Privatperson fick stopp på vinglig förare

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Hur ska man agera om en närstående inte klarar av att köra bil längre?

Den frågan aktualiserades sedan en äldre man stoppats häromdagen.

– Ja, det där är en känslig fråga, konstaterar Stefan Dangardt.

Polisens presstalesperson berättade om just en sån här händelse som inträffade i kommungränsen mellan Orsa och Mora.

– Det kom ett samtal från en person som låg bakom en bil som körde på fel sida av vägen.

Den bakomvarande föraren lyckades få den framförvarande bilen att stanna och vid ratten satt en person som kommit ganska högt upp i ålder.

– Men den äldre personen satte sig på nytt och körde iväg och var då nära att krocka.

Den som låg bakom fick den äldre personen att stanna en andra gång, men då blev bilen stående mitt på vägen.

– Men de lyckades få in bilen till en parkeringsficka. Föraren hade förklarat sitt beteende med att denne såg dåligt på vintern.

– Den andre föraren, som två gånger fått stopp på den här äldre personen, ringde polisen, som skickade en patrull. De körde hem bilen och den här personen, berättar Dangardt för Orsasajten.

Den äldre föraren är inte misstänkt för något brott, men polisen har skrivit till Transportstyrelsen och redogjort för händelsen.

– Sedan är det upp till Körkortsmyndigheten att avgöra om det är lämpligt att den här personen har körkort.

Att plocka av en människa körkortet efter att personen kört bil i så många år är, av förståeliga skäl, känsligt.

– Ja, det är väldigt känsligt. Att ha körkort ser de flesta som en rättighet.

– Det är befogat att gå ut med en varning när det gäller äldre personer som kör bil. Det är viktigt att närstående informerar om en äldre person inte är lämplig att köra bil, men som sagt, det här är väldigt känsligt, påpekar polisens presstalesperson.

Nu gick det ju bra den här gången, men det hade kunnat sluta med en riktigt allvarlig olycka med tanke på hur den äldre föraren framförde bilen.

Det blev ingen olycka den gången, men en viltolycka drabbade den förare som var på väg från Grönklitt vid 16.30-tiden torsdag. Helt plötsligt kom det ut en älg i vägen för bilen. Älgen träffades av bilen, men kunde springa vidare. Tyvärr var dock älgen allt för skadad och eftersöksjägare såg till att den inte fick lida något mer.

Det blev turligt nog inga personskador i älgkrocken.

När det gäller nyår har det varit rätt lugnt med polisärenden i Orsatrakten. Dock fick polisen ett samtal från Järnvägshotellet vid 17-tiden på nyårsafton, där personal ringde för en boendes räkning som blev störd av allt smällande i närheten av hotellet.

Polisen skickade dock ingen patrull till det ärendet.

Här ser vi Monica, till vänster, fånga in en av hästarna och så får hon hjälp med den andra av Louice Granlund. Foto. CARINA GRANLUND

Apropå smällare, inträffade en händelse på nyårsdagen som hade kunnat sluta väldigt illa. Monica Liljeblad har både hundar och hästar och de större djuren plockades in tidigt på nyårsafton med tanke på att det skulle kunna bli högljutt på kvällen.

Nyårsafton innebar heller inga problem, men dagen efter blev det stora bekymmer. När hon vid 18-tiden på nyårsdagen, då hon skulle ta in sina hästar som hon har i Slättberg, så började det smälla rejält i närheten och det var inte bara en smäll.

Hästarna blev rädda av allt smällande och rymde från sin ägare.

– De skenade i mörkret på vägen flera kilometer. Tack och lov blev de infångade vid islandshästarna i Stenberg. Tack alla som engagerat sig och tack Bastmans som fångade dem. Det kunde ha slutat i katastrof, skriver Monica på Facebooksidan Samverkan mot brott i Mora/Orsa.

När hon väl skulle leda hem de två hästarna igen, så fick hon hjälp av Carina Granlund och hennes dotter Louice.

– De var ju skärrade och jag var rädd att tappa dom igen. Jag är verkligen tacksam över att så många ville hjälpa till, hälsar en glad Monica via Orsasajten till alla som ställde upp för att fånga in hennes två skrämda hästar.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Hoppas det här får folk att tänka sig för när det gäller smällare.

På Facebooksidan Samverkan mot brott i Mora/Orsa diskuteras det för övrigt livligt angående smällandet, de nya reglerna som gäller, att man måste ha tillstånd, och det lidande allt smällande orsakar djuren.

Raketer och smällare skrämmer djur. Här en suddig bild från ett fyrverkeri i Orsa nyårsafton 2019. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin