Extra högljutt på den andra Orsayran

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Gillar ni motorsågar och inte är rädd för extremt höga ljud.

Då ska ni besöka Moraeusparken under onsdagskvällen.

Den andra Orsayran bjuder bland annat på svenska och norska landslaget i Timbersports.

Redan i fjol visade deltagare i Timbersports upp sina färdigheter på Yran och de återkommer i år. Delar av det svenska och norska landslaget med några av världens bästa atleter kommer visa upp sporten för de icke ljudkänsliga Yranbesökarna.

För hörselproppar behövs när de sätter igång sina jättemaskiner, det fick inte minst Orsasajtens redaktör själv erfara när delar av det svenska landslaget hade uppvisning utanför Orsa ishall i samband med mässan i april.

Vill man inte använda hörselproppar, så fungerar det nog lika bra att skydda öronen med sina händer, men för en annan som står med kameran i högsta hugg, så är hörselskydd att rekommendera. Och jag gissar att det är fler än undertecknad som vill fota aktörerna.

– De kommer att visa upp den öronbedövande grenen Hot Saw med en specialbyggd motorsåg på upp till 62 hästkrafter där motorn är tagen från en jet ski eller snöskoter, står att läsa i ett pressmeddelande.

Vidare i pressinformationen står det att STIHL Timbersports är en internationell tävlingsserie i extremsport.

Grenarna i sporten har sitt ursprung från skogshuggare som på 1800-talet tävlade mot varandra i att hugga ned träd och såga stockar.

Styrka, erfarenhet, precision, uthållighet och nerver av stål är avgörande för att lyckas i en tävling.

– Atleterna kommer att visa upp flera spektakulära grenar med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg.

På Yran får ni se bland de svenska landslagsatleterna Calle Svadling, tidigare nordisk mästare, Pontus Skye, Johannes Eriksson, Samuell Hell och Emil Hansson. Den sistnämnde blev nyligen bronsmedaljör i Timbersports Rookie-VM.

Även Ferry Svan, Gunde Svans son, från Vansbro, kommer att finnas på plats under kvällen och visa upp sina färdigheter.

Ferry har engagerat sig i Timbersports sedan 2014, men det stora genombrottet kom 2017 när han som första svensk deltog i ett Rookie-VM och tog hem världsmästartiteln.

Ferry Svan blev nyligen sexa i den internationella tävlingen Champions Trophy tidigare i år.

Vi kan också nämna att rolig och informativ konferencier är förbundskapten Hans-Ove Hansson.

Timbersports show i Moraeusparken startar klockan 19.00.

Även fast det kommer låta mycket från Timbersports motorsågar, så kommer Orsayran som vanligt att domineras av musik. Om nu någon trott något annat, men så är det nog inte.

Premiäryrans musikvärd var Ingvar Karlsson, från Sven-Ingvars. Den andra Orsayran har inte bara en, utan två musikvärdar. De något mer lokala Dadson, far- och sonduon från Mora; Togga och Jonathan Liljedal.

– De har anlitas i många år som trubadurer, konferencierer och underhållare när det har krävts erfarenhet och känsla för publik, skriver Orsayran i sin presentation av Dadson på sin Facebooksida.

– Till sin yra har Dadson bjudit in ett gäng grymma musiker, lovar Orsayran inför sommarens andra musikfest på Orsas gator.

Bilden längst upp. Så här såg det ut när Timbersports-gänget hade uppvisning vid Orsa ishall i april. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dadson – far och son Liljedal, Togga och Jonathan, är musikvärdpar under den andra Orsayran. Foto. DADSON

Så här såg det ut när det svenska landslaget kämpade under VM i Liverpool i oktober 2018. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Och så här såg det ut vid ishallen i Orsa i april. De här grabbarna kan använda såväl motorsåg, yxa som vanlig såg. Missa inte deras härliga show. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin