Bombgruppen fick hämta ”svettig dynamit”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Dynamit som Bombgruppen måste ta hand om samt skadegörelse på ett hus.

Det är en kort sammanfattning av helgens blåljus inom Orsa kommun.

Som vi berättat om tidigare råder amnesti när det gäller explosiva varor. Polisen i region Bergslagen har fått hämta en hel del av den varan och extra flitig är man i Dalarna att anmäla om man har sprängmedel som egentligen är olaglig att inneha.

– Vi har fått in mycket i vår region (Dalarna, Värmland, Örebro län) och här i Dalarna har vi fått in långt över hälften av alla explosiva varor som lämnats in, berättade Stefan Dangardt, en av polisens presstalespersoner, för Orsasajten den 20 november.

Tack vare den amnesti som råder fram till 11 januari 2019 är det bara att ringa polisen, utan risk för böter, och berätta vad man har för explosiva varor, så kommer de och hämtar det man haft liggande eller precis hittat då man tagit över ett hus, för att nämna som exempel.

Det gjorde en person i fredags som på Sandhed hittat vad polisen kallar ”svettig dynamit”.

– Jag ser att Bombgruppen tagit över ärendet. De har bedömt att den vanliga polispatrullen, som först åkte ut, inte kan hantera dynamiten på ett säkert sätt och då kallas Bombgruppen in. Det här är inga konstigheter utan ren rutin, förklarade polisens presstalesperson, Christina Hallin, vid 14-tiden måndag.

På Sandhed har det också i helgen kommit in en anmälan om skadegörelse. Någon/några okända person(er) har haft sönder rutor på verandan i ett hus som är under renovering.

– Det här ska ha inträffat någon gång från torsdag kväll till lördag. Vi fick in anmälan klockan 16.40 i lördags, sa Hallin.

– En brottsplatsundersökning har gjorts, men vi har inte fått någon återkoppling på det. Det har gjorts en anmälan om skadegörelse.

Christina Hallin, en av polisens presstalespersoner. Foto: JÖRGEN WESTLIN/POLISEN

Under söndagen inträffade en singelolycka, där en person körde av vägen mellan Skattungbyn och Furudal. Föraren ådrog sig lättare skärskador i ansikte och hand, vilket Orsasajten berättade om redan under gårdagen.

Det har under helgen även gjorts kontroll av fordon och person i Orsatrakten, oklart hur många, men det har inte lett till någon åtgärd. Med andra ord har allt varit i sin ordning.

Om vi återgår till amnestin gällande sprängmedel, kan man i dag, måndag, läsa på Polisens hemsida att Dalarna sticker ut, precis det Stefan Dangardt nämnde för ett par veckor sedan.

I sammanhanget bör vi än en gång poängtera att om en person hittar sprängmedel, ska denne inte åka in till polisstationen med det själv. Dangardt berättade tidigare att ett polishus i Dalarna tvingades utrymmas just för att en person kom in med vad som bedömdes farligt.

– För att inte riskera en olycka har man innan amnestin varit tydlig med att de som vill lämna in gods inte ska ta med och lämna in det fysiskt på en polisstation. Istället ska man kontakta polisen, som åker hem till vederbörande och kontrollerar det som är aktuellt. Det innebär också att man registrerar en så kallad händelserapport för varje ärende. Hittills har man i regionen haft cirka 220 händelserapporter kopplat till amnestin, skriver Polisen på hemsidan.

Redovisningen för inlämnat gods sker i krutvikt. Totalt har man i regionen lämnat in ca 52 kilo. Av det inlämnade står Dalarna för den största delen med drygt 38 kilo, medan man i Örebro lämnat i cirka 10 kilo och i Värmland cirka 4 kilo.

Bilden längst upp: Stefan Dangert är den presstalesperson inom polisen som Orsasajten oftast pratar med. Foto: JÖRGEN WESTLIN/POLISEN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin