Ett hett nationaldagsfirande

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Uppträdande av M&M Danceteam, skönsång av Anna-Karin, konsert i Orsa Kyrka.

Det var en del av vad som besökarna fick ta del av när Sveriges nationaldag firades i Orsa.

En nationaldag som hade riktigt flyt med vädret med tanke på den kalla våren.

Något som Johan Szymanski, räddningschef för brandkåren norra Dalarna, berörde när han var inbjuden att högtidstala vid nationaldagsfirandet i tingshusparken.

– Under förra årets extremsommar hade maj en medeltemperatur på 15 grader. I år hade vi inte mer än 8 grader i medeltemperatur i maj, det är skillnad det, konstaterade Szymanski.

Han berättade om fjolårets svåra bränder i Sverige och inte minst Dalarna, där till slut ”hela Europa” var inblandat, som Johan uttryckte det.

– Jag känner en enorm stolthet att ha fått varit med om det, om alla dessa frivilliga krafter som ställde upp för att släcka bränderna vi drabbades av.

– Den första frivilliga som anmälde sig att vara med i arbetet med släckningen var en soldat från Orsa, som sa. ”Jag tror jag kan vara med och hjälpa till i tre veckor, men jag lovar inget bestämt”, berättade Szymanski och drog ner skratt från de närvarande.

Som nog de flesta känner till så är ”Orsa kompani lovar inget bestämt” ett klassiskt uttryck som myntades av korpral Gifting och det redan den 13 september 1894.

Det uttrycket håller bevisligen än i dag, 125 år senare.

Szymanski berättade om 6000 frivilliga som efter fyra dagars bränder, anmält sig att vara med i släckningen och de utländska styrkorna som anlände till Sverige för att hjälpa till i ett brandhärjat land.

– De tyska brandmännen har berättat att efter hela vägen, från Malmö och uppåt, stod det folk var 50:e meter och tog emot dem med applåder.

– De här tyska brandmännen hade inget betalt. De tog tjänstledigt, de såg det här som en chans att kunna hjälpa till.

Johan Szymanski höll ett gripande tal om fjolårets bränder. Foto. JÖRGEN WÅGER

I dag den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag, men Szymanski berättelse visar att när det gäller står Europa enat.

Det är bara att hålla tummarna att vi inte ska behöva uppleva något liknande, men nationaldagens värme påminde om fjolårets hetta.

Men hellre utländsk värme än den senaste månadens kalla vår, så nationaldagsarrangörerna hade minst sagt tur med vädret.

Även om den del tyckte det var något för varmt denna torsdag den 6 juni 2019.

– Olle Moraeus hälsar att det är betydligt svalare i kyrkan, fick de överhettade besökarna vid tingshusparken information om.

Olle Moraeus var dirigent när det senare på eftermiddagen bjöds på en konsert i kyrkan med det passande namnet; ”Svensk musik dagen till ära”.

Musik bjöds det även på utanför kommunhuset. Anna-Karin Bengtar sjöng ”Vårvindar friska” så underbart vackert på Orsamål, så inte ett öga var torrt bland publiken.

Anna-Karin fick inte bara sjunga, hon fick även ta emot Orsa kommuns kulturstipendium på 10 000 kronor.

Kommunalrådet Mikael Thalin sa innan att pristagaren troligen inte har en aning om det här och mycket riktigt, fram stegade en förvånad och glad Anna-Karin.

– Nej, jag hade ingen aning om det här. Jag är så glad och stolt, tack så mycket, sa en rörd Anna-Karin och gav Thalin en stor kram.

– Anna-Karin är välbekant och uppskattad röst i Orsa, var en del av motiveringen som kommunalrådet nämnde när det gäller Orsas egen ”sångfågel”.

Även Therese Eriksson prisades, dock i sin frånvaro. Hon tilldelas, vilket Orsasajten skrev om för några veckor sedan, ett stipendium från Mora-Orsa miljönämnd som ”Årets miljöpristagare”.

