Personalen: ”Vi går på knäna”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Ni som hoppas få en kallelse från Folktandvården i Orsa väntar troligen förgäves.

Det finns bara en tandläkare och det saknas även övrig personal.

– Vi måste få hit mer folk, nästan bönar de anställda.

Nerringda och utskällda. Det är den vardagen de anställda lever i på Folktandvården i Orsa.

– Det ringer massor hela tiden som behöver en tid, men som vi inte kan hjälpa. Vi får skicka dessa vidare till Mora eller den privatläkare som finns här i Orsa.

Undertecknad har inte blivit kallad till Folktandvården på cirka fem år och någon kallelse inom en snar framtid är inte heller att hoppas på. När dottern blev kallad, kom frågan om det fanns någon chans för en annan att få en tid framöver.

– Vi har bara en tandläkare och vi ska egentligen ha tre, men vi saknar även tandsköterskor och tandhygienister, så vi vi prioriterar barn och äldre, var det svar som gavs.

Folktandvården överlag har brist på tandläkare, vilket Orsasajten hade ett reportage om i höstas, och i Orsa har det varit kärvt under ett antal år.

– När jag började för sju år sedan, då hade vi tillräckligt med personal, säger en anställd.

Men därefter har det varit svårare. Folk ringer och vill komma för undersökning och/eller behandling, men det finns inga tider att erbjuda.

– Vi har som sagt bara en tandläkare och då måste vi prioritera, barnen och de äldre går först.

I höstas var förhoppningen från klinikchefen Jonna Frykberg att det skulle lossna lite under 2019, att bemanningen skulle blir bättre, men riktigt så har det inte blivit, i alla fall inte första halvåret.

– Vi har ingen aning om hur hösten kommer att se ut. Kanske det blir lite bättre nästa år, hoppas trion som Orsasajten pratade med.

Många som får nej, blir irriterad och då får personalen ta emot ilskan.

– De som ringer kan vara jättearga. Vi här kan inte rå för att det ser ut som det gör, men det är oss de skäller på. Och vi som jobbar här går på knäna, säger de nästan uppgivet.

Tandläkare och övrig personal kan komma och gå, men Orsa har väldigt svårt att behålla de nya som börjar en anställning hos Folktandvården.

Att enbart locka hit folk för ett rikt friluftsliv, räcker inte, menar de tre som Orsasajten pratade med.

– Lönerna måste höjas, så är det bara.

Att det ser ut som det gör med underbemannad personal, beror på landstingspolitikerna ovilja att skjuta till pengar, hävdar de.

– Det är för dåligt betalt. Våran chef här kan inte göra något åt lönerna och inte heller chefen över henne. Det är landstingspolitikerna som bestämmer lönerna och de måste bli högre om vi ska få hit personal, som också stannar kvar här, är deras bestämda åsikt.

– Men det spelar ingen roll vad vi här på golvet säger, det är folket som måste protestera, att de inte accepterar att vi inte kan erbjuda tider.

Bilden. Folktandvården i Orsa och i övriga landet har det kämpigt att hitta personal. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360