Ett år sedan Elsa kördes ihjäl

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Lördagen den 23 november är det på dagen ett år sedan 14-åriga Elsa dödades av en påverkad bilförare.

För att hedra hennes minne hade ljus tänds och där hennes namn lystes upp.

Det är en plats som verkligen gör ont att besöka.

Fredagen den 23 november 2018 blev en tragisk dag. 14-åriga Elsa hade lämnat hemmet i Malungsfors för att besöka kompisar i Orsa, men efter att hon klivit av bussen vid vägen som bär upp mot Skeer och skulle gå över Moravägen, så kom en påverkad förare i hög fart och körde på henne.

Elsa avled av skadorna och efter att ha hållit sig undan i två dygn, togs den ökända Orsabon av polisen på en restaurang i Falun.

Den körkortslöse mannen som är i 50-årsåldern har en lång lista av trafikbrott, han är en notorisk rattfyllerist. Rättsväsendet har bidragit till att han gång på gång, genom att ge honom låga straff, fortsatt köra bil. Straffen avskräcker ju bevisligen inte.

Den här gången dömdes han till 2,5 års fängelse för att ha kört ihjäl Elsa.

Så mycket är en 14-årings liv värt, enligt den svenska lagen.

Det är betydligt tuffare straff om man begår ekonomiska brott mot staten.

– Det här är som ett hån mot oss anhöriga och alla som försöker sköta sig i samhället. Brottslingarna bara leker och kan göra som de vill – det känns som de pekar finger åt oss, har Elsas mamma och pappa, Elisabeth och Emil, sagt i en intervju med Dalarnas Tidningar.

Dalarnas Tidningar har för övrigt i en serie reportage belyst det här stora problemet, där rattfyllerister får allt för låga straff och snart är de ute på vägarna igen.

Den 50-årige mannen från Orsa är ett typexempel. Och den här gången gick det så långt att en ung människa fick sätta livet till.

Diskussionerna har varit många om att att straffen för återfallsförbrytarna är alldeles för låga och nu föreslår också regeringen att straffen skärps och att ett nytt brott införs: grov trafikbrottslighet.

Det hjälper inte Elsas föräldrar, men förhoppningsvis kan det rädda andra människors liv.

Förbrytarna kanske fortsätter köra påverkad när de kommer ut igen, men ju längre de får sitta bakom lås och bom, så skyddas samhällets medborgare mot dessa individer.

I slutet av juli kan Orsabon vara en fri man igen. Då har han avtjänat 2/3-delar av sitt 30 månader långa fängelsestraff.

För Elsas föräldrar och syskon kommer sorgen att alltid finnas där. Den kommer Elsas närmast anhöriga aldrig att bli fri från.

– Vi hoppas väl att han ska känna någon typ av ånger – det skulle ju i så fall vara ett straff, sa Elsas föräldrar i intervjun med Dalarna Tidningar.

Elsa hade vänner här i Orsa, det var därför hon var på besök den här tragiska novemberhelgen för ett år sedan.

För att hedra Elsas minne, har vännerna på ettårsdagen efter kompisens död tänt ljus där Elsas namn lyses upp bredvid det gosedjur som finns där.

När Orsasajten besökte den sorgliga platsen gjorde det riktigt ont.

Det smärtar i en annan att tänka på att en ung människa dog just på den här platsen.

Hur ska det då inte kännas för Elsas föräldrar och syskon…

Förhoppningsvis ger det här en tankeställare till många, men tyvärr har vi knappast sett den sista som blir offer för drogpåverkade förare.

Bilden. Så här såg det ut lördag eftermiddag, på dagen ett år efter att Elsa kördes ihjäl av en notorisk rattfyllerist. Elsas namn lyses upp för att hedra hennes minne. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360