Rejäl klättring i företagsranking

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa gör ett jättekliv i Svenskt Näringslivs senaste ranking  när det gäller företagsklimatet i Sverige.

Orsa klättrar hela 49 placeringar och landar på plats 206.

Dock finns det fortfarande en del att jobba med när det gäller företagsklimatet.

– Orsa har gjort det riktigt bra. Men jag är inte förvånad då jag ser att det pågår ett bra samarbete mellan kommunen, företagare och företagsorganisationer där man tillsammans vill bli bättre, säger Teresa Bergkvist, regionchef Svenskt näringsliv Dalarna, skriver SVT Dalarna på sin hemsida.

Visserligen är Orsa den av dalakommunerna som klättrat mest, men man måste också ha i åtanke att man låg riktigt långt ner på listan i fjol.

Åt helt motsatt håll går till exempel Avesta, som tappat hela 64 placeringar jämfört med året innan, men placerar sig ändå före Orsa på årets lista som Svenskt Näringsliv tagit fram. Avesta är där på plats 202 av Sveriges alla kommuner.

Även Säter har tappat rejält, 44 placeringar jämfört med förra mätningen, och parkerar strax före Orsa på plats 204.

Trots Orsas rejäla klättring i landet, kommer man inte in bland topp tio i länet. Av Dalarnas 15 kommuner placerar sig Orsa som nummer elva och efter sig har man Gagnef, Ludvika, Hedemora samt Malung-Sälen.

Malung-Sälen är på plats 256 i landet, men det går i alla fall åt rätt håll, då kommunen klättrat 16 placeringar på rankingen.

Rätt håll går det också för Orsa, som klättrade mest och bäst, som sagt, men det är en bit upp till de dalakommuner med allra bäst företagsklimat.

Rättvik är den kommun som fått klart bäst betyg och som belönas med en 31:a plats, en förbättring på tio placeringar. Näst bästa dalakommun är Mora som är 69:a på rankinglistan och liksom Rättvik avancerat tio placeringar.

Närmast bakom Mora följer Vansbro (71:a, -11), Leksand (74:a, -3) och Älvdalen (87:a, +21).

Av Dalarnas 15 kommuner, så klättrade åtta medan sju kommuner fick sämre placering än vid förra rankingen som Svenskt Näringsliv gjorde.

Som helhet är det merparten av dalakommunerna som gjort en positiv resa när företagarna fått sätta betyg i respektive orter. En resa som kommer att fortsätta, siar Teresa Bergkvist, regionchef för Svenskt näringsliv Dalarna,

– Jag ser det bland annat på att kommunerna för en konstruktiv dialog med företagarna, det ska vara ”lätt att göra rätt”, säger Bergkvist till SVT Dalarna.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin