Drama när trampbåt drev iväg

Jörgen Wåger Nyheter

Det utspelades ett litet sjödrama på Orsasjön under fredagen.

De inblandade tjejerna verkade dock inte ta det allt för allvarligt.

Desto värre var det för mammorna.

– Jag har gråtit som bara den, säger en av dem.

Det var vid halvfemtiden fredag eftermiddag som det kom ett larm om befarad drunkning i Orsasajön. Det då två flickor i 15-årsåldern hade ”försvunnit” efter att ha hyrt en trampbåt.

Paniken blev total när mammorna fick höra att trampbåten drivit iväg med vinden och att flickorna inte hade någon som helst kontroll på farkosten.

– Det var riktigt kaos ett tag och man blev ju jätterädd, allra helst som tjejerna inte hade flytvästar på sig.

Det hela började med att flickorna hyrde en trampbåt vid Kajutan på Orsa Camping.

– De som jobbade där sa inget om någon flytväst och jag tänkte inte heller på det, tjejerna skulle ju bara trampa nära strandkanten och där är det ju så grunt, berättar mamman till en av flickorna.

Men vinden gjorde att flickorna tappade kontrollen över trampbåten som drev iväg.

– Min dotter ringde mig och sa att de drivit iväg. Jag var iväg och handlade ute på byn och bad henne ringa moster, som var kvar på campingen.

Här är räddningSbåten med kusinerna på väg in till land. Foto. PRIVAT

Mostern till den ena tjejen och tillika modern till den andra gick bort till där de hyr ut trampbåtar och annat, men flickorna var spårlöst borta.

– Men när XX (namnet) försökte uppmärksamma de som jobbade på Kajutan att två flickor var försvunna med en trampbåt, så brydde sig inte de som jobbade där.

Efter en stunds diskuterande ordnade personalen på Kajutan så att en campingbil åkte runt för att leta tag i flickorna som drev allt längre bort.

– De hade drivit ända bort till hundbadet och fortsatte driva och var på väg ut i Ore Älv, jag var jätterädd och panikslagen.

Det slutade med att man ringde 112 och det blev fullt pådrag.

– Ambulans var på väg, men den vände och räddningstjänsten kom med en båt för att hämta flickorna.

Men den första båten hade motorproblem och räddningstjänsten blev tvungen att hämta en annan båt.

– De hade ju inga flytvästar på sig och jag var orolig att tjejerna inte skulle klara av att simma så långt om de ramlade i, poängterar mamman som upplevde en tid av skräck nere vid campingen när de båda kusinerna drev iväg med sin trampbåt.

Här har flickorna fått lämna trampbåten och i stället åka med räddningstjänstens båt. Foto. PRIVAT

Tjejerna själva verkade dock, om inte ta det hela med ro, inte tycka att det var så dramatiskt som mammorna som saknade sina döttrar.

– Flickorna satt lugnt kvar i trampbåten. De förstod nog inte allvaret i det hela, men tänk om de ramlat i där det är strömt, säger den skräckslagna mamman.

Men ingen ramlade i. Räddningstjänsten tog sin reservbåt och plockade upp flickorna utan någon större dramatik och där fick de sätta på sig flytvästar och ha dem på tills de kom i land. Där togs de emot av oroliga, men nu lättade anhöriga.

– Tänk om det handlat om mindre barn som drivit iväg, då hade det här kunnat sluta illa.

Nu slutade allt som tur var lyckligt och de anhöriga till flickorna kunde andas ut efter en skräckfylld timme.

– Jag tror vi alla har lärt oss något av det här. Det var ju jag som hade tjatat på flickorna att de kunde åka trampbåt, men jag hade väl inte kunnat tro att det skulle bli ett sånt här drama.

– Nu ska de aldrig mer få åka trampbåt och skulle det bli någon mer gång så ska de ha flytväst på sig, säger den lättade mamman.

Bilden längst upp. Här är flickorna på väg att kliva i land efter att ha plockats upp av räddningstjänsten. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360