En del får böta medan andra slipper

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Polisen lägger resurser på att jaga släpvagnar med körförbud.

Ibland ser de mellan fingrarna och ger släpvagnsägaren endast en tillsägelse.

Sådan tur hade dock inte den mannen vi nu ska berätta om.

– Ja, det här med släpvagnarna börja bli en följetong nu, säger han med ett skratt.

I slutet av juni hade han lättare att hålla sig för skratt. Det då han åkte på böter för en obesiktad släpvagn som han drog efter sin bil.

– Jag erkände direkt för poliserna, utan några bortförklaringar eller snyfthistoria, att det var ett misstag från vår sida.

– Släpvagnen är nästan ny och den skulle ha varit in på den första besiktningen. Jag delar den med min pappa och både han och jag hade totalt glömt bort att det var dags att besikta släpvagnen.

Att bli ertappad med att köra runt med en obesiktad släpvagn kostar 1500 kronor i böter.

– Det kan jag ta, men varför får vissa klara sig undan böter, undrar han?

Det då han läst Orsasajtens artikel som publicerades måndag kväll och även torsdagens släpvagnshistoria handlade om samma släpvagn.

Den var avställd och ägaren hade glömt att ställa på den. Ägaren själv menar att han inte tjänar något på att ha vagnen avställd, att det bara kostar 50-60 kronor att ha den påställd.

Men denne ställde av släpvagnen inför vintern och glömde helt enkelt ställa på den igen. Poliserna hade överseende den gången och gav släpvagnsägaren en muntlig tillsägelse.

Enligt lag får poliserna ge rapporteftergift, som det heter på fackspråk, där man bara ger en tillsägelse.

Det ska tilläggas att det inte var något som helst fel på den släpvagnen och den ska besiktas först nästa år.

– Men det var ju inte fel på vår släpvagn heller, den har ju bara några år på nacken och används sällan.

– Det finns ju heller ingen anledning att med flit strunta i att besikta vår släpvagn. Den är ju felfri, som sagt, och en besiktning kostar bara 300 kronor.

Men för den här mannen så blev det 1500 kronor i böter för att ha dragit en släpvagn som var obesiktad.

– Jag erkände direkt, som sagt, vårt misstag, att det blivit en miss att vi inte besiktat den. Men var ligger logiken i att man låter en del slippa böter medan andra får betala, det är det jag ifrågasätter.

Till saken hör att i mannens jobb så påtalar han för sina kunder hur viktigt det är att släpvagnen är okej och att den måste vara besiktad.

– Så åker jag dit på det själv, konstaterar han med en suck.

– Jag tycker det är helt rätt att polisen är ute och kontrollerar, många drar dåliga släpvagnar med tung last och de ska inte vara efter vägarna.

Själv skulle han bara ta en liten vända och köpa en plywoodskiva.

– Jag såg poliserna, som åkte i en civilbil, komma efter mig och liksom den andra som du skrev om som stoppades, så drog poliserna på blåljusen även den här gången.

Det var det som den förre släpvagnsägaren var upprörd över, att blåljusen slogs på.

Men han slapp i alla fall böter.

Det gjorde inte den som stoppades i slutet av förra månaden. Han fick snällt betala 1500 kronor.

– Det blev en dyr plywoodskiva, men barnen, som var med i bilen, hade roligt i alla fall.

– Jag vill poängtera att det var mycket trevliga poliser, som förklarade att 90 % av alla släpvagnar som körs efter vägarna är obesiktade. Det är därför de gör det här, för att få folk att förstå hur viktigt det är att ha en laglig släpvagn.

– Jag pratade länge med dem om trafiken och att det körs väldigt fort efter Moravägen. Jag tycker det är bra att polisen är ute mycket, vill han ha sagt.

– Men det här ger blandade känslor, att jag åker på böter men en del klarar sig, det är inte rättvist, poängterar släpvagnsägaren.

Så här säger lagen: ”En polisman får lämna rapporteftergift om brottet med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet är obetydligt och om det är uppenbart att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter.”

Bilden. Det har varit några ”släpvagnshistorier” i Orsasajten den senaste veckan. Ni som har släpvagn, se till att den är besiktad och laglig, annars kan det bli dyrt. Pengar som det går att göra roliga saker för än att betala böter. Släpvagnen på bilden är en helt annan släpvagn än de som nämns i artikeln. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360