Eldningsförbudet är hävt

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det har varit otroligt varmt den senaste tiden.

Det har medföljt att det varit eldningsförbud.

Men från och med i dag, måndag, så är det upphävt.

Anledningen till det är förstås den stora mängd regn som kommit det senaste dygnet.

Under en längre tid har det varit eldningsförbud i våra fem medlemskommuner Leksand, Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalen. Tack vare rikliga mängder regn under söndagsdygnet har brandrisken minskat, skriver Brandkåren Norra Dalarna på sin hemsida.

– Allmänheten har hanterat eldningsförbudet mycket bra, faktum är att vi haft betydligt färre skogsbränder än vad vi förväntade under de senaste dygnen, berättar räddningschef Johan Szymanski på hemsidan.

Det åskoväder som drog över Dalarna under söndagen medförde nederbördsmängder på cirka 30 millimeter, även om variationerna är stora lokalt.

Strax före klockan 18 på söndagen, brakade det till rejält nere vid Orsa camping, vilket Orsasajtens reporter fick erfara när han cyklade hem i regnvädret.

Den här veckan ser ut att bli ostadig med en del nederbörd och betydligt lägre temperaturer jämfört med den tropiska värme vi haft den senaste tiden.

Man har ju inte direkt behövt längta till utlandsvärme då den funnits på hemmaplan. I de här trakterna har ju temperaturen legat på runt 30 grader.

Rekordnoteringen har en ort längre norrut.

I Skellefteå uppmättes hela 34 grader i torsdags och så varmt har det inte varit en svensk sommardag på 50 år, skriver TT.

Bilden. Räddningschef Johan Szymanski kan nöjt konstatera att med tanke på hettan som varit att det har varit färre skogsbränder än vad man hade förväntat under de senaste dygnen. Bilden är från då Szymanski högtidstalade på nationaldagen i Orsa i fjol. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360