Det ljusnar för elljusspåret

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under en längre tid har det varit mörklagt på elljusspåret.

Men nu finns det en ljusning i sikte.

– Förhoppningen är att det ska finnas belysning när snön kommer, säger Barbro Fischerström.

Smålandsbördiga Barbro började sitt arbete i fjol på fritidsavdelningen inom Orsa kommun. Hon fick ta över pensionerade Åke Cederbergs uppgifter och en mindre rolig detalj hon fick ”ärva” var krånglet med elbelysningen på Bergets motionsspår.

– Det var ju strul redan vintern 2016/17 och vi vidtog åtgärder i fjol, men fick inte till det. Vi trodde det skulle räcka med att byta lampor, men det var tydligen inte bara det, konstaterar Barbro.

2016 byttes armaturerna på elljusspåret. Det skulle förstås leda till en förbättring för de som utnyttjar spåret, främst då under det mörka vinterhalvåret. Men någonting gick bevisligen snett och två år senare vet man fortfarande inte vad som är fel, varför belysningen inte fungerar som den ska.

– Vi har anlitat en entreprenör som nu haft ett år på sig, men har inte fått nån rätsida på problemet. Vi har vidtagit åtgärder, men fick inte till det i år heller.

Bror Nilsson hoppas både på bättre skidspår och att det finns belysning att tillgå på Bergets motionsspår kommande vinter. Foto: JÖRGEN WÅGER

Nu ser det ut som en ny entreprenör ska försöka lösa fallet med den mörklagda elbelysningen.

– Vi jobbar på att få till det, så här ska det förstås inte vara, poängterar Fischerström.

– Kommer det in en ny entreprenör, får vi lov att backa och börja om på nytt för att utreda vad som är fel. Vi håller på att undersöka om ett vägbelysningsföretag kanske kan ta över. Jag återkommer när jag vet mer.

Det är inte bara icke fungerade belysning som inneburit problem. Trots en snörik och fin fjolårsvinter fungerade inte spårdragningen tillfredsställande.

– Spåren var inte alls bra, konstaterar Bror Nilsson, tävlingschef i Orsa SK.

Anledningen till det är avsaknaden av en riktig spårmaskin.

– Jag har föreslagit för kommunen att köpa en begagnad spårmaskin, berättar Bror.

– Önska kan man alltid, men det kostar pengar också, kommenterar Fischerström när det gäller skidklubbens tips för att få till bra skidspår.

Det är lite speciellt att få till spåren på Berget, för där ska det finnas både så att det ska gå att åka klassiskt, men även skate. Lite enklare då för kommunen att få till spåret i Viborg.

– Som det varit, så åker de med skoter. De får åka flera varv och det blir inte bra, menar Nilsson.

– Att det är bra spår, är inte minst viktigt för nyrekryteringen, allra helst som skidåkningen är på topp. Det är också viktigt för spontanskidåkningen att det finns bra spår och även för Bergetskolan, vars ungdomar ska åka där, poängterar Orsa SK:s ledare.

Bror Nilsson får medhåll av Barbro Fischerström att spåren kommande vinter bör hålla bättre kvalité än den föregående.

– Det var en fin vinter och inte ens här uppe brukar det väl vara så mycket snö som vi hade då. Jag tycker det är roligt med det stora intresset för skidåkningen som finns här och självklart ska det finnas bra spår.

Men om det blir en spårmaskin till Berget, det kan inte Barbro lova.

– Det var inte tillräckligt bra i fjol och vi håller på att titta på vad vi ska ha för maskinutrustning, någonting ska det bli, avrundar Barbro Fischerström på kommunens fritidsavdelning.

Så här illa ser det inte ut på elljusspåret, men det är ändå lika mörkt där, som denna lampa som hängde vid stora E45-rondellen säkert i över en månad innan den blev satt på plats igen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360