Brudparets present flög 40 mil

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Flyga sin kos, är en ordfras som en del använder sig av när något gått förlorat.

Nygifta paret Fredrik Hedbys och Eva Rosquist fick bokstavligt talat vara med om det i verkligheten.

– Man trodde inte det var sant när ballongen med pengarna flög iväg. Vi visste att ett gäng gått ihop och samlat, så vi förstod att det var en slant som åkte iväg där. Det var det lite chockartat, men vi var glada ändå, säger Fredrik Hedbys om den helt osannolika berättelsen.

För det är en helt otroligt story där pengar i en heliumballong verkligen flög sin kos och hittades senare i trakterna av Jönköping.

– Det är helt osannolikhet att vi först blir av med pengarna, som flyger iväg, och att vi sedan dessutom får tillbaka dem. Det här bröllopsminnet kommer man verkligen att komma ihåg, säger Fredrik med ett skratt.

Men vi tar det från början. Den 7 juli gifte sig Fredrik Hedbys med sin kära Eva Rosquist. Själva bröllopet hölls utomhus vid Fredshammars hergård, där också bröllopsfesten hölls. Det blev en helt underbar dag för bröllopsparet och gästerna och på sedvanligt vis fick de nygifta ta emot en hel del presenter.

En av alla presenterna var en heliumballong och i den låg 3 500 kronor i sedlar.

Så här såg ballongen och playmobilen ut, som flög iväg med 3 500 kronor. Foto: PRIVAT

– Först förstod vi inte att det var pengar i själva ballongen. De hade gjort en playmobil som skulle föreställa då vi kitesurfar och där själva ballongen var seglet. Vi tänkte att ”Oj, här har man varit väldigt kreativ”, då vår bröllopsresa skulle gå till Zanzibar, dit vi åkte för att just kitesurfa.

När vi pratar med Morabördige Fredrik, som sedan ett antal år bor i Uppsala, har han och frun precis kommit hem från Tanzania.

– Vi kom hem i går (tisdag) efter tre veckor på Zanzibar. Vill man som vi kitesurfa, så finns det nog ingen bättre plats i världen att åka till. Vi hade det väldigt bra, väldigt kul under tre veckor.

Orsasajten får en pratstund bara någon timme innan Hedbys efter tre veckors semester skulle återuppta sitt jobb som fysioterapeut (sjukgymnast). En titel som för övrigt hustrun Eva också innehar.

– Vi träffades under utbildningen här i Uppsala, berättar Fredrik.

Ett lyckligt gift par; Eva Rosquist och Fredrik Hedbys. Foto: PRIVAT

De träffades när de studerade tillsammans och som senare kulminerade med bröllopet utanför Orsa i somras. Ett bröllop med en gåva värd flera tusen, som bara flög sin väg.

– Det hände dagen efter bröllopet. Mina föräldrar var med och hjälpte till att plocka ihop presenterna som var i logen.

Helt plötsligt slet sig ballongen med pengarna i och steg mot skyn.

– Mamma och pappa började ropa: ”Ballongen flyger iväg!” Vi förstod inte vad de menade först, men när vi kom ut, skymtade vi ballongen och vi tyckte mest det såg kul ut. Men då kom det fram att det var pengar i ballongen och då jag visste att det var många som gått ihop, så förstod man att det var några tusen som flög iväg.

– Det var lite chockartat, men det var ändå inget som förstörde den glada stämningen när vi stod där vid vandrarhemmet. Vi var glada ändå, det förstörde absolut inte vår dag, poängterar Fredrik.

Ännu mer chockartat blev det då brudparet förstod att de skulle få tillbaka pengarna som flög sin kos.

– En av gästerna var en före detta journalist och han tipsade DD om den här storyn. Men vi hade väl ingen förhoppning att få tillbaka pengarna, det var allt för osannolikt.

Det var det här, kitesurfing, som Fredrik och Eva ägnade sig åt under den tre veckor långa bröllopsresan som gick till Zanzibar i Tanzania. Foto: PRIVAT

Men det osannolika inträffar ibland och det gjorde det verkligen för det färska brudparet. Ballongen med 3 500 kronor i färdades ända ner till Småland, där en vänlig själ vid namn Linnea Lilja, boendes utanför Jönköping, hittade den ”punkterade” ballongen i en vattenpöl vid en bensinmack.

– Efter att DD först skrivit om det här, slogs det upp stort i riksmedia. TT skrev om det och framför allt Aftonbladet slog upp det här stort. Det blev en mycket större artikel i Aftonbladet än i lokalpressen, konstaterar Fredrik.

Linnea ska först ha trott att hon hittat knarkpengar, men när hon dagen efter (10/7) läste Aftobladets artikel om brudparet i Dalarna som blev ”blåst på sina pengar”, anade hon att de upphittade pengarna var en bröllopspresent som färdats riktigt långt.

Fredrik Hedbys utövar sin favoritsysselsättning på Zanzibar, där paret nyss är hemkommen ifrån. Foto: PRIVAT

– Efter giftermålet drog vi iväg och fjällvandrade. Där var det dålig täckning, men när vi väl fick täckning igen, såg vi att vi hade missat massor av telefonsamtal. Ett stack ut rejält och det var ett hemnummer från Jönköping.

Fredrik och Eva tänkte direkt på att det missade samtalet från Jönköping eventuellt kunde ha med de flygande pengarna att göra, men slog snabbt bort tanken.

– Kan det verkligen vara så? Det verkade helt orimligt att ballongen med pengarna skulle ha flugit över 40 mil.

Med hjälp av Aftonbladet fick Linnea och brudparet kontakt med varandra.

– Hon skickade en bild med den trasiga ballongen och berättade hur mycket pengar det var i. Det var 3 500 kronor i ballongen och när vi jämförde bilderna vi fått, med dem vi hade på ballongen, så förstod vi att det verkligen var vår ballong.

Som tack för sin ärlighet fick Linnea Lilja behålla 500 kronor och 3 000 kronor kom tillbaka till brudparet.

– Det hela slutade lyckligt till slut, men det är ju helt otroligt att ballongen kunnat färdas över 40 mil och att vi sedan får tillbaka pengarna, ja allt är ju helt osannolikt.

– Den här bröllopsdagen kommer man verkligen komma ihåg och den här osannolika händelsen satte verkligen guldkant på det hela, säger Fredrik med ett skratt.

Om vi tar lite bakgrund när det gäller brudparet, så kommer 29-åriga hustrun Eva från Göteborg.

Fredrik är från Mora och har bland annat brottats framgångsrikt för Mora Orsa BK. För cirka tio år sedan hjälpte han Mora IK:s dåvarande elitserielag med sommarträningen, där brottning stod på programmet.

– Samma år som jag hjälpte hockeykillarna tog jag ett JSM-guld, det är min främsta merit. Men nu är det några år sedan jag lade av med brottningen, säger 29-åringen.

Paret är som sagt nyss hemkommen efter en tre veckor lång tripp till underbara Zanzibar. Bröllopspresenten som flög iväg, men som hittade tillbaka till de nygifta, subventionerade en del av bröllopsresan.

Nu väntar vardagen igen och det relativt färska brudparet står inför en svårlöst uppgift.

Vad ska paret heta i efternamn, det är den stora frågan.

– Vi håller på att diskutera det, vi har ju båda två ovanliga efternamn.

Dubbelnamn är ju populärt, kan det vara ett alternativ?

– Ja, då blir det ännu ovanligare. Vi får se, framtiden får utvisa det, säger Fredrik Hedbys.

Här en bild på Eva som utövar kitesurfing. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin