Anton och Linus belönades med stipendier

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Runt millennieskiftet var det premiär för makarna Hallstenssons Minnesfond.

Stipendier har under åren delats ut till de som studerar naturvetenskapliga ämnen eller musik.

Den här gången heter stipendiaterna Anton Laggar och Linus Rustas.

Vid samma tillfälle avtackades Einar Skött för lång och trogen tjänst.

Under de 20 år som har gått sedan den första stipendieutdelningen har Einar Skött, som för övrigt är pappa till den kända radiorösten Bengt Skött, varit en i den fondstyrelse som utser stipendiater varje år.

Men snart 87-årige (fyller den 31/3) Einar har nu med ålderns rätt tackat för sig och hans ersättare i fondstyrelsen i Hallstenssons Minnesfond blir Maria Hed Hallström, som arbetar som studievägledare.

De övriga två i fondstyrelsen är Jan Segerstedt och Leif Göras.

Hallstenssons Minnesfond är något man kan söka och det ges som ett ekonomiskt stöd till elever med anknytning till Orsa som studerar musik och sång på gymnasial eller högre nivå, eller naturvetenskapliga studier på universitets- och högskolenivå.

Det varierar från år till år hur många som får stipendiet. Förra gången var det fyra stipendiater, medan det nu senast var två som fick ett varsitt stipendium på 10 000 kronor.

Anton Laggar och Linus Rustas studerar båda naturvetenskapliga ämnen på Uppsala universitet.

För studerande ungdomar är ett ekonomiskt tillskott förstås alltid välkommet, men Anton lägger en del av stipendiet på något som säkerligen inte är så vanligt bland elever som tilldelas stipendium.

– Jag lägger en stor del av pengarna på en hundadoption som jag länge planerat, berättar han.

Anton Laggar med Mella som är adopterad från Portugal. Foto. PRIVAT

Anton, som fyller 22 år i juni och studerar kandidatprogrammet i biologi/molekylärbiologi, sökte stipendiet redan i fjol. Den gången utsågs några andra bland alla sökande, men den här gången fick han ett positivt besked och med tanke på hundadoptionen passade det perfekt att han fick stipendiet med ett års fördröjning.

– Det kändes väldigt bra och resterande pengar går till studiematerial och mat, berättar Anton vidare.

Linus Rustas pluggar liksom Anton i Uppsala, men läser till civilingenjör i system i teknik och samhälle med inriktning mot energisystem.

Linus, som fyller 25 år i augusti, är uppväxt i Mora, men i kriterierna står det bland annat att man för att komma i fråga för stipendiet, ska ha anknytning till Orsa och det har verkligen Rustas.

– Jag blev väldigt glad, men även lite överraskad då jag egentligen är född i Mora. Har dock mycket släkt och familj i Orsa samt spenderat mycket av min uppväxt där. Orsa är som ett andra hem för mig, berättar han.

Linus pappa, Lars ”Totten” Hansson, är från Orsa och var en framstående målvakt i Orsa IBK på 1980-talet när innebandyn blev den nya ”popidrotten”.

– Pappa har sagt att han var nära inpå omutlig i kassen, berättar Linus med glimten i ögat.

En rolig grej i sammanhanget är att Antons mamma, Anneli Laggar, även hon spelade innebandy, då hon representerade Dalarnas äldsta innebandyklubb; Digers BK, som bildades 1981.

Pappa Roy Andreasson var mer en fotbollsspelare, men har varit tränare i innebandy, kan vi tillägga.

Och apropå innebandy så har Rustas också spelat det – i Digers, den enda Orsaklubben som finns kvar i dag, cirka 40 år efter innebandyns födelse.

Även Anton har ett förflutet i Digers, men då i väldigt unga år.

Liksom för Anton, så blev stipendiet på 10 000 kronor ett välkommet tillskott för Linus.

– Pengarna har lagts på cykelreparationer då den är en viktig del i studentens och min egna vardag och den används dagligen.

– Annars så har lite spenderats på nöjen, prylar och en del har sparats till framtida bostadsköp, berättar Linus Rustas hur stipendiet använts.

Så mycket cyklande blir det dock inte nu, varken för Linus eller Anton, i alla fall inte till skolan, då studierna på grund av coronasmittan numera sköts hemifrån.

– Jag gör mitt examensarbete åt ett företag, så jag får sitta där och arbeta, avslutar Linus.

De båda stipendiaterna hyllades förstås under träffen och så även Einar Skött som efter 20 år i fondstyrelsen alltså tackade för sig.

Bilden längst upp. Från vänster; Einar Skött, Anton Laggar, Leif Göras, Linus Rustas, Maria Hed Hallström och Jan Segerstedt. Foto. ANNELI LAGGAR

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360