Det finns hopp för simhallen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa kommun var fast besluten att stänga simhallen i sporthallen till sommaren.

Det verkade inte finnas något som helst hopp för den slitna bassängen.

Men nu har helt plötsligt de styrande svängt i frågan.

– Det har kommit nya uppgifter från fastighetsägaren om att hallen kan vara öppen några år till utan att de här stora investeringarna kommer och då har vi sagt att då behöver titta på det här en vända till, säger kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Mikael Thalin, C, till Radio Dalarna.

Att det inte blir nån stängning får Orsaborna tacka Annika Persson, som jobbar inom Korpen Orsa och som lär bland annat barn och invandrarkvinnor att simma.

Annika drog igång en namninsamling och fick ihop 450 namn som protesterade mot nedläggningen av simhallen, en protestlista som hon lämnat in till kommunstyrelsen.

– Vi hade skrivit ihop ett yrkande att återremmitera ärendet så de kan titta vidare på olika lösningar, skriver Annika Persson på sin Facebook till alla som med henne kämpar för simhallens överlevnad.

Och det lönar sig att kämpa för sin sak. När folk går ihop och protesterar, så kan det hända att de styrande lyssnar.

– Tusen tack alla som skrivit på önskelistan om att ha simhall kvar i Orsa, fortsätter Annika på sin Facebooksida.

När beslutet kom så hänvisade både Mikael Thalin och fritidschefen Barbro Fischerström till att de beräknade kostnaderna att renovera simhallen skulle uppgå till 20 miljoner kronor.

20 miljoner är mycket pengar för en liten kommun, det förstår alla.

Därför var många också förstående till simhallen kanske måste stängas, den är ju ändå gammal och sliten.

Men de där 20 miljonerna gällde tydligen inte bara själva renoveringen av simhallen. Det gällde så mycket mer, enligt uppgifter som Annika Persson fått fram.

– Det är Orsa lokaler som tagit fram summan och det visade sig att de där 20 miljonerna inte bara vara simhallen, utan även andra saker som behöver fixas i sporthallen.

Att då sedan hänvisa till att det skulle kosta 20 miljoner kronor att renovera simhallen, det är ju bara för dåligt, när summan egentligen inkluderar andra investeringar i sporthallen.

Om felet ligger hos Orsa Lokaler som informerat dåligt, eller om beslutsfattarna inte tagit an sig hela informationen, låter vi vara osagt, men nog känns det olustigt att politiker hänvisar till en renoveringssumma som inte stämmer när det gäller just simhallen.

Och det är ju simhallens kostnader som är intressanta i det här läget, inte den totala summan när det gäller hela sporthallen.

– Det har kommit nya uppgifter från fastighetsägaren om att hallen kan vara öppen några år till utan att de här stora investeringarna kommer, säger Mikael Thalin, C, till Radio Dalarna.

Från att simhallen skulle stängas helt, så helt plötsligt har de styrande bestämt att bassängen duger i fem år till.

Så kan det gå till i politikens värld.

– Däremot är det så här att faran att stänga hallen inte är över. Investeringsbehovet finns ju, det vet vi, det har ju belagts i utredning. Men eftersom de här nya uppgifterna kom fram, så vill vi titta på kostnader och konsekvenser en vända till, säger Mikael Thalin till Radio Dalarna.

– Det här är en liten seger för simhallen, konstaterar Annika Persson på sin Facebooksida.

Bilden. Här ser vi en bild från SPF:s vattengympa från 2014. Det beslutades om att simhallen skulle stängas till sommaren, vilket bland annat hade drabbat pensionärernas vattengympa, men nu får de fortsätta med sin verksamhet i några år till. Orsasajten har fått tillstånd att använda bilden. Foto. HASSE EKSTRÖM

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin