Ett sorgligt slut för Zimba

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Efter åtta veckor på rymmen kunde katten Zimba återförenas med sin familj.

Det var en solskenshistoria då, men som tyvärr inte fick det där lyckliga slutet.

Zimba hade allt för svåra leverskador och avled den 18 augusti.

– Vi bearbetar nu sommarens ”trauma”, den oro som vi burit hela sommaren, över att ha en familjemedlem vilse långt hemifrån. Vi bearbetar sorgen och saknaden av en kär fyrfota vän.

De orden kommer från Åsa Karlsson, Zimbas matte som är bördig från Orsa.

Det var den 10 augusti som Orsasajten gjorde ett reportage om katten Zimba, som efter närmare åtta veckor på rymmen i Orsa äntligen fick återförenas med sin familj som bor i Karlstad.

Zimba, som var av rasen Maine Coon, den största kattrasen när det gäller ett av våra vanligaste husdjur, försvann under ett besök i Orsa den 14 juni. Familjen satte upp efterlysningslappar på sin älskade Zimba och av en ren slump påträffades den slitna katten på en gård inte långt från gamla OK.

Det var tisdag kväll, den 6 augusti, som familjen Karlsson fick ett tips att Zimba troligen fanns på den aktuella gården. Åsa och hennes make Tomas hade tidigare åkt upp fyra gånger till Orsa när de fått ett tips om katter som skulle kunna vara deras älskade Zimba.

Men de fyra första gångerna visade sig det inte stämma, det var inte rätt katt.

Den här gången ville de ha bildbevis. Lena Karlsson, själv kattägare, engagerade sig mycket i Zimbas försvinnande och det var hon som lyckades fota katten. Hon skickade bilden och Tomas och Åsa såg direkt att den här gången var det faktiskt Zimba.

De satte sig i bilen och åkte från Karlstad till Orsa den där tisdagskvällen. Tomas och Åsa fick med sig Zimba och det hade blivit tidig onsdag morgon när de kom hem till Karlstad igen. Senare på dagen tog de med honom till en veterinär för undersökning.

Zimba fick stanna ett par dagar på ett djursjukhus innan han fick återförenas med familjen Karlsson i det hem där han var saknad i åtta långa och jobbiga veckor.

– Men det är ändå osäkert om han klarar sig. De kan inte säga vart det bär iväg än. Han är rejält undernärd och kan inte äta själv. Men oavsett utgång, så är det här bättre, han har fått komma hem till sin familj, sa Åsa till Orsasajten för drygt en månad sedan.

Och tyvärr inträffade det värsta tänkbara. För en månad sedan, den 18 augusti, somnade Zimba in för gott.

– Hans lever hade tagit allt för stor skada av näringsbristen, därav var det inte möjligt att för honom att leva vidare.

Trots allt så försöker familjen Karlsson se positivt på det hela. De vet vad som hänt och slipper leva i ovisshet med den ständiga frågan hängande över sig; Lever Zimba eller är han död?

Efter åtta veckor på rymmen i Orsa i somras, fick Zimba äntligen återförenas med sin familj i Karlstad. Men knappt två veckor efter hemkomsten orkade han inte längre, levern var allt för skadad och Zimba fick somna in. Foto. ÅSA KARLSSON

– Vi är jättetacksamma att vi fick träffa honom och ta farväl, även om saknaden och tomheten är helt total.

– För honom är det bra nu, striden är över. Han behöver inte lida av sina sviter längre och han fick i alla fall komma hem igen och få en värdig död.

Familjen tyckte det var så jobbigt i början och ville inte gå ut med det här officiellt. Men nu har Åsa gett sitt medgivande till att vi får berätta det sorgliga slutet för Zimba.

– Det är viktigt att förmedla att det inte alltid blir bra, att även katter, liksom andra husdjur, behöver människors stöd, hjälp och omvårdnad för sin överlevnad.

Som det inte vore nog med Zimbas död, så dog även familjens andra katt. Det bara några dagar efter Zimbas död.

– Vår andra katt blev akut sjuk och dog bara fyra dagar efter att Zimba somnat in. Så hon har fått sin plats bredvid honom.

Familjens kära familjemedlemmar, Tessie och Zimba, ligger nu bredvid varandra i en grav i deras trädgård.

– Hela familjen har varit engagerade för att göra graven så fin, berättar Åsa.

– Så som hon, våran Tessie, har väntat på Zimba hela sommaren, legat vid vår uppfart och spanat efter att han ska komma. Kanske kan även djur bli sjuka av sorg.

Familjen Karlssons två älskade katter dog båda inom bara några dagar. Man kan förstå att det känns tomt i huset.

– Vi får se om vi vågar skaffa någon ny katt, skulle väl i så fall vara helt nojig över att den skulle försvinna.

– Samtidigt är det så himla tråkigt utan djur, de ger så mycket liv och glädje i ett hem. Men definitivt ska vi ha GPS-sändare i halsbandet om något av våra framtida djur ska med till Orsa igen.

– Sommaren 2019 vill vi inte uppleva igen. Jag sörjer med alla som tvingas genomgå detsamma.

Som ett sätt att bearbeta sorgen ska Åsa söka sig till en hjälporganisation.

– För att jag själv ska hitta någon mening i det som hänt ska jag anmäla mig som helgarbetare på Djurskyddet här i Karlstad. Jag vill liksom göra något bra för andra utsatta katter som behöver.

Det som såg ut att bli en lycklig återförening mellan en familj och ett av deras husdjur som var spårlöst borta i närmare två månader, det blev inte den solskenshistoria som man hoppades och trodde.

Det blev en helt annan utgång. En sorglig sådan.

– Trots allt är vi så tacksamma att han fick komma hem. Vi behöver på så vis inte oroa oss längre, behöver inte fundera över om han är: rädd, hungrig, törstig, om han fryser eller annat.

– Zimba fick ett värdigt avslut och vi i familjen fick ta ett gemensamt farväl. Må Zimba vila i frid, avslutar matte Åsa.

Bilden längst upp. Här ligger Zimba bredvid kompisen Tessie, som dog bara fyra dagar efter Zimba. Hela familjen Karlsson, Åsa och Tomas, plus tre söner och en dotter, har varit engagerade för att göra graven så här fin. Foto. PRIVAT

En av Tomas och Åsa Karlssons tre söner (plus att de har en dotter); Fredrik, här med Zimba, bara några dagar efter att han kommit hem från sin åtta veckor långa utflykt i Orsa. Foto. ÅSA KARLSSON

Här är hela historien om hur familjen Karlsson fick tillbaka Zimba:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360