Badet håller stängt i sommar

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Ingenting har varit sig likt denna coronavår.

Och sommaren kommer också att bli något helt annat än vad man är van vid.

På grund av coronapandemin har Orsa Camping beslutat att hålla badet stängt.

– Ja, i år kommer det att bli en annorlunda sommar, konstaterar också Natalie Yxerius, platschef på Orsa Camping.

År efter år har allt fler gäster hittat till campingen som är så vackert belägen vid Orsasjön, för övrigt Dalarnas enda femstjärniga camping då Orsa efter många års slit för att förbättra anläggningen i fjol äntligen fick den så hett eftertraktade sista stjärnan.

En femte stjärna som redan i fjol lockade extra besökare.

– De senaste somrarna har vi ökat beläggningen i en explosiv fart och vi såg fram emot ännu en rekordsommar. Istället riktar vi nu in oss på att sätta tryggheten i fokus både för våra gäster och vår personal, poängterar Natalie.

I år är man inställd på att antalet gästnätter på campingen kommer att sjunka, det på grund av rådande omständigheter.

– Vi följer kontinuerligt nya riktlinjer från myndigheterna och har under de senaste veckorna vidtagit olika åtgärder för att värna om tryggheten på Orsa Camping.

Det blir inga hopp i bassängen i Orsa denna sommar. Men nästa så… Foto. ORSA CAMPING

Som ett led i detta får man inte att bada i bassängen denna sommar.

Mycket ledsamt, inte minst för alla skolbarn som snart får sommarlov.

– Vi har beslutat att hålla poolområdet stängt över sommaren som en försiktighetsåtgärd, då det är en väldigt begränsad yta för bland annat ombyte och duschar, förklarar Natalie stängningen.

Det är inte den enda ändringen när det gäller aktiviteter vid campingområdet.

– Vi har även, i samråd med berörda aktörer, valt att ställa in vår sommarinvigning och vårt midsommarfirande, som en följd av de nuvarande begränsningarna för allmänna sammankomster.

Den här mamman med sitt barn får sommaren 2020 bada i Orsasjön i stället för i utomhusbadet. Foto. ORSA CAMPING

Hur ser det då ut för alla campinggäster, kommer till exempel husvagnar och husbilar stå på varannan plats, med tanke på att det är så viktigt med att hålla distansering i dessa coronatider?

– För oss blir det ingen skillnad när det gäller avstånd. Jag har hört om någon camping på västkusten som tvingats ändra, men då har de haft 2,5 meter i avstånd. Men vi har redan fyra meter mellan ekipagen, så vi har inte något behov att behöva ändra något där, poängterar Natalie.

Orsa Camping har ökat sin beläggning den senaste åren, men denna coronasommar blir det inget nytt rekord i den femstjärniga anläggningen.

– Vi hoppas nå 80 % i vår beläggning, men besöksnäringen överlag har det svårt, så når vi den siffran är vi nöjd.

En annan del när det gäller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten är att man som gäst inte helst ska resa mer än 1-2 timmar om man ska åka iväg.

Det fick brittiska arbetare känna av när de förra veckan försökte slå läger på Orsa Camping.

Det blev stopp. De var inte välkomna, helt enkelt.

– Vi försöker hålla det där med 1-2 timmars resavstånd hit och det såg vi direkt att de inte låg inom den ramen, förklarar Natalie varför de brittiska arbetarna nekades att bo på campingen.

Just brittiska arbetare har lite dåligt rykte om sig. De dyker upp på sommaren och erbjuder olika typer av hantverk.

Polisen har också gått ut och varnat för dessa hantverkare.

– Oseriösa hantverkare, brukar vi kalla dem. De har en förmåga att söka upp äldre när de ska sälja sina tjänster, sa polisens presstalesperson Stefan Dangardt apropå brittiskregistrerade bilar som far runt och erbjuder tjänster.

På Polisens Facebook står det så här i deras varning över oseriösa hantverkare:

– När de ringer på din dörr utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast kan de börja arbeta omgående.

– Överenskommelsen sker alltid muntligt, det skrivs inga avtal och de vill oftast ha kontant förskottsbetalning. De utför ett billigt, men undermåligt arbete eller i värsta fall inget arbete alls.

Det är just det här som polisen varnar för, så var uppmärksam och ni som har föräldrar boende på en gård som kanske är i behov av renovering; Uppmärksamma dem för dessa hantverkare, så att de inte säger ja till något som inte blir korrekt utfört.

Sedan ska det poängteras att det kan vara de som är seriösa, men är man seriös så ska det skrivas avtal.

Vi kan också nämna att det här diskuteras flitigt i Facebookgruppen ”Samverkan mot brott i Mora/Orsa” och där påpekas att det är irländare som åker runt och utför såna här jobb, inte brittiska hantverkare.

Bilden. Poolområdet vid campingen kommer att ha stängt den här sommaren. Foto. ORSA CAMPING

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin