var i oktober som Gemensamma nämnden för myndighetsservice i Mora, Orsa och Älvdalen tog beslut om att kommunerna inte längre ska leverera matlådor till hemmet.

Inom Orsa är det Kostenheten som gör matlådorna och från årsskiftet är det hemtjänsten som kör ut matlådorna. Det är personer som fått beslut av biståndshandläggare som haft hemleveransen. Matlådorna har haft ett fast pris och möjligheten att kunna välja maträtt har varit begränsad, står det som information på kommunens hemsida.

– Det här är ett politiskt beslut och det handlar om att det inte längre är ett kommunalt uppdrag att tillhandahålla mat till äldre som bor hemma. Med det här beslutet följer vi bara den väg som många andra kommuner gått, förklarar Jesper Karlsson, omsorgschef i Orsa, för Orsasajten.

– Vår förhoppning är förstås att det ska bli bättre med det här, det finns många olika alternativ som de äldre kan få sin mat ifrån, menar Karlsson.

Omsorgschefen får medhåll av Beatrice Johansson, enhetschef på hemtjänsten.

– Det här systemet har även Malung-Sälens kommun nyligen börjat med och Djurås-Gagnef har praktiserat det här länge, säger hon.

Och att inte maten kommer från köket i Lillåhem blir inte första gången när det träder i kraft 1 maj 2020. För ungefär tio år sedan fick de äldre i Orsa mat som tillagats i Sala.

Det här åt Marianne Nyman tidigare i dag, kall mat från Lillåhem som får värmas. Foto. PÄR NYMAN

– Det var väldigt populärt i början. Vi hade så i ett år, men så blev det inte lika populärt längre och då återgick vi till att laga maten på Lillåhem, berättar Beatrice.

Orsa kommun skriver på sin hemsida att det förs en dialog med flera olika leverantörer för att upplysa om möjligheten att sälja mat direkt till de äldre.

– Den varianten kan kanske till och med bli billigare. Sedan har det varit mycket klagomål gällande maten från Lillåhem, nu får individen större valmöjlighet att välja var man tar sin mat ifrån, menar enhetschef Johansson.

Men Pärs mamma Marianne tycker i alla fall om maten som serveras från Lillåhem.

– Mamma har inte haft hemtjänst så länge och innan dess köpte vi matlådor från affärer, men de där lådorna smakar rätt lika så det fungerade inte med köpmaten. Efter att hon fick hemtjänst och mat från Lillåhem, så har det varit jättebra, poängterar Pär.

– Och framöver är det meningen att hemtjänsten ska hjälpa till att handla maten. Ta bara det här med med dem som ska ha gluten- eller laktosfri mat, det blir ju mycket svårare för hemtjänsten att hitta rätt, jämfört med specialkosten som görs på Lillåhem, fortsätter sonen Nyman.

Det finns kritik mot att informationen varit bristfällig.

– När hemtjänsten kom till mamma med maten i går (onsdag) så kom de även med en lapp med information om matdistributionen som skulle gälla från samma dag och att om man har behov av hjälp att värma maten, så skulle man kontakta sin handläggare.

Beatrice Johansson håller dock inte med om att informationen varit bristfällig.

– Information skickades ut till de berörda i slutet av oktober, så i början av november bör de ha fått den. Den lappen som skickades med hemtjänsten nu var för att inte personalen skulle behöva svara på frågor. Om det funnits behov att prata med sin handläggare, så har det funnits gott om tid, menar enhetschefen för hemtjänsten i Orsa.

Ändringar skapar alltid lite oro och inte minst gäller det ju äldre man blir.

– Mamma blev fundersam när hon fick höra om det här. ”Ska jag inte få nån mat”, undrade hon, berättar Pär.

Det är runt 50 personer i Orsa som drabbas av det här beslutet och det är inte bara Marianne som blivit orolig.

– Det är många fler än vi som tycker det här är ett dumt beslut och som behöver rivas upp.

De från hemtjänsten som levererade maten och överlämnade informationslappen i onsdags, fick det jobbigt.

– En från hemtjänsten jag pratade med berättade att kollegor blivit utskällda och hotade. Om det var nån anhörig eller om den äldre som hotat, vet jag inte, men jag fick höra att det var personal som sagt att de ville säga upp sig för att de tyckte det här var så obehagligt, berättar Pär.

Det här är dock inte något som Beatrice Johansson hört talas om.

– Nej, det där känner jag inte till. Självklart skapar en sån här ändring oro och det kan vara ganska chockartat. Visst kan de äldre bli lite arga, men att de skulle uppträtt hotfullt, det känner jag inte till.

Även Dalarnas Tidningar har uppmärksammat ändringen av matdistributionen. Agneta och Lisbeth Björnebos mamma har inte hemtjänst och de är oroliga hur hon ska få sin mat i framtiden.

Lite efterrätt till Marianne Nyman. Foto. PÄR NYMAN

– När matlådorna kommer hem blir de äldre påminda att äta och det är en trygghet för oss att AME-enheten ringer om mamma inte öppnar. Vem kontrollerar att de äldre verkligen äter? Många äldre med dålig aptit kommer att äta mindre eller inte alls. Varför ändra på något som fungerar så bra, undrar Agneta och Lisbeth, stod att läsa i Dalarnas Tidningar strax före nyår.

De som har hemtjänst kommer att få mat hemkörd till och med den 30 april. Hemtjänstpersonal kommer att fortsätta hjälpa de äldre att få mat, men inte om man vill ha mat från privata näringsidkare.

”För den som fått beslut av biståndshandläggare att få hjälp med att handla kommer hemtjänsten att kunna köpa hem och värma färdiglagad mat från butik”, skriver Orsa kommun på sin hemsida.

Vidare i sin information, som publicerades den 3 januari, skriver kommunen, där Håkan Yngström, ordförande i utskottet för omsorg, står som kontakt, följande:

”Förhoppningsvis finns det företagare som vill laga och leverera god, näringsrik och prisvärd mat till dom som behöver i Orsa. Men annars kommer maten att få köpas från butik.”

– Det har inte fungerat med sån här köpmat förut för mamma, påpekar en orolig Pär Nyman.

Marianne Nyman och hennes son har samma fundering och vädjan som systrarna Björnebo:

– Varför kan det inte få fortsätta vara som det varit tidigare?

Bilden längst upp. Så här ser matlådorna ut som levereras av hemtjänsten. Numera är den kall och från och med 1 maj i år så blir det inga fler matlådor till de äldre i Orsa från Lillåhems kök. Foto. PÄR NYMAN

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin