Efter två års mörkläggning är spåret äntligen upplyst

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Efter att i stort sett varit mörklagt i två år är nu Bergets motionsspår belyst.

Numera kan man träna där dygnet runt om man så vill.

– Det lyser hela natten, berättar Camilla Monlars.

Så efter att ha varit mörkt i framför allt två vintrar för skidåkarna finns nu belysning inför kommande säsong.

Men det är ju inte bara skidåkare som drabbats. När höstmörkret lagt sig, har det tidigare blivit allt svårare för de grupper som tränar på Berget, som Orsa SK:s ungdomar, CK Uven (cykelklubben) och Orsa i rörelse, som kör där långt in på hösten.

Camilla är själv aktiv i gruppen Orsa i rörelse. Hon tröttnade på att träna i mörker och begärde en nyckel av kommunen. Hon tog på sig att manuellt tända belysningen när hon lämnade sitt jobb på Bergetskolan och att dessutom släcka vid 21-tiden, måndag-torsdag.

Nu behövde inte Camilla utöva sin lysande uppgift i mer än en vecka. När Orsasajten i onsdags (10/10) besökte Orsa i rörelse under deras träning på fotbollsplanen, informerade Camilla att belysningen var fixad, att den sätts på per automatik när mörkret faller, vilket den gör allt snabbare för varje dag.

Att belysningen numera fungerar som den ska, bekräftades också i helgen av fritidschefen Barbro Fischerström.

– Det är fem trasiga armaturer som ska fixas, annars ska det fungera. Är det något som inte funkar, så är det bara att säga till, uppmanade Barbro när Orsasajten hade kontakt med fritidschefen i söndags.

Camilla Monlars fixade på eget bevåg belysningen på elljusspåret under en veckas tid genom att sätta på den manuellt med hjälp av en nyckel. Men nu ska äntligen belysningen fungera som det är tänkt, att den slår på automatiskt när det börjar bli mörkt. Om så inte sker, finns det en knapp att trycka på så ska belysningen sättas igång. Foto: PRIVAT

Så då är det fritt fram för alla att träna i det motionsspår som nu äntligen lever upp till benämningen ”elljusspår”. Nu ges även de som inte har möjlighet att ta sig till spåret när det är ljust, att träna även efter att mörkret lagt sig över Bergetområdet.

Det fick inte minst undertecknad själv erfara vid en motionsrunda måndag kväll. Då var även ett stort antal ungdomar från Orsa SK där och körde barmarksträning, vilket inte kunnat genomföras om inte lamporna kring stadion varit tända.

Enligt Camilla Monlars kan man numera ta en motionsrunda när som helst på dygnet på ”Bergetarenan”.

– Det lyser hela natten och även morgonen för de som vill träna då, berättade Camilla under tisdagen.

Men att det är upplyst hela nätterna kan nog tyckas lite onödigt och det är nog bara tillfälligt.

– Förutom de trasiga armaturerna, ska det även fixas ett nytt tidur, informerade i söndags fritidschef Barbro Fischerström.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin