Flykting sålde mat för Barncancerfonden

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under sommarens yror drar krögare och andra försäljare in mycket pengar.

Sedan finns det dem som försöker få in pengar till välgörande ändamål.

Shokhan Abdulla Aziz lagade mat och sålde till förmån för Barncancerfonden.

– Jag tycker om att hjälpa, förklarar Shokhan sin insats för organisationen.

2015 flydde hon och hennes make krigets Irak. Med sig hade de ett barn. Familjen hamnade i Sverige och Orsa och numera finns det två barn.

– Vi har två söner, en på 8 år och en på 3 år. Den yngsta är född i Sverige. Just nu bor jag hos en kompis med mina två söner, men jag hoppas på att Orsabostäder kan ordna en lägenhet åt oss.

Det var Sanna Aaro som uppmärksammade Orsasajten om Shokhans goda gärning.

– Hon lagade mat för 150 personer som hon bjöd på. Hennes enda önskan var att man skulle swisha pengar till Barncancerfonden.

– Jag tycker att det är väl värt att uppmärksamma på grund av flera aspekter. Dels för den goda sakens skull och dels för hennes enorma insats i proportion till kvinnans egen situation. Det är även angeläget att lyfta fram positiva saker som våra nya kommuninvånare gör, poängterar Sanna.

Självklart håller Orsasajten med om att såna här goda gärningar ska lyftas fram. Inte minst med tanke på att Shokhan för egna pengar handlade ingredienser till det hon skulle laga och sedan la ner all den tid som krävs för att laga 150 portioner.

Hon behöll inte ens pengar så att det täckte det hon själv lagt ut.

– Det kostade inte så mycket, menar hon. Jag betalade 650 kronor för det jag behövde och sedan höll jag på i två dagar när jag lagade maten.

Men varför vill du hjälpa just Barncancerfonden, har du själv något barn som har cancer?

– Nej, mina barn är friska. Jag vill bara hjälpa, förklarar hon.

Och hon var nöjd med det hon fick in under den senaste Yran.

– Det var mycket folk som ville köpa min mat. Jag fick in totalt 5 310 kronor, dels genom swish, men en del betalade även kontant, och allt går oavkortat till Barncancerfonden, är hon noga att påpeka.

Familjen har beviljats uppehållstillstånd och planerar för ett liv i Orsa, där Shokhan trivs.

– Jag läser på SFI (svenska för invandrare) just nu. När jag är klar med det, så vill jag studera vidare och framöver skulle jag vilja jobba på dagis, säger Shokhan om framtiden.

Och hon kommer att fortsätta hjälpa olika organisationer.

– Kommande onsdag kommer jag att sälja efterrätt, där pengarna ska gå till att hjälpa fattiga i Afrika, berättar vardagshjälten Shokhan Abdulla Aziz.

Shokhan Abdulla Aziz la ut egna pengar och lagade sedan mat till 150 personer. Hon sålde sedan till förmån för Barncancerfonden. Foto. FRIDA AARO

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin