Blåljus: Viltolyckor och skadegörelse

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Skadegörelse och viltolyckor.

Det var blåljushändelserna som inträffat inom Orsa kommun de senaste dagarna.

Vi börjar med den färskaste viltolyckan. En viltolycka av det lite mer udda slaget. Strax före klockan 07.00 under tisdagsmorgonen fick polisen in en anmälan att en uggla flugit rakt in i en bildörr på en bil som färdades efter E45. Händelsen ska ha inträffat vid återvinningsstationen.

– Det visade sig vara en lappuggla. Den låg i diket och polisen tog hand om den. Det står inte i klartext, men jag antar att den dog av smällen, berättade polisens presstalesperson, Stefan Dangardt, vid 15-tiden tisdag.

I söndags, vid 18-tiden, kom det in en anmälan från ett vittne som sett någon köra på en älg efter E45, alldeles vid avfarten mot Skattungbyn. Bilisten fortsatte sin färd och gjorde inte det man ska göra enligt lag; märka ut platsen för olyckan.

– Att krocka med vilt och avvika utan att märka ut platsen, är brott mot jaktlagstiftningen, paragraf 26, poängterade Dangardt.

Och när vi är inne på älgolyckor, så inträffade en sådan även i Hansjö. Det vid 17-tiden i fredags. Den föraren gjorde som man ska och märkte ut platsen för olyckan. Det blev inga personskador. Oklart när det gäller eventuella skador på bilen. Eftersöksjägare skickades ut, men det stod som vanligt inte något i polisrapporten om jägaren påträffade den troligen skadade älgen.

Sedan ska vi nämna om ett par skadegörelser. Under måndagskvällen fick en boende på Skrivarvägen sin postlåda sprängd av en fyrverkeripjäs.

– Det här inträffade någon gång mellan 20.45-21.00, berättade polisens presstalesperson.

Sedan ska någon ha gett sig på en bil på Kyrkogatan och slagit sönder bakrutan. I alla fall har en person under fredagen anmält en skadegörelse och att bakrutan hade ett 10 x 40 centimeter stort hål. Ingenting har stulits ur bilen.

– Det här ska ha skett någon gång mellan 8.30-15.30 när personen var på jobbet.

Vi kan också berätta att det vid midnatt i söndags gick ett larm vid Besparingsskogens lokaler vid Kung Gustavs Väg. Nu visade det sig inte vara något allvarligt, som tur var.

– En patrull åkte dit, men de kunde inte se någon åverkan, så det var tydligen falsklarm, konstaterade Stefan Dangardt.

Och till sist kan vi berätta om lastbilen som välte i korsningen Hansjövägen/Hallingvägen. Det inträffade under tisdagseftermiddagen, som vi även nämner i en separat artikel, och vid 16-tiden var det bärgare på plats. När ni läser det här, är förhoppningsvis vägen farbar igen. Omständigheterna kring olyckan hoppas vi kan berätta mer om under onsdagen.

Bilden. Polisens presstalesperson, Stefan Dangardt, hade lite ”gott & blandat” att berätta för Orsasajten under tisdagen om de senaste dagarnas blåljushändelser. Foto: JÖRGEN WESTLIN/POLISEN

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360