Blir det lugnare i Orsa nu?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det har varit riktigt oroligt i Orsa de senaste veckorna. Det då de boende på Orion avviker från behandlingshemmet och ställer till med oreda.

Nu jobbar berörda parter för att få stopp på buset som ungdomarna hittar på.

– Vi har precis haft möte om det här, berättar Helen Mattsson, enhetschef på Orion.

Många är de Orsabor som drabbats av ungdomarnas framfart. Mestadels gör de inbrott i bilar på jakt efter pengar och flera gånger har de också stulit bilar.

En som blev drabbad berättar att han räknar med att få betala en självrisk på runt 8 000 kronor, då växellådan förstörts efter att ungdomarna kört bilen till Mora, där det sedan tog stopp på grund av ”soppatorsk”, plus att delar av inredningen förstörts.

Sådant här skapar förstås oro bland ortens befolkning som är oroliga att nästa gång kanske det är deras bil som drabbas av inbrott och eventuellt blir stulen.

Ungdomarna drar sig inte heller för att gå in i hus. För en vecka sedan fick en familj oväntat besök vid halvfyratiden natten till lördag. En bilnyckel stals inifrån huset, men de unga förövarna, födda 2003 och 2005, klarade som tur var inte att få igång bilen.

Många undrar av förståeliga skäl vad som nu görs för att få stopp på de här tråkigheterna. Orsasajten pratade med kommunalrådet Mikael Thalin tidigare under veckan och han berättade att det var ett möte inplanerat mellan kommunen, polisen och boendet.

Kommunalrådet hänvisade sedan till IFO, Individ- och Familjeomsorgen i Orsa. Under fredagen fick Orsasajten kontakt med Jesper Karlsson, omsorgschef. Han hänvisar till att ansvaret ligger på de kommuner som placerat sina ungdomar på det privatägda HVB-hemmet i Orsa.

– Det är Orion tillsammans respektive ungdomarnas hemkommuner som det här rör, poängterar omsorgschefen.

Orsasajten fick tag på en stressad enhetschef under fredagen, som lämnade följande korta kommentar.

– Vi har precis haft möte gällande det här, men är på väg till lunch så jag kan inte berätta något nu. Sedan har vi utbildning resten av dagen, men jag återkommer i början av nästa vecka till dig, då kan jag berätta, lovade enhetschefen Helen Mattsson.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360