Diös prisades än en gång

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Oscar Diös har fått mycket uppskattning för sin satsning på Orsa Järnvägshotell.

När företagarfrukosten kom till Trunnagården var det dags igen.

Föreningen Folkets Hus i Orsa u.p.a. gav Diös 20 000 kronor att smycka hotellet med.

– Jag är jätteglad att det vi gjort uppmärksammas, konstaterar entreprenören.

Folket Hus-föreningen uppmärksammar vid olika tillfällen någon som har gjort något alldeles extra för Orsas utveckling och det är väl precis det Oscar Diös har gjort med sin satsning på att helrenovera det tidigare skamfilade hotellet, som under många år var en skamfläck i Orsa, till att bli något vackert och attraktivt.

Anders Rosell och Olof Herko var representanter för Folkets Hus och när de avslöjade pristagaren kom det välförtjänta applåder från den välbesökta företagarfrukosten.

– Du får en check 20 000 kronor att köpa konst för så att du kan smycka hotellet, deklarerade Rosell och Herko som önskemål vad pengarna skulle läggas på.

Orsasajten fick senare en pratstund med huvudpersonen som såg till att dödsdömda hotellet reste sig ur askan.

Företagarfrukosten var som vanligt välbesökt. Foto. JÖRGEN WÅGER

Och tro inte att bara för att Järnvägshotellet står där ståtlig och fin, att Diös, som äger ytterligare två hotell, lutar sig tillbaka i en fåtölj och bara njuter.

– Jättekul att vi får uppmärksamhet för det vi gör. Vi har en riktigt bra hårdvara och mjukvara och varje dag kommer det nya gäster som vi ska se till att de får en bra upplevelse under sin vistelse.

– Det kan vara de som är här på affärsresa eller de som är här som turister, vi måste göra det bra för alla gäster. Och det hela tiden, det går inte att leva på gamla meriter, poängterar han.

Hårdvaran han pratar om, med det syftar Oscar på hotellrummen.

– Men mjukvaran är också viktig. Vi ska till exempel veta hur långt det är till Grunuberg (levande fäbod) och till Gesunda, vi ska kunna berätta var man kan handla souvenirer. Det är viktigt att gästen som helhet får en bra upplevelse.

Diös berättar hur han nyfiket ibland kan fråga gästerna hur de hittat till just Järnvägshotellet.

– På nätet, fick jag till svar. Det var en kollega som hade tipsat den här personen och det är just rekommendationer som är guld värda, konstaterar Oscar tacksamt.

Nils Österström, VD för Tebrito AB, berättade om framtidens protein och växtnäring som man. Företaget har nyligen blivit prisat. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det nyrenoverade hotellet slog upp sina portar den 21 oktober och det har alltså snart gått fyra månader sedan de första gästerna intog den numera uppfräschade byggnaden, som stod färdig redan 1893.

– De flesta gäster som kommer är helt oförstående. De har inte alls följt renoveringsprocessen och blir överraskad när de kommer till en gammal adress och ser en ny produkt, det är kul, berättar Diös.

Hotellentreprenören säger att beläggningen de närmare fyra första månaderna varit ”som förväntat”.

– Den har varit stigande och nu har vi bra beläggning, vilket det också ska vara vid den här tiden på året, påpekar han.

Bland annat har man gäster från lite olika delar av världen som den här veckan tävlar i isjakt, där såväl VM som EM avgörs på Orsasjön.

– Vi vill att våra gäster ska få en helhetsupplevelse. De ska bli så nöjda att de vill komma tillbaka, det är väldigt värdefullt.

Och framöver ska gästerna på Orsa Järnvägshotell få njuta av vacker konst, som ska smyckas på väggarna för de 20 000 kronor som Oscar Diös fick ta emot från Folket Hus-föreningens representanter Anders Rosell och Olof Herko.

Bilden längst upp. Olof Herko och Anders Rosell överlämnar här en check på 20 000 kronor till Oscar Diös. Foto. JÖRGEN WÅGER

Andrew och Elisabeth Langran driver Trunna Vandrarhem & Konferens och har så gjort i drygt två år. Foto. JÖRGEN WÅGER

Stefan Emet Jonsson berättade om sitt initiativ som går ut på att man kan söka EU-medel för aktiviteter till barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Foto. JÖRGEN WÅGER

Carina Löfstrand, som driver sitt företag Cinas Plåt, berättade om sin verksamhet, här intervjuad av Ola Granholm. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kommunalrådet Mikael Thalin informerade lite om arbetet med Vision 2050. Foto. JÖRGEN WÅGER

Catharina Sjöberg, från Dalarnas Science Park, talade om vad de kan bistå företagarna med. Foto. JÖRGEN WÅGER

Annika Nordkvist, producent i Dalasinfoniettan, berättade om den stundande Vinterfesten, som blir den 15:e och sista. Producent Dalasinfoniettan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Wiktoria Lundkvist och Johanna Möller pratade bland annat om hur man hjälper skolelever komma ut och känna på arbetslivet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin