Är det en stöldliga i farten?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Ni som har fritidsstugor i Orsa med omnejd bör titta till dem.

Den uppmaningen gör Karin Sigås.

Hennes ensligt belägna stuga hade nyligen besök av ovälkomna gäster.

– Jag tror det är någon liga i farten, det verkar vara så noga planerat, säger en irriterad Karin.

– Jag är förbannad och irriterad på att folk inte kan låta bli andras grejer.

Stugan som det varit inbrott i ligger vid Hällsjön, norr om Hornberga.

– De har brutit upp låset på bommen till stugan i Hällsjön och tagit sig in via fönstret och snott gasoltub, skottkärra med mera, skriver Karin i Facebookgruppen Samverkan mot brott i Mora/Orsa.

Karin är överraskad att hennes stuga blivit utsatt för inbrott.

– Ja, det här är första gången, säger hon.

– Jag förstår inte ens att de gjort sig besväret, då stugan ligger ensligt och att de fått gå en kilometer för att komma fram. Sedan har de tagit sig in och stulit en gasoltub.

– Och varför tar man en skottkärra? Men det lär vara för att frakta gasoltuben.

Så här såg det ut efter att tjuvarna brutit upp låset på bommen. Foto. KARIN SIGÅS

Det här verkar noga planerat, menar Karin.

– Vi har en låst bom en kilometer från stugan, men när ena sonen skulle fiska lördagen den 11 juli, så upptäckte han att låset var trasigt.

Då blev man orolig att det hade skett ett inbrott i stugan, men efter koll så konstaterades att allt i stugan var orört.

– För ett antal år sedan fick vi byta lås varje år. Det då tjuvjägare var i farten, men det hände aldrig att det var inbrott i stugan, utan det var bara låset som var trasigt.

– Det här upphörde för 5-6 år sedan och man började fundera om det nu var dags igen, men samtidigt så tyckte vi att det var konstigt. Tidigare när låset bröts upp, så skedde det alltid i oktober, då det är älgjaktstider, men nu hände det i juli.

Troligen var det någon/några som varit och rekognoserat för att göra ett inbrott senare.

– Det skulle inte synas att någon brutit upp låset till bommen. Men samma dag (11 juli) som vi märkte det, så satte vi dit ett nytt lås.

Tjuvarnas plan bör ha varit att åka med bil upp till stugan och ta gasoltuben som de sett fanns inne i stugan.

– Men när de sedan kom dit och skulle lyfta på bommen, så blev de nog överraskad att den var låst. De hade väntat sig ett trasigt lås.

Här har hakarna brutits loss och sedan tog sig tjuvarna in genom fönstret. Foto. KARIN SIGÅS

Men det hindrade inte tjuvarna, som tog den en kilometer långa promenaden till stugan för att stjäla den så hett eftertraktade gasoltuben.

– Att de ens gjorde sig besväret, har Karin svårt att förstå.

– Men det kanske är någon liga i farten och de hade bestämt sig för att ta gasoltuben.

Torsdag eller fredag (16-17 juli) för två veckor sedan besökte Karin stugan tillsammans med sambon Peter. Då var gasoltuben borta, men det var knappt de märkte att det varit inbrott.

– Vi såg att gasoltuben fattades, men de hade inte rört till något. Det verkade som de skulle göra så att det inte skulle märkas att någon varit inne i stugan.

– De hade till och med stängt fönstret, men man ser ju att det är där de brutit upp och gått in där då båda hakarna var borta.

– De har tagit gasoltuben ut genom fönstret och när de inte kunde köra med bil ända upp till stugan, så tog de skottkärran och fraktade den i.

Sigås stuga ligger som sagt väldigt ensligt till och det finns stugor i närheten som borde vara ett lättare mål om man är ute efter att stjäla, menar Karin.

– Därför uppmanar jag att folk kollar sina stugor, så att inte de också haft inbrott.

– De kanske inte märker direkt om det varit inbrott, för det verkar som de velat sopa igen spåren efter sig. De har varit så försiktiga när de varit in i stugan och det är väl bra det i och för sig, att de inte rivit och slitit i allt.

Inbrottet i Sigås stuga, som ligger vid Hällsjön, norr om Hornberga, ska ha skett någon gång från den 11 juli, då de bytte lås och knappt en vecka framåt.

– De kan ha kommit samma dag som vi bytte lås, det vet vi ju inte. Men vi upptäckte inbrottet när vi var dit nästa gång och det var torsdag eller fredag 16-17 juli.

– Om någon iakttagit någon, något vid Hällsjön vecka 29, så kontakta mig, ber Karin samtidigt som hon uppmanar andra stugägare kolla upp så att de inte haft inbrott.

– Det finns mycket stugor i närheten och det verkar noga planerat eftersom de brutit upp låset till bommen och förberett för att komma senare. Kanske det är en stöldliga i farten, funderar Karin Sigås.

Bilden längst upp. Här har vi Karin Sigås stuga, som finns vid Hällsjön, norr om Hornberga. Där har tjuvar brutit sig in och stulit en gasoltub. Foto. KARIN SIGÅS
Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360