Arbetsmiljöverket nöjd med åtgärderna

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I augusti 2017 attackerades en djurskötare av en björn i Orsa Rovdjurspark.

Den 18-årige djurskötaren fick så allvarliga skador att han avled.

Många på anläggningen har av förståeliga skäl mått dåligt efter björnattacken.

Arbetsmiljöverket har kommit fram till att de brister som fanns nu är åtgärdade.

Det var den 4 augusti 2017 den nyutbildade djurskötaren dödades av en björn som tagit sig in i ett hägn där den unga djurskötaren befann sig tillsammans med en utländsk turistande familj, som blev vittnen till björnattacken som slutade så tragiskt.

Det var självklart en omskakande händelse för alla inblandade och såväl Arbetsmiljöverket som personalen på anläggningen poängterade att många mådde dåligt av det inträffade.

För ungefär fem månader sedan, i november, gjorde Arbetsmiljöverket en anmäld inspektion i Rovdjursparken

– Det var en rutininspektion där vi tittade på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Besöket resulterade att vi ställde ett antal krav på förbättringar. Om personal mår dåligt måste detta förebyggas och rehabiliteras, säger Lena Sundstedt, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till Dalarnas Tidningar.

Nyligen hade Arbetsmiljöverket ett möte med ansvariga i Grönklitts Rovdjurspark där det kontrollerades vad arbetsgivaren uträttat. Bland annat gällande riskbedömning.

– Vi bedömde att riskerna hade en direkt koppling till att personalen inte mådde bra, säger Lena Sundstedt till Dalarnas Tidningar.

Arbetsmiljöverket var nöjd med vad arbetsgivaren gjort och att man åtgärdat de brister som påpekades tidigare.

– Det är glädjande att våra insatser bär frukt, men en sådan här traumatisk händelse kräver att vi fortsätter ha fokus på arbetet, säger John Strand, som i mitten av januari tillträdde som vd för Grönklittsgruppen, till Dalarnas Tidningar.

Bilden. Fotot på björnen är från Rovdjursparken, men plåtad för flera år sedan och har inget med olyckan att göra. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360