Brand i Stackmora

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

UPPDATERAD CA 15.30 FREDAG MED KOMMENTAR FRÅN RÄDDNINGSCHEFEN

Det har brunnit på Stackmora Trädgård.

Flera växthus är borta.

– Jag är skärrad, sa ägaren Lars Olof Uleander till Radio Dalarna.

Det var före klockan fem fredag morgon som Lars Olof blev väckt av att hans hund skällde och han upptäckte att det brann.

Enligt Uleander är det tre växthus som brunnit upp, men det hade kunnat sluta mycket värre. Som tur var, blev det inga personskador.

– Klart det är stora värden som gått upp i rök och jag är skärrad. Men vi får försöka se det positivt, att ingen blev skadad och att huset och fyra av växthusen klarade sig.

Lars Olof själv såg till att hans bil undslapp lågorna.

– Den stod nära elden och sidan mot elden var rejält varm. Jag satte mig i bilen, den startade och jag kunde köra iväg med den, men det var nog i sista stund.

– Sedan var det nära att det tog eld i maskinhallen, men de lyckades räddade den. Även en lastmaskin stod väldigt nära lågorna, men den klarade sig också.

Bland det som blivit lågornas rov fanns 250 000 tulpaner, enligt Uleander.

– Det är tungt nu, sa Lars Olof Uleander till Radio Dalarna vid deras sändning efter klockan 08.

Vi kan också nämna att en kubikmeter olja ska ha läckt ut, men där har Nodava vidtagit åtgärder, rapporterar Radio Dalarna.

Vid 15-tiden fredag tog Orsasajten kontakt med räddningschefen Per-Erik Jonsson för att reda ut ett par saker. På Räddningstjänsten Orsas Facebooksida står det: ”Totalt har fem stora växthus brunnit ner.”

– Men det är tre rena växthus plus en byggnad där panncentralen låg samt en byggnad med ett kylrum som brunnit ner, förklarade Jonsson.

Sedan står det även i räddningstjänstens information, som de lade ut vid 07-tiden, att elden spridit sig till en maskinhall.

– Men den lyckades vi rädda, poängterade Jonsson.

Och det var precis det Lars Olof Uleander sa till Radio Dalarna på morgonen, att ”det var nära att det tog eld i maskinhallen.”

Per-Erik Jonsson ville inte säga något om tänkbar brandorsak.

– Varför branden startade får polisens utredning visa. Vi har fortfarande folk på plats, berättade Jonsson för Orsasajten vid tretiden fredag eftermiddag.

Bilden. Flera växthus på Stackmora Trädgård har brunnit ner, men ingen människa skadade sig. Runt 20 brandmän som flest arbetade med branden. ”Vi har fortfarande personal på plats”, sa Per-Erik Jonsson, räddningschef i Orsa, vid 15-tiden fredag. Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN ORSA

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsagrisen
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin