Expo Orsa flyttas fram en månad

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Mässan Expo Orsa flyttas fram en månad.

Som alla förstår är det på grund av coronaviruset.

– Bara ett enda företag har tackat nej, resten följer med, säger mässarrangör Hasse Johansson.

Det ska även poängteras att dragplåstret Idol-Tusse även han sagt ja till att komma då.

PR & Media har på grund av rådande omständigheter tvingats flytta mässan, från att först planerats till 18-19 april, till det nya datumet, som är helgen 16-17 maj.

Det blir alltså fyra veckor längre fram i tiden.

– Vi har runt 120 utställare, samtliga har sagt ja till det nya datumet, utom ett företag som inte kunde den helgen.

– Det är ju jättetråkigt med just det företaget, men att det blev bara ett som inte kan, var betydligt färre än vad vi hade räknat med. Vi hade nog trott att bortfallet skulle bli runt 20 företag.

Hasse Johansson tillsammans med sambon Maria Spring driver PR & Media, vilket är en av Sveriges största mässarrangörer.

Att flytta Expo Orsa en månad är inte hela världen. Hasse, Maria och deras bolag har större bekymmer än så.
Betydligt större problem.

– Ja, det är riktigt tungt nu, konstaterar Hasse.

Anledningen är att PR & Media tvingades ställa in den bomässa som skulle ha hållits i Nyköping för 26:e året i rad den 14-15 mars.

Mässan börjades bygga upp måndagen innan (9/3), men regeringens beslut sent på onsdag kväll (11/3) att evenemang med över 500 personer inte får genomföras, omkullkastade alla planer för bomässan.

– 80% av mässan var färdigbyggd, med alla montrar, två serveringar, två seminarier, en stor scen, mattor, möbler, en kilometer elkabel, rubbet.

– Men Bomässan gick ju bort direkt. Vi hade ju 350 montrar och det skulle innebära 700 personer bara där. Vi kunde ju inte ens ta emot våra utställare och än mindre släppa in besökare.

– De hotade till och med, med fängelse, utöver dryga böter, om man bryter mot förbudet. Så i dagsläget kan vi inte ens utöva vårt yrke, det är olagligt, konstaterar Hasse med ett litet skratt.

– Nu står vi här med kostnader på i runda slängar 1,3 miljoner kronor och vet inte vad vi ska göra, säger han uppgivet.

– Det är många som drabbas av det här och det är jättesynd om alla. Vi är beredda på att det blir en uppförsbacke, precis som det blir för alla andra som drabbas, men i och med regeringens beslut, som kom i sämsta tänkbara läge för oss, får vi dubbla uppförsbackar.

– Sedan tog det tog hela torsdagen och halva fredagen att riva det hela. Det kändes galet bisarrt att demontera allt utan att ha gjort mässan.

Därefter har Hasse och Maria från sin bostad i Grönklitt, som sedan ett antal år är deras permanenta boende, försökt reda ut vad som gäller med olika jurister, men också försökt nå högt upp i samhället.

– Direkt på fredagen började vi söka regeringsfolk. Sedan har vi kämpat med det här, men vi har inte hört ett enda ljud.

Regeringen går in och kompenserar flygbolaget SAS för inkomstbortfall, något som även borde gälla PR & Media och andra småföretagare, tycker Hasse och Maria.

– Visserligen är SAS delvis statligt ägd, men både den svenska och danska regeringen går in med 1,5 miljarder kronor vardera där.

– Och det för något som kommer att hända om 4-5 veckor. De måste väl hjälpa dem som blev drabbad först till att börja med. Det här är ett riktigt hån mot småföretagare, dundrar Johansson.

Paret Hasse Johansson och Maria Spring går en kamp mot regeringen, men de släpper inte Expo Orsa. De hoppas kunna arrangera den mässan 16-17 maj.

– Det är något speciellt med Orsa. Orsaandan är bland det bästa vi varit med om bland alla kommuner vi jobbar med.

– Alla var villiga att flytta, utom ett enda företag som inte kunde. Vi hoppas att kunna genomföra då.

Men de är medvetna om att det heller kanske inte går.

– Då finns bara två alternativ; att flytta mässan till nästa år eller också stå med räknare så att vi håller gränsen på 500 personer.

Det stora dragplåstret till ursprungsdatumet var Idol-vinnaren Tusse.

– Maria har haft direktkontakt med Tusse och han var en av de första vi tog kontakt med för att höra om datumet passar honom och det har han sagt ja till, berättar Hasse.

Positivt är att de elever från Musikskolan som ska sjunga ihop med Tusse, får längre tid på sig att repa in låtarna.

På mässans facebooksida kan man rösta på vilka låtar man önskar att Tusse och eleverna ska sjunga.

Vi kan också tillägga att företagarveckan, som i fjol hölls i anslutning till premiären av Expo Orsa, den kommer att flyttas till i höst, skriver näringslivsutvecklare Klaus Csucs i ett mail till alla företagare.

Bilden. Maria Spring tillsammans och sambon Hasse Johansson, som driver PR & Media, har beslutat att flyttat mässan Expo Orsa till helgen den 16-17 maj. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin