Besök Udden och vinn en Cheva från 1937

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa Veteranbilsklubb är en färsk förening.

Men inte desto mindre aktiv.

Vid sex tillfällen i sommar finns möjligheten att se lite äldre godingar, lördagen är den tredje.

Och har man tur med lotteri kan en lycklig person vinna en riktigt gammal raritet, en Chevrolet från 1937.

– Under våra träffar säljer vi lotter och under vår sista träff i augusti kommer vi att dra en vinnare till bilen, berättar Johan Nyberg, ordförande i Orsa Veteranbilsklubb, och styrelsemedlemmen Emil Friberg.

Såvida alla lotter är sålda, vill säga. Och i dagsläget ser det ut som att det inte ska vara några problem. Redan i dag, lördag (13/7) hålls den tredje träffen nere på Udden och då finns det nya möjligheter att köpa en lott som kan ge en fin bil i pris.

– Lotterna är väldigt populära och det ringer folk från hela Sverige som vill vara med i utlottningen av bilen, berättar Ann-Marie Fröjd, ordförande i IOGT-NTO.

Ann-Marie ligger bakom ”Nykter cruising” och IOGT-NTO har ett samarbete med Orsa Veteranbilsklubb.

– Jag tycker killarna är fantastiska som vill göra det här tillsammans med oss.

Det är IOGT-NTO som ansvarar för lottförsäljningen, men där veteranbilsklubben hjälper till att sprida lotterna i samband med sina träffar. Den sista träffen är i slutet av augusti och då ska som sagt den 82 år gamla Chevan lottas ut.

– Vi hoppas allt lotter är sålda då, säger Emil och Johan.

Och enligt Ann-Marie verkar det inte vara några problem att få samtliga 2 500 lotter sålda.

– Vi har 875 kvar efter Onsdagsyran. Yrorna ger en jättebra försäljning och det är tre yror kvar. Sedan har vi Dansbandsveckan i Malung och Classic Car Week i Rättvik, där vi också säljer lotter.

Just från Dansbandsveckan i Malung har Ann-Marie en rolig anekdot.

– Det här är femte billotteriet vi har. Nu är det enkelt när folk kan swisha, men det är ju rätt nytt och en gång när jag åkte hem från Malung så hade jag 59 000 kronor i rullar instoppade i BH:n.

– Jag var livrädd att det skulle hända något när jag åkte hem, berättar Ann-Marie med ett skratt.

Så här ser den ut, Chevan från 1937 som någon blir lycklig ägare till vid dragningen av lotteriet den 31 augusti. Foto. JOHAN NYBERG

Chevan från 1937 är en riktig gammal raritet och det sägs att den är helt original, förutom däcken. Den har ett försäkringsvärde på 200 000 kronor och många är det som vill bli den lycklige som dras som vinnare.

– Det var lite roligt på Yran i onsdags. Då kom det fram några äldre herrar och kikade på bilen och berättade att de var samma årgång på dem som det var på bilen. Sedan gick de iväg till sina fruar som stod en bit bort med sina rullatorer.

Vi kan berätta att utlottningen av en bil varje år är livsviktig för bions överlevnad i Orsa. Röda Kvarn drivs av IOGT-NTO.

– Jag vill inte nämna några siffror, men allt överskott går till bion, inte minst för att täcka juni, juli augusti då vi inte har några intäkter. Det är kostsamt att driva bio på landsorten.

Att det blir ett bra och nödvändigt överskott står klart och intresset för Chevan är som sagt stort.

– Den har stått 30 år på Arvidssons bilfirma i Värnamo och Värnamo Tidning har gjort ett reportage om bilen, så många där känner igen den, berättar Ann-Marie.

– Det ringer folk från hela Sverige och vill ha lotter, inte minst från just Värnamo. Och det är en som är väldigt angelägen att få den här bilen i sin ägo. Han har sagt att om den som vinner bilen men av nån anledning inte vill behålla den, att han i så fall väldigt gärna köper den.

Och nu under lördag eftermiddag, mellan klockan 14.00-16.00, har Orsa Veteranbilsklubb sin tredje träff, den här gången på Udden.

Då finns chansen att se gamla godingar som rullar i Orsa med omnejd och inte minst Chevan från 1937, vilken man förstås också kan köpa lotter för 100 kronor styck för att vara med i utlottningen.

Förhoppningsvis kommer det lite mer bilar och besökare den här gången.

– Vi hade lite otur med vädret första träffen och den andra krockade med Big Lake Run, konstaterar Johan Nyberg.

Det var i fjol som Johan på egen hand startade upp Orsa Veteranbilsklubb och började med de här veteranbilsträffarna. Sedan har Emil och några till hakat på och nu har klubben en styrelse.

– Folk har frågat om man kan bli medlem, men vi är så nya att vi inte börjat med det än. Men vill folk det, så kommer vi att ordna det, men det blir längre fram. Just nu har vi i alla fall en styrelse på fem personer, berättar Johan och Emil.

Och att det finns intresse för de här veteranbilsträffarna märkte de av redan i fjol.

– Det finns ju veteranbilar i var och varannan kåk här. När vi hade en träff på parkeringen vid ICA i fjol, så kom det 50 bilar och det var ändå en spontanträff.

– Uppenbarligen finns det ett stor intresse, konstaterar Emil och Johan glatt.

Återstår att se hur många som under denna lördag letar sig ner till vackra Udden för att se på gamla och vackra bilar.

Den 31 augusti arrangeras sista träffen, vid parkeringen utanför Bowlingen. Den veteranbilsträffen lär dra mycket folk, för det är som sagt då som det är tänkt att någon ska bli en lycklig ägare av en Chevrolet från 1937.

Men allra först kommer träff nummer fyra, även den på Udden. Den är om två veckor, lördagen den 27 juli.

– Även då kommer vi att ha liveband, berättar Johan.

Så här såg det ut ca 14.15 nu i dag, lördag. Många bilar samlade, som synes. Foto. JOHAN NYBERG

The Coppergroovers uppträder i samband med lördagens träff. Foto. JOHAN NYBERG

Så här såg det ut strax före klockan 14.00 i dag lördag (13/7) vid Udden. Gamla fina bilar rullar in och ställs upp för beskådning. Foto. JOHAN NYBERG

Ordförande Johan Nyberg och styrelseledamoten Emil Friberg poserar vid Johans pärla med Orsasjön som fin bakgrund. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här ser vi några intresserat studera Chevan från 1937 vid den andra träffen för ett par veckor sedan. Foto. JOHAN NYBERG

Här har vi några bilar från Veteranbilsklubbens andra träff, på Udden för ett par veckor sedan. Även lördagens träff är på Udden. Foto. JOHAN NYBERG

Foto. JOHAN NYBERG

Foto. JOHAN NYBERG

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360