Färg – Form – Fart för alla motorentusiaster

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Bilderna från Classic Car Week har tidigare visats på kulturhusen i Rättvik och i Umeå.

Nu har Lennart Edvardsson dokumentation av den populära bilveckan i Rättvik kommit till Orsa kulturhus.

I lördags hade Edvardsson vernissage på sin utställning Färg – Form – Fart.

Fotografen från Rättvik hade lite otur med vädret, minst sagt, när han var på plats i Orsa kulturhus för att berätta om sina bilder. Det var inte direkt någon rusning för att se hans fina fotografier från Classic Car Week.

– Ja, det här vädret kan man prata mycket om, sa Edvardsson med en suck.

Från att ena dagen varit en fin vårdag, så blev det vinter i Orsa då snön vräkte ner under fredagen och natten mot lördag.

Men de eventuella besökare som snöade inne i lördags, har alla möjligheter att se utställningen då fotografierna kommer att hänga på kulturhusets väggar fram till den 11 maj.

Lennart kommer från Rättvik, men bodde i Stockholm under många år, där han bland annat jobbade som bildredaktör på Aftonbladet.

För cirka 20 år sedan lämnade Edvardsson huvudstaden och flyttade hem till Dalarna och Rättvik igen. Det var ungefär då som han på hemmaplan tog med sig sin kamera och började dokumentera den populära bilfestivalen i hemkommunen som lockar så många besökare varje år.

– Det var helt en spontan grej. Jag var ute och gick en kväll under Classic Car Week och så började jag fota. Jag gjorde det enbart för egen del. Min tanke var att jag kunde kika på bilderna när jag blev gammal, berättar Lennart.

Det var när en bekant såg de häftiga fotografierna på bilar av alla de slag, som ett frö såddes och som till slut ledde fram till att ställa ut bilderna till allmän beskådning.

– En som såg bilderna som jag tagit sa: ”Det här är ju skitbra.” Och så blev det att jag hade en utställning på hemmaplan i Rättvik 2017, i fjol ställde jag ut bilderna på kulturhuset i Umeå och nu är vi här i Orsa.

Han har en del historier till bilderna, men säger sig inte ha någon särskild favoritbild.

– Jag började fota Classic Car Week för 20 år sedan och allt eftersom har det fyllts på med nya bilder.

Varje år som den klassiska motorveckan är i Rättvik går Lennart Edvardsson ut med kameran i högsta hugg för att hitta nya, häftiga bilder till sin digra samling.

– När jag tar mina bilder använder jag panorering med lång slutartid, en lite speciell teknik, berättar fotografen.

Bilderna har förstås fokus på alla de vackra och häftiga bilar och andra motorfordon som varje år besöker festivalen i Rättvik, motorentusiasternas egen lilla julafton. Men en hel del människor är med och ni som till exempel besökte Classic Car Week för cirka tio år sedan, ja ni kan faktiskt vara med på någon av Edvardssons bilder.

Utställningen är helt klart väl värt ett besök och ni som missade själva vernissagen har som sagt över en månad på er att ta del av Edvardssons dokumentation av bilfestivalen.

Bilden längst upp. Här har vi en del av alla bilder som just nu ställs ut på kulturhuset samt huvudpersonen själv, Lennart Edvardsson, tillsammans med Nanna Hellberg, ny kulturhandläggare i Orsa. Den här glada duon tog emot besökarna under lördagens vernissage. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har vi en del av alla bilder som just nu ställs ut på kulturhuset samt huvudpersonen själv, Lennart Edvardsson, tillsammans med Nanna Hellberg, ny kulturhandläggare i Orsa. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här följer ett antal bilder som Lennart Edvardsson fotat under de 20 åren som han dokumenterat populära Classic Car Week i Rättvik. Foto: Lennart Edvardsson

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin