FK Match vann klubbens 22:a DM och nu väntar SM

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

FK Match vann DM i fiske som i helgen avgjordes i Mockfjärd.

Det i sin tur gjorde att Orsaklubben kvalificerades för SM kommande helg.

– En topp fem-placering är vi nöjda med, menar Jörgen Storm.

Men när det rutinerade FK Match-laget åker till helgens mästerskap gör man det utan just nämnde Storm, som för övrigt har två individuella SM-guld.

– Nej, tyvärr kan jag inte vara med i helgen. Men det går nog bra för killarna och topp fem är bra. Det har blivit mycket hårdare konkurrens de senaste åren, konstaterar Jörgen.

FK Match har annars plockat ett gäng SM-medaljer under åren runt om i Sveriges vatten. Tre guld i lag-SM, fyra silver och ett brons är facit när det gäller medaljer.

Och FK Match har gjort det med nästan samma lag under alla år.

– Tre av oss har fiskat tillsammans i laget sedan 1985, alltså i 33 år. Vårat första guld tog vi 1988, det betyder att det nu är 30-årsjubileum, men vad få vet är att det totalt har blivit 22 DM-segrar under tre decennier, berättar Storm som en rolig anekdot.

Trion som varit med så länge är, förutom Jörgen Storm själv, även Kenneth Lilja och Peter Lindh.

– De första åren hade vi Mikael Kilstadius med oss, men sedan flyttade han. Men vi övriga tre har fortsatt och den ordinarie fjärde nuförtiden är Klas Mattsson.

När DM-guldet bärgades i Mockfjärd var inte Mattsson med. I stället för honom, klev en annan rutinerad herre in; Rolf Andersson, från Mora. Till kommande helgs lag-SM kommer Mattsson tillbaka och Andersson blir kvar, då inte Storm kan vara med.

Det segrande FK Match-laget i DM, från vänster: Jörgen Storm, Rolf Andersson, Kenneth Lilja och Peter Lindh. Foto: PRIVAT

När det gäller DM-fisket i Mockfjärd, som också var kval till SM, så säkrades guldet genom placeringarna 1, 2, 3 och 1,5.

För den oinvigde kan vi berätta att i tävlingsmete delar man in i olika fyra olika sektioner, det då lagen består av just fyra personer. Sedan gäller det att få högre vikt i sin fångst än de andra som fiskar inom samma sektion.

Så i slutändan är det placeringssiffrorna som räknas och inte själva totalvikten.

– Vikten man vinner en sektion på kan variera väldigt. I DM till exempel blev 220 gram en segervikt för en sektion medan en annan vann nästa sektion på 16 kilo. Det spelar ingen roll hur mycket man drar upp i vikt utan båda de här fick placeringssiffran ett och det är det som räknas, förklarar Storm.

För den som undrar över siffran 1,5, kan vi berätta att där delades segern i den sektionen.

FK Match har alltså en lång tradition av framgångar i olika vatten. Vi har nämnt de tre laggulden i SM och Jörgen Storms två individuella guld. Där kan vi nämna att Peter Lindh också har ett individuellt SM-guld på meritlistan.

Den ende i trion som varit med i FK Match över 30 år och som inte har ett individuellt guld är Kenneth Lilja.

– Han är för dålig, säger Storm och med ett skratt.

Efter att ha fiskat ihop så länge, kan man dra ett sådant skämt. Hoppas jag…

Kanske tur att Jörgen Storm inte följer med till lag-SM med tanke på ovanstående kommentar om lagkamraten Lilja.

Till sist kan vi nämna att när de individuella SM-tävlingarna avgjordes förra helgen, var det en Storm som vann. Jörgens dotter, Amanda Sundberg-Storm, tog guld i juniorklassen för andra gången när SM i internationellt mete avgjordes i Söderhamn. Pappa fick där nöja sig med en elfteplats.

Amanda Sundberg-Storm tog guld i juniorklassen förra helgen. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin