Björn och Julius sprang in 67 000 kronor

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Julius och Björn vill besegra cancer. Det är Orsagrabbarnas slogan i år.

Med hjälp av Lidingöloppet och Rosa bandet-loppet drog Orsas egna hjältar in drygt 67 000.

– Man är lite mör, men det har gått bra, sammanfattar Björn Daniels söndag kväll.

Vi får tag i Björn när han just kommit ut ur bastun efter några hektiska dagar.

– Vi har precis bastat. Vi är kvar här på Lidingö, men ska få skjuts till Mora under kvällen, berättar Björn för Orsasajten vid 20-tiden.

Julis och Björn har dragit in miljoner till Musikhjälpen och deras olika insamlingsprojekt under tre års tid. I år har duon samarbetat med Lidingöloppet och Rosa Bandet-loppet.

– Vi lider för de som verkligen lider, säger Björn om deras olika uppdrag som går ut på att samla in pengar till Cancerfonden.

– Cancer är verkligen hemskt och att vi lider gör inget, vi gör det här för en god sak. Vårt lidande är ingenting jämfört med de som drabbas av cancer, konstaterar han.

Uppdraget att besegra cancer började för flera veckor sedan. Första uppdraget var att springa upp och ner i en kort trappa. Uppdrag nummer två var att utmana Kalle Moraeus i ett strongman-styrkepass.

Finalen på insamlingen var Lidingöloppshelgen. Det började redan i torsdags, då Björn och Julius skulle lifta ner till Lidingö efter att ha samlat in en specifik summa. Det målet uppnådde man och via en omväg till Fagersta kom man till Lidingö vid 22-tiden torsdag. Det efter att ha börjat lyfta tummen vid lunchtid tio timmar tidigare.

Bland annat fick duon åka raggarbil till Fagersta. En bil som inte var särskilt stabil.

– Den klarade inte riktigt tre tunga klumpar i baksätet, konstaterar Björn med ett skratt.

Till saken hör att den Björn och Julius hade mellan sig i baksätet var en ganska liten kille. Så två tunga Orsagrabbar bidrog till att det skrapade rejält, men man kom till slut fram till Fagersta, där färden fortsatte via Västerås till Lidingö.

För att lifta till Lidingö hade duon satt upp målet 35 000 kronor. När man var framme hade bössan ökat till 45 000 kronor.

Under lördagen kom så den stora utmaningen för de båda, men på lite olika vis.

Björn skulle med kamerautrusning springa 30 kilometer och livesända. Julius har ett ”vingligt” knä och kan inte utsätta sin 100 kilo tunga kropp för en så lång utmaning i löparspåret.

Björn Daniels tar ett segerskutt bara ett par meter innan lördagens målgång i 30-kilometersloppet. Strax bakom ser vi en filmande Julius Aspman. Foto: ADAM JOHANSSON

– Han fick i stället ett annat uppdrag. Innan jag sprungit en mil, så hade Julius sagt att han skulle hoppa ner i iskallt vatten om vi kom upp i 50 000 kronor före det.

Naturligtvis blev det så. Det brukar bli så när grabbarna sätter upp mål. Deras följare älskar att se sina hjältar göra tokiga uppdrag, så det var bara för Julius att krypa ner i vattnet.

– Det var svinkallt och luktade surströmming, riktigt hemskt för Julius, beskriver Björn sin kamrats uppdrag.

Med trasiga tajts och en alldeles för liten tröja samt en kamerautrustning för livesändningen kämpade Björn vidare mot målet.

– Tyvärr tog batterierna slut. Men jag fixade det så att följarna fick se målgången då jag i stället sände via mobilen.

Med två meter kvar av den 3 mil långa sträckan, tog Daniels ett segerskutt.

– Han är och förblir ett fysiskt fenomen, konstaterade en imponerad Julius om sin kamrat.

Under söndagen var det så dags för det sista uppdraget: springa Rosa Bandet-loppets 10 kilometer. Det ställde även Julius upp på, trots ett inte helt friskt knä.

De som någon gång sprungit Lidingöloppet vet hur tung och kämpig den drygt 500 meter långa Abborrbacken är. Det tänkta milloppet för Orsaduon blev nu dubbla distansen innan det var färdigt.

– Vi hade sagt att för varje tusenlapp som tickade in, så skulle vi springa Abborbacken en extra vända. Det tickade in 10 000 kronor extra där, så vi fick springa tio vändor, berättar Björn.

Tio vänder gånger drygt 500 meter, men så ska man ju ner också och börja om, så det blev en kilometer längre för varje tusenlapp. Det slutade med en extra mil totalt för de båda. Tiokilometersloppet blev alltså 20 kilometer när uppdraget var slutfört.

– Det ömmar lite, men det är hyfsat, var Julius status på sitt inte helt kuranta knä under söndagskvällen.

För Björns del blev det totalt 50 kilometers löpning under ett dygn innan uppdraget ”besegra cancern” var slutfört.

– Visst var det segt att komma igång i dag efter de tre milen i går, men bara man kom igång, så rullade det sedan på bra, sammanfattar Daniels sin löparhelg med kamera och allt tillbehör då även Rosa Bandet-loppet livesändes.

Totalt stod Julius och Björns insamlingsbössa för att besegra cancer på 67 300 kronor vid 20-tiden söndag kväll.

– Visst får folk gärna fortsätta skänka, men vi har gjort vårt nu, pustar Björn efter sin och Julius hjälteinsats.

Orsaduon kan med allt rätt blicka tillbaka på ännu en fin insats för mänskligheten.

– Cancer är verkligen hemskt. Alla känner väl någon som drabbats och det är en viktig fråga att engagera sig i, förklarar Björn varför han och Julius utsätter sig för både det ena och andra för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360