Carlssons tar över anrika Hotell Strandvillan

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Efter fyra år som ägare till Strandvillan lämnar familjen Masuhr det klassiska hotellet.

Ny ägare är familjen Carlsson; Carola och Håkan.

– Det här blir en ny fas i livet, konstaterar Carola.

Efter 23 år i kommunens tjänst sadlar Carola Carlsson om och byter helt inriktning i sin yrkeskarriär.

– Jag har hunnit med så mycket i mitt liv och känner mig redo för det här. Jag är medveten om att det kommer att bli jobb 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Carola som är den som ska driva hotellet.

Håkan poängterar att han kommer att fortsätta sitt ordinarie jobb på Grävkåhlén.

– Men på helger får han hjälpa till här, säger frun med ett leende mot maken.

– Ja, det lär väl bli fortsatt 100 procent på Kåhléns och så 100 procent till här på hotellet, säger Håkan med ett leende tillbaka till frun.

Grundtanken är att Carola ska driva hotellet på egen hand.

– Ja, så är det. Jag sköter städningen själv, jag bokar, fixar frukost…

– Jag är inställd på att det är 24/7 som gäller när man väljer det här livet, menar hon.

De senaste åren har Familjen Masuhr ägt Strandvillan där det är Angelica som drivit hotellet. Nu känner hon att det är dags att göra något annat.

– Det har varit mycket upp och ner och samtidigt väldigt lärorika år. Visst är det lite vemodigt att lämna det här, men det är ett gemensamt beslut som familjen tagit.

När Orsasajten är på besök har affären precis blivit klar. Familjen Masuhr och nya ägarna Carlssons är på plats och det hela firas med tårta och kaffe. På bordet står blommor som förkunnar att det här är en speciell dag.

Peter Masuhr sitter och myser med barnbarnet, 2-årige Eddie, i sitt knä.

– Eddie är uppväxt här på hotellet. Från det han var tre veckor gammal har han varit med mig här varje dag, berättar mamma Angelica.

– Jag får väl låna med mig barnbarnet Inez, kontrar mormor Carola när det gäller ”traditionen” att ha småbarn på hotellet.

2-årige Eddie är uppväxt på Strandvillan. Här i morfar Peters knä. Foto. JÖRGEN WÅGER

Planen är att Eddie ska få ett syskon framöver, vilket är en av anledningarna till att Angelica lämnar den särskilda livsstil som det är att vara hotellägare.

– Jag vill har fler barn och sedan vill jag börja plugga. Sedan har jag haft hjälp av mina bröder, Johan och Mattias, när jag behövt, men de har nu startat eget, motiverar Angelica beslutet att låta Carlssons ta över Strandvillan.

Anrika Strandvillan är byggd 1906. De flesta Orsabor känner säkert till hotellet, men få har nog varit in där.

– Det är tolv rum. Sex enkelrum, fem dubbelrum samt ett trebäddsrum och inte ett rum är lik det andra.

– Det är ett rum som är lite finare än de andra, som har bubbelpool, och det är inget Scandic-stuk över det här inte, berättar Peter Masuhr med ett skratt när han och Håkan Carlsson visar runt Orsasajten.

Hon som ska driva hotellet, Carola Carlsson, hade tidigare aldrig satt sin fot inne i Strandvillan innan hon för en tid sedan besökte det som eventuellt skulle bli hennes arbetsplats framöver. Och när Carola väl steg in i hotellet, fanns det ingen tvekan.

– Håkan har varit här och bastat någon gång, men jag har aldrig varit här tidigare. När jag kom hit och kikade runt, bestämde jag mig direkt, berättar Carola.

Efter 23 år inom kommunen, har alltså Carola inlett en helt ny yrkeskarriär.

– Tanken har funnits i sju, åtta år och nu kändes det helt rätt att göra det här. Jag har gjort så mycket av det jag vill göra i mitt liv och nu känner jag mig redo att stanna upp här på hemmaplan.

Orsasajten besökte Strandvillan förra torsdagen (9/5), samma dag som familjen Masuhr lämnade över nycklarna till Carlssons.

– Nu blir vi Orsas Fawlty Towers, skojar Håkan och syftar på den populära brittiska tv-serien med John Cleese i huvudrollen som sändes i slutet av 1970-talet.

En vecka efter att Carlssons tog över gjorde vi en liten koll med föreståndaren Carola om hur premiärveckan som hotellägare varit.

– Jo, den har varit bra. Jag har precis städat några rum. I helgen hade vi gäster som besökte Orsa för invigningen av Orsa Fiskecenter och de senaste tre dagarna har jag haft gäster från USA, North Dakota, som har sina rötter i Våmhus.

– Det var en mormor med sina döttrar och barnbarn, totalt fem personer, de lämnade i dag.

– Det har varit en lagom start den här första veckan, summerar Carola.

Claes Tibo och hans fru Pernilla drev hotellet i elva år. Sedan tog familjen Masuhr över och nöjde sig med fyra år.

Nu är det Carlssons tur att driva Hotell Strandvillan vidare.

– Vi ska driva det i samma anda som tidigare, poängterar Carola och Håkan Carlsson.

Både Håkan Carlssons föräldrar och Peter Masuhrs har tidigare jobbat inom hotell- och restaurangbranschen. Carlssons Stekhus, som Håkans mamma och pappa, Anna-Britta och Raoul Carlsson hade, och som bara ligger ett (långt) stenkast från Strandvillan, var enormt populärt på sin tid.

– Cirkeln är sluten, konstaterar de båda familjerna Carlsson och Masuhr.

Bilden längst upp. Inte havsutsikt, men väl utsikt över Lillån. Det är inte fy skam det heller, menar Håkan och Carola Carlsson samt Angelica och Peter Masuhr, som dock inte står i den ordning som nämns här. Foto. JÖRGEN WÅGER

Familjen Carlsson, Håkan och Carola, här till vänster, tar över Hotell Strandvillan från familjen Masuhr, här representerad av Angelica och pappa Peter. Foto. JÖRGEN WÅGER

Peter Masuhr och Håkan Carlsson vilar lite i de sköna fåtöljerna under sin visning av rummen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det nya hotellägarna, Håkan och Carola Carlsson, tillsammans med de gamla; Angelica och Peter Masuhr. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360