Bjuder på spelning från vardagsrummet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I kväll var planen att ha ett releaseparty i Gamla Stan.

Men i dessa coronatider ställs ju det mesta in.

Då har Maja Ottilia Bäckman flyttat skivsläppet till sitt vardagsrum.

– Det känns spännande, säger 26-åringen från Orsa.

Maja har hållit på med musik och skrivit låtar ”hela livet”, men det var för två år sedan som musikkarriären började ta fart på allvar.

– Det var när jag började på Kulturama, singer- and songwriter, här i Stockholm som jag började träffa musikfolk och tog det hela ett steg längre, berättar Maja.

Nu är musikskolan stängd på grund av smittorisken och som musiker (och inte bara dessa) får man hitta alternativa lösningar.

I dag, tisdagen den 24 mars, är en stor dag för Orsabördiga Maja Ottilia Bäckman. Då släpper hon sin första singel på spotify ”Om vi kan börja om”, det under artistnamnet Maja Ottilia.

– Det här är första singeln från en EP som kommer i maj. ”Om vi kan börja om” har folk kunnat lyssna på spotify sedan nu i midnatt (mot tisdag) och jag känner mig så exalterad.

Det var meningen att när låten släpptes, så skulle hon ha ett releaseparty på Kolingen i Gamla Stan (Engelen), men artistbranschen är en av de yrken som drabbas hårdast i dessa tider, då det mesta ställs in.

Så också Maja Ottilias singelsläpp.

Men musikmänniskor är kreativt folk, det är väl en av anledningarna till varför de håller på med musik, och i stället för att bara ställa in och sitta hemma och deppa, ordnar de livespelningar på nätet.

En idé som även Maja nappat på. Hon bjuder in till en konsert i hennes vardagsrum i huvudstaden, där hon bor sedan ett par år.

– Vi kommer att ha en akustisk spelning som vi kommer att livestreama, berättar Maja.

Och Maja Ottilia är inte ensam, som ni förstår när hon säger ”vi”.

– Jag har två förband; JR Battlefield, som kommer att spela två låtar, och så Sara Olsson, som också kommer att framföra två låtar.

Om någon känner igen namnet Sara Olsson, så kommer även hon från Orsa.

Namnet på låten: ”Om vi kan börja om”. Foto. SARA OLSSON

– Hon är liksom jag 26 år och Sara är min bästa vän. Hon bor också i Stockholm och skriver fantastiska låtar, berömmer Maja.

Efter dessa två ”förband” så kommer huvudnumret Maja Ottilia med fyra låtar.

– Det är två helt nya låtar, som kommer att släppas senare, och så har jag en låt som kommer att släppas snart.

Och så ska hon förstås framföra den låt som är huvudnumret i vardagsrumsspelningen; ”Om vi kan börja om”.

Orsasajten har lyssnat på en del av låten och det man slås av är att den lätt fastnar, en ”trallvänlig” låt, helt enkelt.

– Tanken är att den ska vara lättlyssnad. Jag har skrivit den tillsammans med, Ida Gratte, en kompis från Kalmar.

– Texten gick också väldigt fort att skriva, påpekar hon.

Vi kan tillägga att Ida har ett eget artistnamn, Miss Sister, och att Tomas Caris Andersson står för produktion och mixning.

Caris, kanske ni tänker, det låter också som ett Orsanamn.

– Tomas är gift med en Caris. Vi har pratat om namnet och vi tror hon (frun) har släkt i Orsa, men vi har inte kommit fram till något riktigt svar där, säger Maja med ett skratt.

Bäckman är inte ett allt för ovanligt namn, men i Orsa har vi en av de mer lokalt kända profilerna (Kalle Moraeus får ursäkta nu) vid namn Janne Bäckman, ”uppfinnare” av Orsayran, Sveriges äldsta gatumusikantfestival med över 30 år på nacken, och frontfigur i det avsomnade popbandet Hellzephyrs.

Janne är pappa till Maja, så då förstår ni varifrån hon fått sin musikaliska ådra.

– Pappa var min första idol, kan man väl säga. Det är klart han betytt mycket för mitt intresse att uttrycka mig genom musik och jag är fascinerad av ord, säger hon om sitt stora intresse.

Ett intresse som följt henne genom hela livet. Men under ett par år hade hon ett annat stort intresse; Hästar.

Maja och On Track Piraten. Under två år skötte Orsatjejen om världshästen. Foto. PRIVAT

Inget konstigt i det, men Maja har jobbat åt kände Hans R Strömberg, hästägaren från Rättvik som i sitt stall har världsberömda On Track Piraten. En av världens främsta hästar som sprungit in drygt 18 miljoner kronor i prispengar till sin ägare, allt enligt Sportbladets artikel om Strömberg från den 21 februari i år.

– I två år jobbade jag som hästskötare för Hans, en bra chef. Då hade jag hand om On Track Piraten och det var hästar för hela slanten.

Jobbet som hästskötare tog Maja till många platser och bland annat var hon med när On Track Piraten tävlade på andra sidan Atlanten.

– Han har vunnit mycket och när vi var till USA, så kom On Track Piraten fyra på VM där. Det var coolt.

– Ett år blev jag den mest framgångsrikaste skötaren på V75, minns Maja tillbaka några år i tiden.

Maja Ottilia tar en kopp på Frelins skulle man kanske kunna tro här. Den låten sjöng hennes far för många år sedan, men här är hon på ett annat café. Foto. SARA OLSSON

Men nu har hon i dubbel bemärkelse sadlat om, kan man vitsa till det. Från hästskötare till att stå på scenen och framföra låtar som hon själv varit med och skrivit.

Scenen denna kväll får dock bli hennes eget vardagsrum i lägenheten i Stocksund, i Danderyds kommun.

Totalt kommer åtta låtar att framföras, varav fyra från Maja Ottilia och där huvudnumret i releasepartyt är ”Om vi kan börja om”.

En låt om olycklig kärlek.

– Det är en låt om att ha tagit någon för givet och därför förlorat det man faktiskt vill ha.

– Här får desperation och sårbarhet samsas med lekfulla och poppiga toner när det är dags att släppa på sin stolthet och be om en ny chans, beskriver hon sin nysläppta singel.

På frågan om den är självupplevd, så kommer det ganska självklara svaret.

– Jag tror nog att det är många som kan relatera till texten, att det är först när man förlorat någon som man inser att man borde kunnat ge mer.

”Om vi kan börja om” kan man alltså redan ny lyssna på spotify och senare i vår kommer fler låtar från Maja Ottilia.

– En EP kommer att släppas i maj och den kommer att ha stark dalakoppling. Tommy Liljegren, från Borlänge, kommer att vara producent på en del av låtarna, Anders Olsson (boende i Orsa) spelar kontrabas, Johanna Moraeus (Kalles dotter) spelar fiol, Sara Olsson (kompisen som vi nämner här ovan) körar och så kommer även Orsas mellanstadiekör att vara med på en av låtarna, berättar Maja om framtiden.

Men först tar vi tisdagskvällens releaseparty hemma hos Maja.

– Jag har bjudit hit några vänner för att fira att min första singel släpps. Det känns kul och spännande, säger hon några timmar innan livespelningen.

Ni som vill se den akustiska konserten kan söka på Maja Ottilia på Facebook. Livspelningen startar klockan 18.30.

Bilden längst upp. Maja Ottilia släppte sin första singel under tisdagen, som kan höras på spotify och i en streamad livekonsert senare på kvällen med start klockan 18.30. Foto. JULIUS ASPMAN

Och ni som missade livekonserten kan se den i efterhand via den här länken:

RELEASEGIG!

Publicerat av Maja Ottilia Tisdag 24 mars 2020

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin