Bedrägeriförsök eller dåligt skämt?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Försök till bedrägeri eller ett fruktansvärt dåligt skämt.

Det kan man fråga sig det som en dam råkade ut för.

En person som sa sig vara polis ringde och berättade att ”hennes son varit med om en stor olycka”.

Ett sådant samtal fick en dam i 70-årsåldern i helgen. En närstående ringde till polisen och anmälde händelsen som den här damen var med om.

– Det kom ett samtal till den här damen från en person som ringde från dolt nummer och som uppgav att denne var från polisen. Den här personen berättade att hennes son varit med om en stor olycka, informerar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Var det här ett försök till bedrägeri, så gick det väldigt snett, kan man konstatera.

– Den här damen som fick samtalet svarade då att hon inte har någon son.

– Då blev det först alldeles tyst i luren och sedan sa personen att denne ringt fel och lade på luren.

I mitten av februari varnade Polisen Dalarna på sin Facebooksida att ett flertal personer fått sms, där det står att Polisen är avsändare och att uppgifterna i meddelandet gör gällande att personer i mottagarens närhet har avlidit och med angivet personnummer.

Dessa sms var helt falska.

Det som den här damen råkade ut för är ett liknande tillvägagångssätt, men det är oklart vad syftet var med samtalet.

– Samtalet var tre minuter långt och ringdes från dolt nummer. När damen sa att hon inte hade någon son, så avbröts samtalet ganska snabbt.

– Det hann ju aldrig bli något försök till bedrägeri, men brottsrubriceringen är ändå; försök till bedrägeri samt föregivande av allmän ställning, berättar polisens presstalesperson.

En som felaktigt utger sig för att utöva myndighet, som att till exempel ringa och felaktigt hävda att man är från polisen, den gör sig skyldig till ”föregivande av allmän ställning”.

Nu lades det här ned omedelbart av den förundersökningsledare som tittade på fallet med det konstiga samtalet.

– Personen ringde från ett skyddat nummer och det är uppenbart att det inte går att utreda, står det i motiveringen, läser Dangardt ur polisrapporten.

Härmed är det utfärdat en varning att det kan tänkas vara fler som får liknande samtal om någon närstående som varit med om en svår olycka.

Nu tog det här samtalet slut när det visade sig att damen inte hade någon son, men det kunde ha fortsatt om det funnits det och frågan är vad personen som ringde var ute efter?

Bara att jäklas eller på något vis försöka lura pengar av den som svarade…

– Det är ett hänsynslöst beteende att göra så här, konstaterar polisens presstalesperson.

Vidare kan vi berätta att en säsongsgäst på Orsa camping fått sin kanot stulen. En anmälan kom in till polisen vid 19-tiden i lördags, men det är lite oklart när stölden begicks.

Det var en Borlängebo som blivit av med sin kanot, som han haft förvarad på campingen i Orsa. Men av en slump råkade han se en kanot till salu på Blocket. En kanot som campinggästen i Orsa kände igen som sin egen.

Han tog kontakt med polisen och har nu återfått sin kanot.

– Den som hade lagt ut kanoten till försäljning bor utanför Borlänge. Det går inte att säga om det var den personen som stal kanoten, men denne är misstänkt för häleri.

Den 24 mars stals en båtmotor i Orsa. Det här är inget som polisen berättat om utan det står på Facebooksidan ”Samverkan mot brott i Mora/Orsa”. Motorn på 50 hästkrafter satt på en husbåt och är av märket Honda.

Däremot finns det en polisanmälan om skadegörelse på Orsa Station, där någon/några under helgen klottrat på två fönsterrutor och en dörr. Den här händelsen ska ha skett natten mellan lördag och söndag.

Klotter ska också ha skett, enligt en anmälan som kom in i torsdags (26/3), vid lekplatsen nära gamla biblioteket. Men när en polispatrull besökte platsen kunde de inte se något spår av klotter.

Under helgen har polisen stoppat några fordon i Orsa som egentligen skulle ha renderat i böter, men där förarna hade tur och slapp ”botlappen”.

– På en bil var inte skatten betald utan att föraren visste det, en annan bil hade allt för tonade rutor och sedan var det en traktor som stoppades, som hade något fel, men det står inte vad i polisrapporten.

I torsdags kväll, efter 22.30, kom det in en anmälan om att någon kört bil vårdslöst i närheten Circle K.

– Vi larmade ut REG-numret, men hittade inte i den aktuella bilen, berättar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Bilden. Det har kommit in en polisanmälan om att någon falskeligen uppgett sig ringa från polisen och uppgett att sonen till en dam varit med om en allvarlig olycka. Var det ett försök till bedrägeri, så misslyckades det helt då personen som fick samtalet inte har någon son. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360