Expo Orsa tvingas flytta till 2021

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Först flyttades Expo Orsa fram fyra veckor.

Men nu har PR & Media beslutat att flytta mässan ett år framåt.

Nytt datum för andra årgången av Expo Orsa blir 17-18 april 2021.

– Vi är jätteledsna för det här, säger Maria Spring.

Maria tillsammans med maken Hasse Johansson äger PR & Media, som är en av Sveriges största mässarrangörer. I fjol var det första året för Expo Orsa och det blev en succéartad premiär.

En premiär som Hasse missade, då PR & Media samtidigt hade en mässa i Smedjebacken.

– Det var så kul i fjol, så jag såg verkligen fram emot mässan och Hasse hade ju bara hört hur rolig den var, så han såg fram emot att vara med för första gången, berättar Maria.

Ursprungsdatumet för Expo Orsa i år var satt till helgen som var, den 18-19 april.

I mars togs beslutet att flytta mässan fyra veckor fram i tiden, till 16-17 maj på grund av coronapandemin.

Men evenemang efter evenemang tvingas ställa in, även de som ligger längre bort i tiden.

Och för Expo Orsa var det nu bara lite drygt tre veckor kvar tills nästa planerade datum.

– Det här har suttit långt inne. Både jag och Hasse är evigt optimistiska och vi hade hoppats att regeringen skulle upphäva restriktionerna.

Hasse Johansson och Maria Spring, som driver PR & Media, tvingas skjuta på Expo Orsa till nästa år. Foto. PRIVAT

Inte minst då kurvan av antalet coronafall börjar avta något.

– Vi fick lite hopp när vi såg att kurvan började plana ut efter påsk. Men nu går det inte mer, vi kan inte vänta längre och vi tvingas ta det här beslutet att skjuta på mässan ett år.

För närvarande är restriktionerna 50 personer på samma ställe och det går förstås inte att genomföra en mässa under de premisserna.

– Hoppet stod till om regeringen hade släppt restriktionerna till 500 eller till och med upp till 1000 personer, som de har i vissa länder nu.

– Vi skulle ha extra mycket utomhusaktiviteter i år, så då hade det till och med kunnat fungera vid 500 personer om man stått med en räknare och kontrollerat hur många som till exempel var inne i ishallen samtidigt.

Men det gick inte att vänta längre när det gäller hoppet om en ändring.

– Vi fick lov att ta ett beslut, men säg om de skulle ändra restriktionerna framöver så att det visar sig att vi hade kunnat ha mässan ändå, det skulle kännas extra surt.

Att ha mässan i sommar, var inte något alternativ. Det sa maken Hasse Johansson redan för en månad sedan om det inte skulle fungera med 16-17 maj.

– Sommar är ingen bra tid att arrangera mässor, konstaterar också Maria.

– Och sedan läggs det ju is redan i augusti. Visst finns det så att man kan lägga plattor över isen, men det är väldigt dyrt.

En del har gett Hasse och Maria förslaget att helt enkelt byta lokal. Men det är allt annat än enkelt.

– Ishallen har 1800 kvadratmeter och det är inget utrymme man bara ”snyter ur sig”. Dessutom hade vi mycket utomhusaktiviteter inplanerade i år, som sagt.

– När det gäller inomhus, så finns inte de här ytorna någon annanstans i Orsa, så det fanns inget annat alternativ än att flytta på mässan till nästa år.

Annette Bäcker, som driver Bäckergårdens Ridåsnor, här med sina älskade åsnor Cochise och Kate, var ett inslag i Expo Orsa 2019. Ännu fler utomhusaktiviteter var inplanerad för mässan i år, men nu skjuts allt fram till 2021. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Det är inte bara mässan i Orsa som Hasse och Maria tvingas ställa in. De hade precis byggt upp cirka 80 procent av en bomässa i Nyköping när restriktionerna om 500 personer beslutades av regeringen den 11 mars.

PR & Media tvingades ställa in hela mässan och kvar fanns fakturor på 1,3 miljoner kronor, som Orsasajten berättade om den 22 mars.

Efter den ekonomiska smällen jagade Maria och Hasse ansvariga i regeringen för att försöka få ekonomisk hjälp för den inställda mässan i Nyköping, det då PR & Media på grund av regeringens beslut helt abrupt inte kunde utföra sitt yrke.

– Vi har haft kontakt med folk i regering och riksdag. De förstår att vi hamnat i en tuff situation, men det är ingen som kommit med något konkret.

– Det vi fått hjälp med ekonomiskt är med hallhyran från kommunen (Nyköping) och i läget som nu är, så är allting välkommet, alla kronor räknas.

Maria Spring hyllar Orsa Besparingsskogs initiativ som gick ut på att komma med allehanda affärsförslag som skulle kunna vara till nytta för Besparingen, som uppmanade Orsaföretag i ekonomisk knipa att komma med idéer som gynnar både företagaren och Besparingen.

– Jag lovordar verkligen Besparingens initiativ. Vi har kommit med affärsförslag, både på kort och lång sikt, berättar Maria.

Att ställa in Bomässan i Nyköping svider mest när det gäller den ekonomiska biten. När det gäller övriga inställda mässor för PR & Media, är det Orsa som svider mest känslomässigt.

– Både jag och Hasse är jätteledsna för det här. Vi hade så gärna följt upp premiärsuccén i år, men vi ger inte upp, vi är evigt positiva och kommer tillbaka extra taggade nästa år, lovar Maria Spring.

Bilden längst upp. Eviga optimisten Maria Spring är för det mesta glad, som på bilden, men hon och maken Hasse Johansson är förstås ledsna över att tvingas skjuta på Expo Orsa till 2021. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360