Dieselstöld brandincident och viltolyckor

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Dieselstöld, viltolyckor och misstänkt fyllkörning.

Plus en en surfplatta som helt plötsligt började brinna.

Det är en kort sammanfattning av senaste tidens blåljus.

Om vi börjar med dieselstölden så ska den ha inträffat efter industrivägen på Born, någon gång mellan lördag kväll vid 20-tiden fram till 08-tiden måndag morgon, då stölden upptäcktes.

– Diesel för  1 500 kronor stals, berättade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten tisdag eftermiddag.

I lördags vid 14-tiden stoppades en bil för kontroll i Skattungbyn. Det visade sig att föraren, som var i 25-årsåldern, körde bilen trots avsaknad av körkort. Brottsrubriceringen där är olovlig körning.

Fredag kväll ringde en person och anmälde en misstänkt fyllkörning.

– Tyvärr hade vi ingen patrull att skicka då, men vi skickade en bil lite senare, dock utan resultat.

– Men vi har reg-numret så våra patruller ska hålla utkik efter den aktuella bilen, berättade Dangardts kollega, Christina Hallin, för Orsasajten måndag eftermiddag.

Förra tisdagen (15/10) inträffade en märklig incident på Orsaskolan. Helt plötsligt ska en surfplatta ha börjat brinna. Sånt varnas det för kan hända om de ligger på laddning, men det gjorde inte den här surfplattan, enligt uppgift.

– Vi gjorde aldrig någon riktig utryckning. En elev hade fått ut surfplattan med en spade, men trots att det inte brann då, så ringde personal till oss och tyckte att vi skulle åka dit och kika i efterhand, berättade styrkeledaren Tomas Ericson för Orsasajten.

Räddningstjänsten kom med fläktar som hjälpte till att vädra ut röklukten.

Så här såg surfplattan ut efter att en elev fått ut den med hjälp av en spade. Foto. BRANDKÅREN NORRA DALARNA

Ett sammanträffande var att förra måndagen hade det gjorts en brandövning med eleverna på Orsaskolan. Redan dagen efter blev det allvar, men inte värre än att man själva kunde släcka surfplattan som självantänt av okänd anledning.

Förutom att det var konstigt att surfplattan tog eld, trots att den inte laddades, så blir den här historien än mer märklig av att brandlarmet inte hade utlösts.

– Det var det jag också tyckte var konstigt. Jag såg inte röken själv, men som jag fått berättat så var det så pass mycket rökutveckling att brandlarmet borde ha gått, men det gjorde det inte.

Det är Orsa Lokaler som har ansvaret att brandlarmen ska fungera som de ska.

– Jag är ingen expert på brandlarm, så nog verkar det konstigt att det inte gick igång, men det kanske var så att röken inte hann stiga tillräckligt högt.

– Vi har ringt Orsa Lokaler som i sin tur skulle kontakta Midroc. Det är det företaget som installerat brandlarmen, så får de åka ut och kontrollera det hela, berättade Tomas Ericson.

Brandkåren Norra Dalarna varnar följande på sin Facebooksida: ”Att surfplattor börjar ryka är som tur är väldigt ovanligt, men det kan vara klokt att inte förvara dem i exempelvis soffor eller sängar för att minska risken för allvarliga påföljder.”

Sedan har det inträffat några viltolyckor. Klockan 9.22 i dag, tisdag, kom det in en anmälan om en älg som hittats död liggandes i diket efter E45, strax norr om järnvägsövergången vid jordägargaraget.

– Det var inte den som kört på älgen som ringde, utan den här personen såg den döda älgen i diket. Min teori är att älgen sprungit in i sidan på en långtradare, men det finns en anmälan om brott mot jaktlagsförordningen, informerade Stefan Dangardt.

– För mig är det här helt klart en smitningsolycka och det är inte en vanlig personbil, utan en större bil som kört på den här älgkalven, berättade Hans Pettersson, som är kontaktperson och eftersöksjägare i nationella viltolycksrådet, och som fick ta hand om kvarlevorna efter djuret.

Sedan har två rådjur fått sätta livet till. En av olyckorna ska ha skett lördag morgon, vid kraftledningen efter E45:an, norr om Orsa.

Den andra rådjursolyckan hände vid Lisselbäcka, efter länsväg 1000, troligen sent lördag kväll.

Det blev inga personskador vid de båda rådjursolyckorna.

När Orsasajten pratade med Hans Pettersson sent tisdag eftermiddag var han precis på väg ut till ytterligare en rådjursolycka.

– Den här ska ha inträffat vid tabernaklet, jag är på väg dit nu så jag vet ännu inte hur det gick med rådjuret, berättade Pettersson vid 17.30-tiden.

Knappt tre timmar senare kom eftersöksjägare Pettersson med ett fint besked.

– Jag har precis kommit hem. Rådjuret klarade sig oskadd, löd hans glädjande rapport.

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360