Företagsakut och tidig uteservering

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa kommun försöker på olika sätt hjälpa företag i dessa coronatider.

Inte minst hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft.

En del i att ge dessa branscher stöd är att uteserveringar tillåts tidigare.

Sedan har det startats upp en företagsakut som gratis erbjuder professionell hjälp.

Många är de företag som i coronavirusets spår tappar sina intäkter. Och när folk rekommenderas stanna för att förhindra spridning av smitta, drabbar det förstås hotell, restauranger, caféer och liknande extra hårt.

Sedan ska det poängteras att även andra branscher drabbas och Orsa kommun har därför tagit fram lite olika strategier att försöka hjälpa företag som blöder i coronavirusets framfart.

Ett sätt att stödja småföretagen som är hårt drabbade av kundbortfall till följd av coronaviruset är beslutet att tidigarelägga tillståndet vad det gäller uteserveringar.

– På grund av rådande omständigheter i vårt land kommer Orsa kommun erbjuda möjlighet för restauranger att öppna uteserveringarna före den 1 maj, så att deras kunder kan välja att sitta utomhus, skriver Orsa kommun på sin hemsida.

Mikael Thalin, kommunalråd i Orsa. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Kommunen kommer också att skjuta på faktureringen av tillsynsavgifter.

– Vi säkerställer också att hanteringen av ärende angående uteserveringar kommer att hanteras snabbt och smidigt, skriver kommunen i sin information.

Ett annat stöd är den företagsakut som startats upp.

I samarbete med Företagarna i Orsa, Nyföretagarcentrum norra Dalarna, Almi, LRF och Orsa Besparingsskog startar Orsa kommun därför upp en företagsakut som ska kunna hjälpa Orsas företag med snabb kostnadsfri rådgivning från en erfaren affärsrådgivare.

Både kommunens och företagarfrämjarnas mål är att ha välmående företag i Orsa och se till att anställda kan arbeta kvar hos Orsas företag.

– Många Orsaföretag befinner sig i ett akut läge ekonomiskt, och det är viktigt att alla goda krafter gör allt vi kan för att stötta dem, säger kommunalrådet Mikael Thalin (C) i artikeln som finns att läsa på kommuns hemsida.

Företagsakuten finns till för företag registrerade och med verksamheter i Orsa och som har, eller riskerar att få, ekonomiska problem i företaget som en effekt av coronapandemin.

Ola Granholm, ordförande i Företagarna Orsa, pekar ut vägen som ska rädda småföretagarna. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER.

Ola Granholm, ordförande i Företagarna Orsa:

– Vi vet att många företagare i Orsa har det riktigt tufft nu. Vi vet också att många sitter ganska ensamma med sina utmaningar och att det då kan kännas som att alla problem blir ett berg som man inte tar sig över. Där man inte ens vet var- eller hur man ska börja.

– I det läget så kan det vara ett stöd att ha en neutral och erfaren rådgivare att bolla- och sortera problem, tankar och lösningar med. Vi hoppas att företagsakuten kan vara ett sånt stöd för företagare i Orsa med akuta behov, menar Granholm.

Företag som har behov av hjälp kan kontakta företagsakuten via e-postadressen: foretagsakuten@orsa.se

– Man får då kontakt med en erfaren rådgivare för att gå igenom deras situation och göra en bedömning av läget. De får rådgöra om vad som är mest akut för företaget att ta tag i. Tillsammans med nätverkets rådgivare skapar man en handlingsplan för hur företaget går vidare, skriver kommunen som information på sin hemsida.

Bilden längst upp. I Orsa ges tillstånd för uteservering redan i april. Självklart är det inte enbart öl som man kan inta utomhus, ska vi tillägga. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin