Det var sadeltjuvarna som inte betalade hyrd stuga

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Fyra litauiska män i 20-årsåldern stoppades i Borlänge med stulna sadlar.

Nu är det klarlagt att det var samma kvartett som inte betalade sitt boende i Hansjö Stugby härom natten.

– Däremot är det tveksamt om det går att bevisa att det är ett brott som begåtts.

Det menar polisens presstalesperson, Stefan Dangardt. Under onsdagen skrev vi om en kvartett litauer som lämnat Hansjö Stugby utan att göra rätt för sig. Samma kvartett stoppades i Borlänge tisdag natten med 12 sadlar som kunde kopplas ihop med en stöld hos Leksands Ridklubb.

– Vi vet nu att det är samma män som inte betalade för sin stuga i Hansjö, som ertappades med de stulna sadlarna, berättade Dangardt för Orsasajten torsdag eftermiddag.

– Däremot kan det vara svårt att bevisa att de gjorde det med uppsåt. De har gett en förklaring till varför de inte kunde betala, att det var någon annan som skulle göra det och att det var något fel i bokningssystemet som gjorde att betalning inte skedde.

Det kanske de klarar sig från, men att de hade 12 sadlar i bilen när de stoppades i Borlänge tisdag natt, det hade kvartetten ingen bra förklaring till. Än svårare blev det när det visade sig att sadlarna tillhörde Leksands RK.

– Sedan har de stulit bensin vid en mack i Mora, det åker de också dit på, poängterade polisens presstalesperson.

Vi kan nämna att bilen den litauiska kvartetten färdades i när de stoppades av polisen var en svart Saab 95, svenskregistrerad. Så har någon sett en sådan bil i närheten av sina hus eller garage, stall, uthus med mera, kan det vara läge att kontrollera en extra gång då det är klarlagt att sadeltjuvarna varit i trakterna av Orsa.

Natten mot fredag gjordes en stöld av bland annat en motorsåg i ett olåst garage i Kallmora. Om det kan sättas i samband med ovan nämnda litauer är svårt att säga, men det kanske går att bringa klarhet i det om nedanstående kommentar stämmer:

– Vissa iakttagelser finns på övervakningskamera, skriver den drabbade på sociala medier.

En annan som bor i Kallmora, i närheten av den som drabbades av stöld, såg just i fredags en utlandsregistrerad bil som uppehållit sig länge på lite olika platser i byn. Den bilen beskrivs som ”utlandsregistrerad minibuss/van. Inga sidorutor utan täkt skåpbuss, grönfärgad”.

– Det var den bilen som stått både vid min infart och vid busshållplatsen längre upp och även stått en längre tid, ca 30 minuter, som jag förstått det hela, på varje plats, berättar Kallmorabon som vill vara anonym.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360