– Therese marknadsför genom sin sajt ”Mitt Orsa” både kända och okända smultronställen, vandringsleder och platser i Orsa som inspirerar till miljövänlig hemester (semester i hembygden).

– Hon lockar med sina tips ut många Orsabor och besökare i naturen och bidrar genom sina texter och sitt berättande till en större förståelse och respekt för vår värdefulla natur, läste Mikael Thalin upp som motivering när det gäller Therese pris som ”Årets miljöpristagare”.

Ytterligare en som prisades, var Margareta Stjernqvist, som för ett antal år sedan startade Orsa Besöksgrupp. Hennes initiativ belönades i år med en fana, en nationell utmärkelse.

– Det har delats ut sex fanor i Dalarna (i år) och det är klart vi ska ha en till Orsa också, sa konferencier Ann-Marie Fröjd.

– Vi i Orsa Besöksgrupp vänder oss till äldre och vi känner att vårt arbete uppskattas. Tack så mycket, sa en glad och stolt Margareta.

Mellan allt det här uppträdde M&M Danceteam med sina elever. En dansskola från Mora där bland annat Hugo Rowa ingår, Orsagrabben som tog dubbla SM-guld den gångna helgen och som är nästan lika färsk dubbel Europamästare.

M&M-gänget, som kom hem med ett stort gäng SM-medaljer från Västerås den gångna helgen, bjöd på skön dans i den tryckande värmen.

Därefter väntade Olle Moraeus konsert ”Svensk musik dagen till ära” i den betydligt svalare kyrkan.

För dem som inte fått nog av värmen kunde man besöka Orsa Jernvägsförening, som hade öppet hus i lokstallarna.

Dessutom hade Orsa Ridklubb gratis barnridning och Räddningstjänsten visade upp en av sina brandbilar.

Med andra ord, en fullspäckad, solig och en helt underbar nationaldag.

Margareta Stjernqvist fick ta emot en fana för sitt arbete att roa de äldre. Foto. JÖRGEN WÅGER

Nyblivne Europamästaren och svenske mästaren från Orsa, Hugo Rowa, visade publiken hur man ska dansa. Här svävar han fram i sin röda mössa. Foto. JÖRGEN WÅGER

Anna-Karin Bengtar framförde ”Vårvindar friska”på Orsamål så otroligt vackert. Det är Orsas egen nationalsång. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam showar. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här kommer ”nationaltåget” från Slipstenstorget gåendes mot tingshusparken. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det var mycket folk som hade samlats för att fira 2019 års svenska nationaldag. Sedan går det inte att jämföra hur Norge firar sin nationaldag, för där firas det rejält och lite till. Foto. JÖRGEN WÅGER

Johanna Tysk styr sin nationaldagsorkester. Foto. JÖRGEN WÅGER

En fin gammaldags bil var dagen till ärad parkerad vid firandet av nationaldagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam showar. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mycket folk hade samlats vid tingshusparken för att ta del av nationaldagsfirandet. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam showar. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam showar. Danceteamet tog tillsammans över 20 medaljer när SM avgjordes den gångna helgen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Anne-Marie Fröjd var konferencier under nationaldagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam fick mycket tid att visa upp sina färdigheter på nationaldagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

M&M Danceteam. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hugo Rowa, färsk EM- och SM-guldmedaljör från Orsa. Foto. JÖRGEN WÅGER

Jan Segerstedt, i militärkläder, kommunalrådet Mikael Thalin, i folkdräkt, liksom Anette Lans. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hugo Rowa in action. Foto. JÖRGEN WÅGER

Duktiga Hugo Rowa in action, full fokus, som synes. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här spelas det för fullt Foto. JÖRGEN WÅGER

Kommunalrådet Mikael Thalin har precis överraskat Anna-Karin Bengtar med ett pris. Foto. JÖRGEN WÅGER

En hårresande show bjöd M&M Danceteam på, minst sagt, som här. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hugo Rowa, i mössa, och hans kompisar i M&M Danceteam in action. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360