Därför uteblev posten i måndags

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Post Nord är ett företag som får ta emot mycket klagomål.

Här kommer ett till. Tomas Tobiasson har fått nog.

– I måndags fick jag ingen post alls och dagen efter kom posten halvåtta på kvällen, säger Orsabon.

Han poängterar att det inte är första gången som han är besviken på Post Nords agerande.

– Men den här gången går det till ytterligheterna. De kan ju inte garantera leveranssäkerheten, tidsmässigt fungerar det ju inte speciellt bra, konstaterar han.

Det som gör Tobiasson upprörd är över det faktum att det i måndags inte delades ut någon post där han bor på Trossgatan i kvarteret Måsen nere vid Orsasjön.

Han fick vänta tills tisdag kväll innan han fick sin post till sin bostadsadress. Att han fick sin post så sent på kvällen beror på att brevbäraren då skulle dela ut allt som blev liggandes under måndagen, bland annat all den direktreklam som brukar delas ut just måndagar.

– Halvåtta tisdag kväll kom den här killen och delade ut posten. Jag frågade honom varför inte posten delades ut under måndagen och då fick jag svaret att han var ledig.

Någon ersättare verkar inte ha satts in, trots att Post Nord naturligtvis måste haft koll på att en av sina medarbetare skulle vara ledig.

Åtminstone så fanns det ingen ersättare för området vid Måsen med omnejd.

– Men de måste ha hittat en ersättare för honom till ett annat område. Jag har mitt företag som ligger efter Järnvägsgatan och det är samma kille som normalt delar ut post där, som också delar ut nere där jag bor.

– Jag fick min företagspost under måndagen och det innebär att de hade en ersättare för den här killen, men också att man valde bort vissa delar i Orsa som inte fick sin post den dagen och att veckans första post sedan inte kommer förrän vid halvåtta tisdag kväll.

Det förs diskussioner om att posten bara ska börja delas ut varannan dag, men än så länge finns det inget beslut om det.

– Det jag hängde upp mig på var att postkillen, och nu är det bara hans ord jag har, sa att han var ledig under måndagen och det var därför som inte posten delades ut.

Tomas Tobiasson med flera blev utan sin post i måndags. Foto. PRIVAT

Efter en hel del ringande från undertecknad, först till Post Nords kundservice i Västerås, som gav oss numret till Post Nords företagscenter i Mora, så fick vi till slut prata med en person.

Denne är vanlig brevbärare och någon chef fanns inte att få tag i efter klockan 16.00 denna fredag (18/10).

Brevbäraren vill vara anonym, men förklarade varför Tomas Tobiasson med flera blev utan post under måndagen.

– Vi har fyra, fem brevbärare som är sjuka och då blir det svårt. Vi hade ingen ersättare att sätta in, det var många här i Mora också som blev utan post i måndags.

Men killen som normalt kör ut posten var ju ledig, hade han förklarat?

– Ja, vi har inga heltidsanställda. Alla brevbärare jobbar 75 % vilket gör att de är ledig en dag i veckan. Då har vi andra som går in och tar deras lediga dag så att alla ska få sin post varje dag, men i måndags var det fyra, fem brevbärare som var sjuk, vilket resulterade att en del blev utan sin post.

Men hur kom det sig att företagsposten kom till den här personen i måndags. Den delas ju normalt ut av samma kille, både till den privata adressen och till hans företag?

– Vi kan inte skicka vem som helst att dela ut post om denne inte hittar på orten. När det gäller just företagspost så försöker vi göra allt för att det ska gå ut i alla fall. Någon annan som redan är ute, får jobba extra. Det är så vi får lösa företagsposten, då vi tycker det är viktigt att få ut den.

Brevbäraren berättar om en enormt tuff arbetssituation.

– Visst skulle vi vilja ha mer folk på golvet, men företaget har bestämt att vi ska vara det antal vi är nu. Då får vi försöka så gott det går och det känns som vi får trolla med knäna för att kunna få ut posten varje dag.

– Vi har även folk som gått i pension och när det blir som nu, fyra, fem personer som är sjuka, då är det extra tufft.

Företaget gör allt för att dra ned på kostnaderna, bland annat med färre personal, och blir det då sjukdomar, som i det här fallet, så får de som är kvar slita ännu hårdare.

Det är ett minst sagt otacksamt jobb att vara brevbärare i dag.

– Det är vardagsmat att bli utskälld, konstaterar brevbäraren som Orsasajten fick prata med under sen fredagseftermiddag då inga chefer fanns att tillgå.

Så det här med att bli utan post, det lär varken vara första eller sista gången, med tanke på brevbärarnas vardag.

– Jag förstår att det inte lönar sig att dela ut post. Men jag kan gärna betala 25 kronor för att få iväg ett brev, bara jag vet när det kommer fram. Tar det en vecka, så vill jag veta det, säger Tomas Tobiasson.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin