Camilla sprider ljus på Berget

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Än är det inte riktigt Lucia, ni vet hon som sprider ljus.

I Orsa har vi Camilla Monlars som sprider ljus.

Tack vare henne kan motionsgrupper och övriga nyttja elljusspåret även efter att mörkret lagt sig.

Onsdag kväll skrev Orsasajten om att elljusspåret äntligen fått igång belysningen. Det efter att det de två senaste åren varit mörklagt på denna fina motionsarena som nyttjas av många, inte minst föreningar.

Kommunen jobbar för att hitta en entreprenör som kan åtgärda problemet. Undertecknad skrev onsdag kväll att äntligen har kommunen lyckats hitta någon som löst det hela. Tyvärr stämde det inte.

– Jag har tagit på mig det här ideellt, det för att träningsgrupperna och andra ska kunna träna även när det blivit mörkt och det blir det ju fortare och fortare, säger Camilla Monlars.

Problemet som varit nu under två år, efter att nya armaturer sattes upp runt elljusspåret 2016, är att själva timern inte fungerar. Belysningen fungerar, men man måste tända och släcka den manuellt.

Camilla är med i träningsgruppen ”Orsa i rörelse” och de tränar onsdagar från klockan 18.00.

– Jag tränar ju själv och jag vill ha ljust när jag tränar.

Tack vare Camilla Monlars går det nu att ta sig till exempel en löprunda efter klockan sju på kvällen. Foto: PRIVAT

Camilla tog kontakt med kommunen och sa att bara elljusspåret blir upplyst, så lovade hon att ta på sig uppgiften att tända och släcka. Det tyckte tydligen kommunen var en bra idé och gav henne en nyckel så att hon manuellt kan sköta belysningen. Det till stor glädje för alla som utnyttjar slingorna och området kring Bergets elljusspår.

– Jag jobbar på Bergetskolan, så när jag går hem om dagarna så kan jag sätta på lyset. Sedan bor jag i Slättberg och när jag är ute och rastar hundarna på kvällen, så släcker jag lamporna. Fram till klockan 21.00 kan man träna, men är man ute efter spåret senare, är risken stor att det kan bli mörkt.

Hon har sagt att hon kan sköta själva elljusspåret, men inte fotbollsplanen. Där finns redan möjligheten att de grupper som tränar där, de kan själva sätta på belysningen och sedan släcka efter sig.

Måndag till torsdag, då är det garanterat belysning till klockan 21.00 om kvällarna. Det kan också finnas chans att träna även under helgerna (fastän det blivit mörkt), men det är inget som Camilla kan lova.

– Jag har sagt att jag kan sköta det måndag till torsdag, men ser någon att det lyser runt femtiden fredag, lördag eller söndag, ja då kan man också räkna med att belysningen är på fram till klockan 21.00 den aktuella dagen.

Camillas ideella insats betyder förstås mycket för alla som vill träna på den fina motionsanläggningen som Bergetområdet är. Nu kan man träna där även oavsett om det blivit mörkt och mörkret kommer snabbare för varje dag.

– Jag har tröttnat på att träna när det är mörkt, jag vill ha ljus, därför gör jag det här. Det är kul att det också blivit så uppskattat.

Inte minst är Camillas ljusa gärning värt mycket för kommunens anseende.

– Ja, nu lär jag spara in lite klagomål som annars kanske skulle kommit in.

Camilla ser till att dessa lampor är tända fram till klockan 21.00 måndag-torsdag. Finns även chans att de lyser även över helgen, men det är inte säkert. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin