De räddade naturen från skräp

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

En renare strand och ett renare vatten.

Det var målet för den grupp som under lördagen städade områden kring Orsasjön.

– Det var otroligt vad mycket skräp vi hittade, berättar Therese Eriksson.

Therese tillsammans med Kristina Sundin är initiativtagare till ”4 maj städar vi Orsasjöns strand”. Det i sin tur ingår i det landsomfattande ”Nordiska kusträddardagen 4 maj”.

– Ja, den här städdagen är runt hela landet just i dag. Det är ”Håll Sverige rent” som startat ”Nordiska kusträddardagen” och vi har fått material därifrån att fylla upp allt skräp som vi hittar, berättar Therese vidare.

Och nog var det mycket som hittades, skrämmande mycket, faktiskt.

– Ja, man vet inte om man ska vara glada över att vi räddat naturen genom att plocka ihop så mycket som det nu blev eller om man ska vara ledsen över att det finns så mycket skräp i naturen. Det är två sidor av det där, så man vet inte riktigt hur man ska tänka, menar Therese.

Helt klart har Therese, Kristina och de som hjälpte till under dagen utfört ett bra arbete och inte minst en god och nödvändig gärning för naturens överlevnad.

– Vi hade ingen aning om hur många som skulle komma. Vi tänkte att det kanske inte kommer någon alls. Det är ju ändå lördag och det är Rättviks marknad, så vi visste inte hur många som skulle nappa.

Men som tur var hade budskapet gått fram och det dök upp ett gäng som kom för att rädda naturen från allt skräp.

– Det var ett 20-tal som var med, blandat vuxna och barn, och vi är jättetacksamma för alla som kom, poängterar Therese.

De samlades in skräp med utgång från bassängerna fram till fågeltornet, nedanför gamla OK. Samt att även sträckan längs Oreälven från kärleksbron längst ner på campingen upp till reningsverket städades.

Stranden inne på campingområdet får personalen där ta hand om, om nu någon undrar. Under den sträcka som avverkades hittades som sagt otroligt mycket skräp.

– Tittar man sig bara lite omkring, så ser man hur mycket skräp det finns. Vi fick ihop hela elva stora sopsäckar med diverse skräp.

Therese och Kristina blev minst sagt överraskad när de fick se hur medhjälparna kom släpandes med allt bråte.

– Man blev alldeles chockad när man fick se sopsäck efter sopsäck som fylldes. Främst var det alla typer av plaster som vi hittade. Det var många olika sorters plastdunkar.

– Vi fyllde även en halv säck med trasiga öl/läskburkar, men den stora boven är alla små plaster som finns i naturen, sånt som legat väldigt länge och som börjat brytas ner och går sönder när vi försöker plocka upp det.

En del underliga fynd hittades också bland allt skräp.

– Vi hittade en del användbart bland all bråte. Bland annat hittades en gammal krok som förr i tiden användes att dra timmer med. Den skulle Kristina hänga upp i sitt uthus, berättar Therese med ett skratt.

Men det mest häpnadsväckande var när några kom släpandes på – en moped.

– Jag trodde inte det var sant när de kom med mopeden.

Den tillhör Daniel Bröms, vars vespa blev stulen tidigare under veckan. Det här var faktiskt tredje gången inom loppet av två år som samma motorfordon blev stulet.

– Jag trodde inte att den skulle komma tillbaka den här gången, så jag blev glad och överraskad när jag fick höra att de som höll på under städdagen hittade i den. Viggen (sonen) blev superglad, berättar en nöjd pappa Daniel.

Vespan var inte förstörd och den startade efter en stund, kan vi tillägga.

En annan märklig sak som hittades var en flaskpost. Den hade slängts vattnet, troligen endera från Mora- eller från Våmhushållet, med en inbjudan att komma på fika.

– Lappen hade skrivits 2017 och den som hittade flaskposten sa att de skulle tacka ja till fikat, berättar Therese med ett skratt.

Städningen kring Orsasjön var alltså en del i en landsomfattande städdag längs Sveriges stränder.

– Det ska bli spännande att se hur mycket det har samlats ihop runt om i landet. Det är första gången vi gör det här, men vi kommer att fortsätta nästa år säger initiativtagaren Therese Eriksson som även har populära ”Mitt Orsa” där hon skriver om alla ”pärlor” som finns i hembygden.

– Det är mitt stora intresse och jag gör det med kärlek till Orsa, säger Therese.

Bilden längst upp. Kristina Sundin med två unga och duktiga skräpplockare. Foto. THERESE ERIKSSON

Här kommer en av initiativtagarna, Therese Eriksson, och bär på skräp. Foto. KRISTINA SUNDIN

Här kommer några och bär på mycket skräp. Foto. Foto. THERESE ERIKSSON

En timmerkrok hittades. Foto. THERESE ERIKSSON

Här ser vi Benke Björkman med sonen Liam, som hittade en moped. Foto. KARIN SINDERS.

Så här låg såg det ut när man hittade i Vespan som stulits från Daniel Bröms tidigare under veckan. Den hittades inte långt från båthamnen. Foto. KARIN SINDERS

Foto. THERESE ERIKSSON

Här är lappen som kom med flaskpost. Foto. THERESE ERIKSSON

De här ungdomarna hjälpte till att plocka skräp. Foto. THERESE ERIKSSON

En moped och allt annat konstigt skräp hittades. Foto. THERESE ERIKSSON

Foto. THERESE ERIKSSON

Foto. THERESE ERIKSSON

Mycket skräp blev det. Foto. THERESE ERIKSSON

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360