Domen har fallit mot batteritjuvarna

Jörgen Wåger Nyheter

De två personer som stal närmare 50 batterier på återvinningscentralen har dömts vid Mora tingsrätt.

Mannen och kvinnan, som båda är i 30-årsåldern, döms för stöld.

Det var på morgonen den 15 april som en utländskregistrerad skåpbil var inne på återvinningsstationen på Heden redan innan den hade öppnats. Personalen larmade polisen, som fick stopp på batteritjuvarna i Vattnäs. I bilen fann man 48 bilbatterier till ett värde av 3 577 kronor, som tillhör Orsa Vatten och Avfall AB.

Kvinnan har erkänt att hon tillgripit ett okänt antal batterier, men bestrider ansvar då hon trodde att godset var övergivet. Mannen har också medgett de faktiska omständigheterna, men bestrider även han ansvar, av samma anledning som kvinnan.

Med mannen och kvinnans berättelser samt vittnesuppgifter bedömer tingsrätten att det är styrkt att de båda tagit bilbatterier från återvinningscentralen den aktuella dagen, skriver Dalarnas Tidningar.

Tingsrätten bedömer vidare att de båda dömda berättat osammanhängande och på ett ologiskt sätt. De hade inte frågat personalen om de fick ta batterierna och inte minst det faktum att återvinningscentralen var stängd.

Ett vittne ska också ha berättat att duon lämnat platsen i full fart, skriver Dalarnas Tidningar.

Kvinnan, som är tidigare ostraffad, dömdes till villkorlig dom med dagsböter.

Mannens påföljd bestämdes på grund av återfall i brott under prövotid till en månads fängelse. Fängelsestraffet anses verkställt på grund av den tid som mannen suttit frihetsberövad.

Mannen och kvinnan ska betala skadestånd till Orsa Vatten och Avfall AB.

Varför stjäls då bilbatterier egentligen?

– De eldar upp batterierna och sedan blir det bara blyet kvar. Det är bra priser på bly, berättade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten samma dag som stölden ägde rum.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360