Fåren har lämnat sitt sommarbete

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Många är de samtal som kommit in till polisen om får på vägen mellan Skattungbyn och Furudal.

Ett får blev också påkört och dog då en förare inte hann stanna.

– Det är en fin flora efter vägen, därför söker sig fåren dit, förklarar Leif Kratz.

Det är Leif, boende i Rättvik, som äger fåren. Han har en fäbod i Täktsberg och där har han under sommaren haft ett 30-tal djur som strövat fritt.

Han har haft en levande fäbod i 20-25 år, men aldrig tidigare har det inneburit såna problem som det varit i år, då djuren till och med gått upp på vägen.

– Klart det är bekymmersamt om djuren går upp på vägen. Att fåren uppehåller sig nära vägen, beror på att det är en så fin flora mellan Skattungbyn och Arvet, det är bra bete där, förklarar Leif.

Men Kratz menar att när fåren går upp på vägen, så går de där bara en kort tid.

– Jag har aldrig själv sett fåren på vägen. Direkt jag fått höra om att de är på vägen, så har jag åkt dit, men hittills har jag inte sett det själv. Det kanske är en halvtimme som de är på vägen, resten av dygnets timmar är de inne i ladugården eller på fäbodvallen.

Men många är de samtal som under sommaren kommit till polisen som varnat om får på vägen.

– De är inte uppe på vägen så länge, poängterar Leif än en gång.

– Men det är klart, det är ju många bilar som åker där, så då hinner många se fåren även om det bara är under en kort stund.

Ett av alla samtal som kommit in berättade om cirka 100 får på vägen.

– Nej, det stämmer inte, säger Leif bestämt. Jag har tolv tackor, lite lamm och totalt är det 30 djur som vandrat fritt.

Det har väl egentligen bara varit en tidsfråga innan den första olyckan skulle ske och den 14 augusti körde en bil på ett får så att djuret avled.

– Folk är inte van att det går djur på vägen och det är klart att det inte är roligt om man kör på ett. Jag tycker synd om föraren som körde på fåret och självklart var det förstås synd om fåret också.

– Annars har fåren klarat sig bra i år och de har inte råkat ut för några rovdjur.

För att varna att det faktiskt kan gå får på vägen, har Leif satt upp skyltar.

Skyltarna som varnar för fåren syns inte så jättebra. Foto. BENGT PERSSON

Egenhändigt gjorde varningsskyltar. Skyltar som inte syns särskilt bra.

– Att söka tillstånd för att sätta upp skyltar är inte så enkelt, menar Kratz.

– Visst kanske skyltarna kunde ha synts bättre, men om trafikverket tycker att jag gjort något fel, så får de tala om det för mig.

I början av september tog Leif hem fåren till Rättvik från sommarbetet i Täktsberg. I drygt 20 år har Kratz haft djur som strövat fritt och troligen återkommer fåren nästa sommar.

– Fåren trivs bättre på fäboden än de gör hemma. Det är viktigt att det finns levande fäbodar och de som har stugor i närheten är glada över att fåren går och betar av där.

– Sedan kan det förstås bli bekymmer när de betar efter vägen, men fåren vill ha det bästa och just mellan Skattungbyn och Arvet är det en av få platser i länet där det finns så fin flora.

– Det är rena smörgåsbordet som dukats upp, förklarar Leif Kratz varför hans får ibland irrar sig upp på vägen och blir en fara för sig själv och de bilister som i sommar färdats efter Skattungbyn mot Furudal.

Bilden längst upp. Leif Kratz har under somrarna en levande fäbod i Täktsberg, där djuren strövar fritt och som i år skapat problem i trafiken efter Skattungbyn mot Furudal. Foto. PRIVAT

Här varnas det för får med en upp-och-nedvänd väjningspliktsskylt och en handskriven text under. Foto. BENGT PERSSON

Här är fåret som så olyckligt blev påkört den 14 augusti. Arkivfoto. PETER SÖDERBERG

 

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360